Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Szeged, simbol preživetja - Madžarska

Szeged je tretje največje mesto na Madžarskem in največje mesto ter regionalni center velike južne ravnine, kakor tudi sedež okraja Čongrad, ki se nahaja med rekama Tiso in Maroš.

Vsebina
Szeged je mesto, ki se vedno znova vzdigne iz ruševin. Preživelo je pustošenja Turkov, preživelo je veliko poplavo leta 1870, preživelo je srbsko okupacijo tekom 1. Svetovne vojne... hkrati pa gre tudi za sončno in toplo mesto, ki običajno s Pečem tekmuje za najbolj toplo mesto z največ sončnimi urami (običajno zmaga). Prav tako pa je to tudi mesto učenja, saj je univerza v Szegedu ena najbolj prestižnih v državi. Tukajšnji biološko raziskovalni center, ki ga je pomagal zgraditi UNESCO pa je vodilni center in vir naprednih raziskav. Szeged torej združuje znanje, študentske zabave, zgodovino, dobro hrano, umirjeno podnebje, rečno nabrežje… skratka vse kar potrebujete za oddih.
 
Leta 1879 se je Tisa prelila preko bregov in skoraj odplaknila mesto. Nato je bilo mesto prenovljeno s koncentričnimi bulvarji in radialnimi avenijami. Različni deli mesta se imenujejo po mestih, ki so darovala sredstva za obnovo posameznih delov, tako imamo dele mesta, ki se imenujejo Dunaj, London, Pariz, Berlin, Bruselj in Rim. Kot posledica tega je mesto v arhitekturnem smislu dokaj homogeno z le nekaj novimi stavbami v samem mestnem centru. Mesto je zaradi velikega števila študentov živahno in ga ne uspavajo niti vroči poletni dnevi.
 
Če ste na poti iz Budimpešte, vam priporočamo, da se po poti ustavite v mestecu Kečkemet, mestu skladatelja Zoltána Kodálya ter domu slavne palinke ’Fütyülős’ (žvižgajoča). Iz mesta pa imate dobre povezave s prestolnico severno-srbske pokrajine Vojvodine – Novim Sadom ter z Beogradom.
 
Vabimo vas, da prespite v Tisza Sport Hostlu, o mestu pa si lahko več ogledate na: www.szegedvaros.hu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava