Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Valencijo

Od paelle in Manola do nalezljivega temperamenta

»Mojca?« me je nagovoril receptor mladinskega hotela v osrčju starega mestnega jedra Valencije. Nisem postala Mohka, Mojka, Mojša ali Močka. V tujini se še ni zgodilo, da bi kdo pravilno izgovoril moje ime. »Ljubljana je glavno mesto, kajne? Poznam tudi Bled. Toliko Slovencev, kot jih gostimo letos, pri nas še ni bilo,« je hitel pojasnjevati receptor Juan. Že na tržaškem letališču Ronki je bilo jasno, da je tretje največje špansko mesto, ki slovi po paelli, sočnih pomarančah, največjemu akvariju v Evropi, dirkah formule 1 in moto GP, pa živahnemu nočnemu življenju, za Slovence vabljiva destinacija. Glavni krivec, da večino odnese v mesto nekdanjega nogometnega kluba Zlatka Zahoviča, je irski nizkocenovni letalski prevoznik.

Vsebina
Čeprav ima mesto približno 800.000 prebivalcev – po velikosti zaostaja le za Madridom in Barcelono –, Španci pogosto poudarijo, da je kot vas, saj je vse dosegljivo in obvladljivo na razmeroma majhnem prostoru. Zaradi bližnjih Balearskih otokov in počitniških središč, kot je znani Alicante, je zelo priljubljena turistična regija. Presenetljivo čiste ulice, ki jih zaradi muslimanskega vpliva preteklosti pokrivajo lično razporejene keramične ploščice, zelo ugodne tudi za ohlajanje vročega spomladanskega in poletnega ozračja, zlahka prepričajo vsakega obiskovalca. Vijuganje po skritih kotičkih je lahko romantično, a hkrati razburljivo. Obiskovalcu daje občutek varnosti in udobja.

Vonji in okusi z več kot 300 stojnic

Velja za središče trgovine in obrti, posebno keramike. O tem se lahko prepriča vsak, ko vstopi na eno najbolj privlačnih pokritih evropskih tržnic. Mercado Central odpre svoja vrata vsak dan ob 8. uri zjutraj, ko mesto še globoko spi, postreže z raznovrstnimi vonji in okusi na več kot 300 stojnicah, dobrote pa trgovci pospravijo ob 15. uri, v času sieste.

Zraven tržnice se nahaja ena treh najlepših stavb v mestu. La Lonja je poznogotska katedrala, v kateri je bilo včasih trgovsko središče, danes pa gosti kulturne prireditve. Za najlepši veljata še dvojna vrata Torres de Serranos (glavni izhod proti Barceloni) in katedrala na Plaza de la Reina, ki se ponaša s tremi vhodi v različnih slogih (romanskem, baročnem, gotskem) in svetim gralom. Največji trg Plaza del Ayuntamiento, na katerem dogajanja ne zmanjka, se nahaja med mestno hišo in glavno pošto. Prav poseben užitek se je spontano pomešati med domačine in kakšno stvar poskusiti z njimi. Španski temperament, ki prinaša neobremenjenost, nasmeh, iskriv pogled in veselje, obiskovalce hitro prevzame. S kakšno izgovorjeno špansko besedo (prebivalci govorijo svoj, valencijski jezik) pa je vtis na domačine še boljši.

Izsušeno reko nadomestil park

Središče Valencie je obdano z 10-kilometrskim parkom s palmami, športnimi in otroškimi igrišči, nad katerimi se dviguje 19 mostov. Nekoč je tam tekla reka Turia, ki so jo pozneje zaradi poplav izsušili, danes pa so zelene površine polne ljudi, ki se sproščajo, družijo in športno udejstvujejo. Rečna struga pripelje tudi do mesta umetnosti in znanosti (Ciudad de las Artes y las Ciencias), arhitekturnih nebes, za katera je poskrbela ustvarjalna žilica Santiaga Calatrave. Ponuja planetarij, kino in laserski šov, hišo eksperimentov, največji akvarij v Evropi s 45.000 primerkov živali 500 vrst, v katerem je med sprehodom v tunelih od blizu mogoče opazovati morske pse, skate in druge ribe. V bazenih domujejo še delfini, pingvini, mroži, tjulni ...

 
Valencia diha s športom. Leta 2008 je na dvoranskem svetovnem prvenstvu gostila najboljše atlete, dirkači moto GP in formule 1 so njeni redni obiskovalci, navijaška strast pa je največja ob nogometnih tekmah na štadionu Mestalla. Pohvali se lahko z najbolj znanim španskim navijačem. Manolo del Bombo, ki ima zraven štadiona tudi svojo restavracijo, se je udeležil vseh tekem španske izbrane vrste od leta 1982. Bil je na 12 svetovnih prvenstvih, zaradi bolezni je v tem času izpustil le tekmo proti Paragvaju lani v Južni Afriki.
 
Ko boste okušali živahen nočni utrip, se ne čudite, če boste naleteli na kakšnega Slovenca. In še enega. Ugotovitve receptorja Juana so še kako držale ... »Jaz, pa ti, pa židana marela ...« je ob 1. uri ponoči odmevalo izpod balkona enega od mladinskih hotelov, mi je povedala sopotnica. Nalezljiv temperament, ki se širi po ulicah Valencije, le malokoga pusti ravnodušnega ...
 

Mojca Finc

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava