Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

»Multi-kulti« Wroclaw

Kaj početi in najboljši ogledi

»V mesto morate priti v pomladnih ali poletnih mesecih, sicer boste dobili napačen vtis o prebivalcih Wroclawa,« razlaga Janek, visok mladenič s skuštranimi lasmi, ki na trenutke daje lažen občutek, da je rahlo zmeden. 
Vsebina
Prepleteno s kanali reke Odre, to mesto s tlakovanimi ulicami sicer v hladnejšem delu leta objema gosta megla. Če se le-ta dvigne, sivo nebo prebivalcem, ki se med veličastnimi stavbami starega dela mesta sprehajajo kot »zombiji«, ne prikliče nasmeha na obrazu. In Janek je imel prav. Ko sončni žarki obsijejo številne cerkve, ki se bohotijo z detajlnimi ornamenti, in ko se obličje nacionalnega muzeja ter mestne hiše kopajo v zlati svetlobi, Wroclaw s svojo pisano arhitekturo enostavno očara. Že res, da so Wroclawčani ob prvem stiku nekoliko togi; situacijo otežuje še pomanjkanje znanja angleškega jezika, a z malo truda in pomočjo gest, se je možno dogovoriti prav vse. Tudi poljski jezik, ki so ga prostovoljci Evropske prostovoljne službe v enem izmed njihovih filmov opisali kot glas radijske postaje, ko v bistvu postaje ni in se sliši zgolj šumenje, postane bližji in toplejši.

Cerkev in Žubrovka 

Ob nedeljah dopoldan je v mestu z več kot 600.000 prebivalci tišina. Sliši se zgolj zvonjenje cerkvenih zvonov, ki naznanjajo nedeljsko mašo. Kot večina Poljakov, so tudi prebivalci Wroclawa v glavnem zavezani Rimskokatoliški cerkvi. Mlade, starejše, otroke in družine pot vodi do najbližje cerkve. A ko pade noč, pa naj bo sreda, ponedeljek, nedelja ali petek, se v številnih barih, klubih in diskotekah toči vodka, pivo in vino. Poljaki varijo odlično pivo in v Wroclawu pod samo Mestno hišo, »Bije srce Wroclawa«, kot pravi napis na elitni pivnici. Četudi niste ljubitelj alkohola, enostavno morate zvrniti kozarček vodke. Žubrovko, vodko z bizonovo travico, dobite tudi z okusom vanilje, kokosa ali lešnika. In po grlu je steče kar 0,5 dcl ali kar cel deciliter, če ste med pogumnejšimi, saj 0,3 Poljaki ne poznajo.

Nočno življenje

Kaj to prinese? Nore zabave v številnih klubih, ki so razmetani po celem mestu. Seveda se ni potrebno predati alkoholni omami, a tako se boste najbolje zlili z okolico. Zagotovo mladi Poljaki »naredijo malo podlage« že doma, saj pretirane gneče pri šanku (kjer se plačuje z zloti – Poljaki niso prevzeli evra) ni bilo opaziti nikjer, medtem ko opotekanje deklet na stranišče in oprijemanje za stole, mize, vrata in mimoidoče, da bi varno prišle na cilj, govori temu v prid. Med vikendi je gneča na plesiščih še večja in kaj hitro začutiš razlike v »klubskem obnašanju«. Brezkompromisno prerivanje, dreganje in vrivanje tu in tam privedejo do kakšnega spora na plesišču, medtem ko bodo samska dekleta nedvomno tarča pogledov (morda tudi zapeljevanj) množice mladih Poljakov. Nočno življenje v Wroclawu je posebno in vredno izkustva iz več razlogov. DJ-i vrtijo in mešajo glasbo z izjemnim občutkom za svojo publiko, raznovrstnost glasbene izbire, vse od rocka, rapa, techna, popa, trubačev do koncertov in različnih kombinacij le-teh, enostavno zadovolji vsak okus.

EURO 2012 in EPK 2016

Velika populacija mladih Wroclawu daje pridih univerzitetnega mesta, zgodovinski dogodki pa so mesto popeljali na pot strpnosti in sobivanja različnih kultur ter religij. Poznavalci mesta bi rekli, da jim je bil koncept »multi-kulti« blizu še preden je o tem javno govorila nemška kanclerka Angela Merkel. Mesto je namreč skozi zgodovino petkrat zamenjalo ime, podajale so si ga štiri različne države in nemalo prebivalcev je doživelo grozovit vzpon in tudi padec fašizma ter komunizma. Ob koncu Druge svetovne vojne je bilo mesto skoraj popolnoma uničeno. Takrat so prišleki iz bližnje in daljne okolice, ki so želeli 'začeti znova', zgradili mesto, kjer še danes v »Četrti štirih templjev« druga ob drugi stojijo Luteranska, Rimskokatoliška in Ortodoksna cerkev ter sinagoga. Po besedah nekaterih je Wroclaw eno zanimivejših in razburljivejših poljskih mest, kot razlog dodajajo izgradnjo popolnoma novega stadiona za EURO 2012 in dejstvo, da je bilo mesto izbrano za Evropsko prestolnico kulture 2016.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava