Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Čari Logarske doline

Ljubitelji čudovitih naravnih lepot, bogate kulturne dediščine, športa, adrenalina in odlične kulinarike – Logarska dolina je kot nalašč za vas.

Vsebina
Po sredini zelenega travnika se vije cesta. Redke domačije so posejane ob njej. Na vrtovih svoje pridelke obdelujejo večinoma starejše ženske in moški, katerih obrazi in zdelane roke razkrivajo težko življenje na kmetiji. Le okoli 35 prebivalce šteje ta dolina. A za domačijami v hrib rastejo bujna drevesa. Jesen jim prinaša živo rumeno in rdečo barvo, iglavci pričakujejo zimski počitek v zelenju in dajejo mavrici barv poseben čar. Nekje v daljavi se na mogočnih skalnatih vrhovih gora že nabirajo prve zaplate snega. Res je, da za obisk Logarske doline najraje izberemo poletni čas, saj je dobro zavetje pred vročino. A malo debelejša oblačila boste odvrgli tudi jeseni, ko sonce posije na dolino, ki jo je pred tisočletji izoblikoval ledenik. Po vsej dolini je za sabo pustil velike skale, ki osamele zijajo iz zelenja ob cesti.
 
V Logarsko dolino z avtomobilom dostopate skozi vas Solčava, kjer boste prispevali vstopnino. Dolina je namreč krajinski park, kjer je množičen obisk motoriziranih obiskovalcev že pustil svoj pečat. Verjemite, splača se. Dolina ponuja čudovite naravne prizore, katerega vrhunec je za večino slap Rinka. V Kamniško-Savinjskih Alpah, pod krnico Okrešelj, na dan vre ledeno mrzla Savinja, ki nato pada 90 metrov globoko. Nepozaben razgled na slap je iz Orlovega gnezda, gostilne, ki gleda iz skale tik ob slapu. Slap je le eden izmed mnogih v Logarski dolini. Veliko obiska je na poti deležen tudi izvir potoka Črna.
 
Naravne danosti v tej bogati dolini so izkoriščali ljudje že v 14. stoletju. Kulturna krajina je pomemben in zanimiv člen v celotni verigi doline. Na poti si lahko ogledate staro kaščo, ki nosi vse značilnosti shrambnih stavb hribovitega sveta. Ogled olcarske oz. gozdarske bajte vas bo popeljal v življenje gozdnih delavcev z zbirko orodja in priprav, ki so jih včasih uporabljali. Dragocena kulturna dediščina je tudi ohranjena tradicionalna zasnova in arhitektura domačije, imenovana Planšarija v Logarskem kotu. 
 
Verjetno ni potrebno posebej omenjati ponudbe, ki jo narava daje na razpolago športnim navdušencem. Kamniško-Savinjske Alpe so odlična destinacija za planince, omogočajo številne alpinistične vzpone za različno pripravljene alpiniste. Pozimi se plezalci radi odpravijo na zamrznjene slapove, medtem ko je dolina in njeni vrhovi vsak letni čas polna pohodnikov. Da bi bili prijaznejši okolju in trenirali svoje mišice, pa je dobra izbira tudi kolesarjenje. S tovrstnim prevoznim sredstvom boste oproščeni plačila vstopnine v dolino. Pot pa vodi vse do parkirišča pod slapom Rinka.
 
Po naporni hoji v hribe, ko noge bolijo od napornega kolesarjenja ali ko se po celodnevnem plezanju po vrhovih spustimo v dolino, ga ni boljšega, kot pristna domača hrana.
 
Ne morete je zgrešiti. Nahaja se ob cesti, ki vodi v oz. iz Logarske doline. Obdana je z zelenjem in rožami, ki krasijo lesene balkone, pred zgradbo pa se konec tedna nad ognjem vrtita odojek in jagnje. Gostilna Pevc & Hostel Ljubno ob Savinji je zgled domačnosti in gostoljubja. Naj vas malo starejše mize in stoli ne preslepijo, iz kuhinje se vijejo čudovite dišave. Sestavine tradicionalnih jedi so pridelane na domačem vrtu, iz krušne peči vsak dan postrežejo še vroč kruh in mesnine so prav tako pridelane doma. V zimskem času, času kolin, boste dobili sveže klobase, vse leto pa ponujajo kulinarične specialitete kot so žlinkrofi s suhim mletim mesom, štruklje, zgornjesavinjski želodec, salame, sire … Družinsko vodeno podjetje se ponaša z domačnostjo, ustrežljivostjo in gostoljubjem. Gostje, ki prespijo v hostlu, se bodo zbudili ob pogledu na Raduho, katere vrhovi so na lepo jutro obsijani s soncem. Hostel ima majhne, prijetne sobe, nekatere z balkonom, večino pa krasi čudovito leseno pohištvo, ki ga je oblikoval sam lastnik, izdelal pa vaški mojster. Soba, v kateri gostje po besedah lastnikov zelo radi prespijo, je posebna prav zato, ker ima tuš kabino skoraj zraven postelje. In če želite, si lahko naredite iz ene kar dve sobi! Ja, s špansko steno. 
 
Za kaj druga španskega boste morali čez mejo, a takšne naravne lepote, kot jo ponuja Logarska dolina, domače mesnine, kot jih ponujajo pri Pevcu in gostoljubje tamkajšnjih ljudi, boste dolgo, dolgo iskali.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava