Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Vabljeni v Torino

Mesto znano po svojem prtu ter seveda Fiatu!

To industrijsko središče ob reki Pad v severozahodni Italiji ima bogato zgodovino in je poseljeno že vrsto stoletji. Prva poselitev je še iz starorimskih časov, ko je bila to vojaška postojanka, ki jo je na poti proti Rimu opustošil celo Hanibal.

Vsebina

Vendar ob vsej tej zgodovini mesta, pravzaprav mesto najbolj poznamo po dveh stvareh: tovarni Fiat in slavnem torinskem prtu, ki še vedno buri duhove tako vernikov kakor znanstvenikov.

Pa vendar je Torino mesto, ki lahko ponudi še veliko več, pa s tem ne mislim zgolj na klub Juventus!

Priznam, da sem po dolgi vožnji z vlakom, zlasti po tem, ko sem videl postaji Venezica Mestre (pred Benetkami) in seveda ogromno postajo v Milanu, bil že kar razočaran – a me je zato toliko bolj presenetil terminal v Torinu, ki je bolj spominjal na sodobno letališče kakor na železniško postajo!

V prvi trafiki sem kupil dvodnevno karto za javni promet, ki sem jo predvsem izkoristil za vožnjo s tramvajem. To je preprosta navada, da se s tramvajem popeljem po mestu, ter dobim preprosto orientacijo in prvi vtis, kakšno mesto sem obiskal.

Glavna znamenitost mesta je vsekakor Torinski prt, ki leži v katedrali svetega Janeza Krstnika, vendar pa prt ni kar tako na ogled. Prav tako sem se s tramvajem nato popeljal do obrežja reke Pad in moram priznati, da me je presenetila, saj sem pričakoval, da bo v zgornjem toku to majhna rečica, pa je delovala prav široko in mogočno!

Mesto je bilo vseskozi živahno, tako da sem užival med sprehajanjem po ulicah, poslušanjem večnega kramljanja zgovornih Italijanov ter vohljanju med najrazličnejšimi spominki, ki jih ponujajo na vsakem koraku.

Vsekakor pa, ko ste v mestu, ne spreglejte velike ponudbe muzejev in galerij. Prav sram me je bilo, ko sem izvedel, da se v Torinu nahaja največji egipčanski muzej izven samega Egipta. Mislim, za ljubitelja starodavne kulture ob Nilu je bil to pravi bombonček in res je muzej vreden ogleda, tako da se moram zelo lepo zahvaliti Snežani, da ga je našla in naju popeljala vanj!

Priznam, ni tako velik, kakor je muzej v Kairu, vendar je veliko bolje urejen – vsaj osebno sem dobil vtis, da so bolje interpretirali svojo zbirko, kakor jim je to uspelo v egiptovski prestolnici. Torej vsekakor priporočam ogled!

Ljubitelji športa in avtomobilov si bodo verjetno bolj želeli ogledati stadion ali morda celo Fiatovo tovarno, čeprav ta načeloma ni odprta za turistične oglede.

V kolikor želite prenočevati v HI Hostlu Torino pa boste bolj kot na tramvaj vezani na avtobus, saj hostel leži v delu mesta, kjer mreži tramvaja in podzemne železnice nista razvejani.

Kot posebno presenečenje pa bi samo omenil, da ker sva potovala z vlakom in sicer 8. Marca, sva plačala zgolj eno vozovnico. Italijanske železnice so namreč za mednarodni dan žena vsem, ki potujejo v paru častile vozovnico za sopotnico!

Borut Jurišić

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava