Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj videti in obiskati za najboljše doživetje Danske

Preden se odpravite na sever v deželo LEGO kock, po čemer je najbolj znana že ravno iz otroštva, ne pozabite na ključavnico za kolo, so namreč obsedeni kolesarji, imajo več kolesarnic kot avtomobilov, kar 32% jih kolesari, povprečno vsak Danec prekolesari 3km dnevno, imajo več kot 3700km kolesarskih poti, posebna atrakcija pa je števec kolesarjev na sekundo v večjih mestih. Če boste sabo vzeli še dežnik, se ne boste izognili dejstvu, da ste turist, sami ga redko uporabljajo, saj v zraku nenehno nekaj prši. Čas je njihov zaveznik, javna prevozna sredstva so prej minuto pred odhodom na postaji, tudi zaradi tega se najbrž vlakov poslužuje večina Dancev.

Vsebina
Kot v večini skandinavskih deželah, tudi tukaj velja pravilo kdor prvi pride, prvi melje, kar moraš dokazati s številko, ki jo dobiš na začetku vsake vrste. Njihov davek na dodano vrednost je kar 25%, kar se vam bo posledično zdela cena ponavadi trikrat dražja kot doma. Dancev je le dobra dva milijona več kot nas Slovencev. Vseh ločitev se zgodi od 35% porok, obenem pa so prvi evropski narod, ki so legalizirali istospolne poroke že leta 1989. Večinoma so dobro situirane tudi ženske, morda zaradi dejstva, ker imajo le dobre 3 mesece porodniški oddih? Če verjamete vražam, potem drži, da so Danci najsrečnejši ljudje na svetu, lahko pa se o tej trditvi prepričate raje sami. Skoraj 92% Dancev pripada danski ljudski in evangeličanski luteranski Cerkvi, vendar vere nikoli ne izkazujejo fanatično. Kraljeva družina je visoko spoštovana od vseh državljanov in tudi sama sem imela čast spoznati v Avstraliji rojeno Princeso Mary.
 
Vodilni v svetu so pri proizvajanju vetrne energije in bioenergetske mase, kar 20% elektrike proizvedejo sami, prav tako so močni na tehnološkem in farmacevtskem področju. Proizvajajo lastno olje, zelo veliko pa je poljedelskih površin in živine na travnikih, so pravi kmeti, saj so največji »prašiči« jedci svinjine, kar 28 milijonov glav prašičev na leto vzgojijo. Premorejo velike količine rib, ker so obkroženi z morjem, geografsko mejijo na Severno in Baltsko morje z razprostranim pogledom na bele peščene plaže, še posebej so neskončne na koncu danskega otoka v Skagnu. Prav tam imajo tudi najsevernejši hostel, kjer si lahko odpočijete v majhnem tipično skandinavsko lesenem hostlu od dolge vožnje po ravninskem delu mimo Fredrickhavena. Večinoma hostli nosijo imena mest. V Skive hostel premore povsem moderno arhitekturo. Večinoma so poseljena večja mesta. Najstarejše mesto je Ribe, kjer ima hostel lep razgled na mesto, zelo blizu pa je ribiško mestece Esbjerg, kjer lahko tudi prespite v velikem opečnatem hostlu. Ponavadi vam zajtrk in posteljnino zaračunajo posebej. Dolga leta so prav zaradi Vikingov kazali podobo marincev ali pomorščakov. So graditelji mogočnih mostov, ki povezujejo največji otok Jutland s srednjim otokom Funen. V Herningu, Koldingu in Fredericii imajo čisto nove moderne hostle.
 
Najbolj znan danski otroški pisatelj je zagotovo Hans Christian Andersen, njegov dom je v Odenseju, le kdo ne pozna Deklice z vžigalicami in Palčice, odlično lokacijo pa ima tisti hostel v centru nasproti železniške postaje, samo prehod za pešce vas loči od starega dela mesta. Njegov spominski kip pa v Copenhagnu, otoku Zealandiji, ki kot glavno mesto ponuja kar precej možnosti prenočitev v mreži mladinskih hotelov, tudi tistih v strogem delu mesta, morda se bo treba znajti le s parkiriščem. Tukaj imate kar nekaj hostlov iz mreže Hostelling International. Skočite na kavo v Roskilde. Prav gotovo se še spomnite največjega hita Barbie Girl glasebne skupine Aqua. So pravi ljubitelji »vodene kave«, še bolj pa jim teče pivo, saj so veliki pivovarji. Nikar ne pozabite na cider, ki je mešanica sadnega vina, čeprav okus bolj spominja na naš radler.
 
So pravi oblikovalci pohištva, spoznajo se na modo in arhitekturo, še posebej v Arhusu in mestu Vejle in Horsens, ročne spretnosti jim gredo prav tako od rok.
 
Ker se potovanj nikoli zares ne končajo, temveč vedno nadaljujejo, raziščite celotno Skandinavijo, čeprav malo dražja, pa zato toliko bolj magična.
Urška 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava