Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pohodništvo na krasu

Kras je bogat s številnimi tematskimi učnimi potmi in planinskimi potmi, ravno tako zanimive pa so tudi stranske poti, kjer skriti elementi Krasa še bolj zažarijo v vsej svoji lepoti. Prav vsak letni čas je za pohodništvo poseben, pozimi pa se narava pogrezne v spanje in morda je prav zato, še toliko privlačnejša.

Vsebina

 

 
V Pliskovici vam je na voljo "Pliskina pot" – 6 km dolga krožno speljana tematska pot, ki vas seznani z nemalo  podrobnostmi o Krasu in življenju Kraševca nekoč in danes. Lahko pa se podate tudi na bližnji Volnik – 545 m visoko vzpetino z očarljivim razgledom na okolico, saj se pogled razprostre na ves Tržaški zaliv. Po obeh poteh je tekom leta organiziranih tudi lepo število vodenih pohodov. Ob svetovnem dnevu mokrišč je organiziran pohod od kala do kala, po poti mlekaric pa se lahko poda na prireditev Odprete osmice v sosednjo Italijo. 

V neposredni bližini Pliskovice, je iz Sežane v Tomaj speljana ''Kosovelova pot'' – 7 km dolga, označena pot ki se konča z ogledom Kosovelove domačije v Tomaju. Ta ista pot se iz Sežane lahko nadaljuje v smeri vasi Lokev od koder se vzpnemo na 647m visoko Kokoš. Od tu pa po želji pot nadaljujemo po italijanski strani meje vse do Milj. Pot velja za eno najlepših pohodnih poti, Krasa. V bližnjem Štanjelu pa vam je na voljo Fabianijeva pot, ki je kot že ime pove posvečena kraškemu arhitektu Maksu Fabianiju.

Če pa bi ob pohodu radi uživali ob pogledu na morje vam priporočamo skok čez državno mejo. V Sesljanu je po robu Krasa, nad Sesljanskim zalivom speljana ''Rilkejeva pot''. Na bližnjih Opčinah pa je začetna točka Napoleonove ceste (Strada Napoleonica), ki je speljana nad mestom Trst, na katerega je od tu tudi čudovit pogled.

Sorodni članki

Prijava