Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potapljanje z morskimi psi

Majhno obalno avstralsko mestece Port Lincoln povzroča velike valove v svetovnem turizmu, ki se širijo po svetu z novico o potapljanju z velikimi belimi morskimi psi in plavanju z južnimi modro-plavuti tuni.

Vsebina

Debbie Foster je pravkar preizkusila tovrstna doživetja ob odprtju mondenega in prijaznega hostla Port Lincoln YHA. Cenovno dostopen in estetično dodelan hostel ponuja pustolovščine in je odlično izhodišče za razne pustolovske ture ali sprostitveni oddih s toplim tušem po dnevu na plaži. “Zelo sem vesela, da odpiram nov hostel,” nam je zaupala Debbie, “celo štirimetrsko ribo – seveda belega morskega psa – smo kupili, da se lahko gostje z njo fotografirajo pri recepciji.” K sreči je nameščena na zid, tako da si je moč ogledovati gospodarja modrih globin na varnem kar v spalni srajci.  

Njeni sorodniki ponujajo potapljanje v kletki med morskimi psi - Calypso Star Charter, kjer Nataša Becker s temi veličastnimi morskimi plenilci dela že dve leti. Nataša pravi »več kot tretjina naših obiskovalcev v lanskem letu je prišla iz tujine, ki so prav z namenom potapljanja z morskimi psi prišli v Avstralijo in preostanek potovanja podredili temu dogodku. Kar 80% turistov, ki obiščejo Port Lincoln pridejo sem posebej zaradi enega izmed najbolj znanih turističnih produktov v regiji; seveda pa je južni modro-plavuti tun najbolj impresivna stvar, ki jo lahko ponudimo.”
 
Nataša je po srcu dekle iz velikega mesta, ki je vajena dela z drugačnimi plenilci, saj je bila kar sedem let med odvetniško sfero v Adelaide, preden se je odločila za skok v globine manj običajnega življenja. »Zdelo se mi je, da bo delo z morskimi psi povsem neobičajno, predvsem pa sem menila, da se bom tako rešila svojega strahu in se naučila več o velikih belih morskih psih ter se morda celo naučila ljubiti jih – kar mi je tudi uspelo.«

Potapljanje z morskimi psi v Port Lincoln

To pomeni izkusiti eno največjih pustolovščin, ki jih turistična Avstralija ponuja svetu. Gre za celodnevni dogodek nabit z akcijo, zabavo in učenjem ter soočenjem z največjim plenilcem med ribami v vseh svetovnih oceanih. Med opazovanjem teh mogočnih živali v njihovem naravnem okolju, ne boste mogli, da se ne zmočite.

Izlet vas vodi do Neptunovih otokov, kjer je bil posnet del filma Čeljust ter do domovanja največje kolonije tjulnjev s preko 4000 novorojenih mladih bevskačev vsako leto. Kot pomembno območje prehranjevanja ter migracijska pot belih morskih psov boste na vsaj devetih od desetih potovanj z ladjico ob tej obali, ne glede na letni čas, videli te morske ostrozobe velikane.

Družinsko podjetje, ki organizira izlete in ga vodita Ron in Janet Forster, vas vljudno vabi, da se odpravite še na plavanje s tuni, kar organizirata njun sin Robert Forster ter njegova žena Emma.

Emma Forster pripoveduje, da je plavanje s tuni najbolj neverjetno doživetje, ki si ga lahko zamislite v potapljaški obleki: “zamislite si poskakujoče plavuti v jati hitro plavajočih južnih modro-plavutih tunov. Okretnost in hitrost teh neverjetnih živali vam vzame dih in razumeli boste, zakaj jim pravijo, da so športni avtomobili morja.”

Triurni izlet plavanja s tuni si je pridobilo nagrado in le 15 minut stran iz Port Lincolna se prične svetovno znani Tuna Pontoon, kjer vas ribe že nestrpno pričakujejo.

“Obiščite tudi naš ribnik, kjer lahko v rokah držite mladega morskega psa, opazujete smešne načine plavanja raznih rib, ali pa jih hranite kar iz roke, med tem ko jih cartljate po trebuhu, ” nam je še svetovala Emma.

Sorodni članki

Prijava