Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Spoznajte Kamnik z okolico

Vsebina
VEČ KOT POPOLN ODDIH. TAKO BLIZU.
 
Kamnik z okolico postaja vedno bolj priljubljena turistična destinacija v Sloveniji. Gre za območje, ki je od glavnega mesta Ljubljane oddaljen le 25 km, od letališča Jožeta Pučnika pa le 10 km in ima izreden turistični potencial. Svet v naročju Kamniško-Savinjskih Alp ponuja številne možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa. Tu lahko uživate v lepotah hribov, podeželja, srednjeveškega mesteca ali pa se sproščate v sprostitvenih centrih. Pestra je tako turistična kot kulinarična ponudba. 




Alpski svet ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Na svoj račun boste prišli tako ljubitelji pohodništva kot kolesarjenja. 

Vabimo vas, da obiščete priljubljeno in edinstveno Veliko planino z najstarejše ohranjenim pastirskim naseljem. Na planino se lahko vse dni v letu odpeljete z nihalko in sedežnico, ali pa se podate po dobro označenih planinskih poteh. Planina je najbolj privlačna poleti, ko pastirji priženejo živino in ustvarijo edinstveno kulturno krajino. Pastirska dediščina je podrobneje predstavljena v pred kratkim obnovljenem Preskarjevem muzeju. Pri nekaterih pastirjih je poleti možno okusiti sveže mleko, kislo mleko ali sir, pestra pa je tudi kulinarična ponudba v gostiščih in planinskih domovih. Več informacij lahko najdete na: www.velikaplanina.si



V pristni Tuhinjski dolini so se že pred dobrim desetletjem razvile Terme Snovik, ki se ponašajo z najvišje ležečimi termami v Sloveniji. Pestro sprostitveno ponudbo dopolnjujejo z različnimi programi, tečaji in dogodki. Ponudba sledi ekološkemu oziroma trajnostnemu turizmu. Razvili so tematske peš poti v okolici, novost je telovadnica v naravi. Na robu gozda stojijo apartmajske hišice, ki so kot prve v Sloveniji dobile evropski znak za okolje, EU Marjetico. Več informacij: www.terme-snovik.si.



Novih energij se boste naužili v Naravnem zdravilnem gaju, holističnem centru zdravja. Edinstven prostor v Tunjicah je namenjen zdravljenju in samozdravljenju ter odpravljanju blokad, bolečin, neplodnosti, razstrupljanju in drugih sodobnih bolezni. Gaj je znan tudi po Živi vodi, ki ima izjemno energijsko moč. V sklopu gaja pa je na ogled tudi razstava najstarejših morskih konjičkov na svetu, s čimer so se Tunjice zapisale na svetovni zemljevid geološke dediščine. 

Idealen za sprehode v naravi je Arboretum Volčji Potok. Bogato rastlinje (okoli 3.500 vrst) je na ogled v vseh letnih časih. Posebej dobrodošle ste družine z otroci, saj je v parku postavljeno priljubljeno otroško igrišče. Skozi vse leto potekajo tudi različne razstave, delavnice in prireditve. 



V neposredni bližini na svoj račun pridete užitkarji golfa. Golf Arboretum velja za enega najlepših golf igrišč v Sloveniji, kjer svoj čar daje borov gozd ter pogled na mogočne Kamniško-Savinjske Alpe. 



Kamnik velja za enega od najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Njegova zgodovina sega več kot 780 let nazaj, v daljni srednji vek, ko je bilo cvetoče obrtniško mesto in dom številnih znanih rodbin, med drugim grofov Andeških z Bavarske. Sledi zgodovine se kažejo še danes in naše mesto v naročju planin, kot mu tudi radi rečemo, se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki.

Znamenitost, ki v slovenski stavbni dediščini nima ustrezne primerjave je zagotovo dvonadstropna romanska kapela Mali grad, od koder se vije čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Z njim je povezana tudi legenda o zakleti grofični Veroniki. Ne pozabite obiskati tudi ostale znamenitosti; Glavni trg, frančiškanski samostan s cerkvijo sv. Jakoba in knjižnico, ki hrani prvotiske, inkanabule, Galerijo Mihe Maleša ter se sprehoditi po najlepši ulici Šutna, ki je vse do danes ohranila srednjeveški videz.



Vabljeni, da obiščete tudi Medobčinski muzej Kamnik na Zapricah. V renesančnem dvorcu so na ogled stalne in občasne razstave, pred stavbo pa je tudi muzej na prostem s kaščami iz Tuhinjske doline.

Z letošnjim letom se v Kamniku odpirajo tudi vrata muzeja Rojstna hiša Rudolfa Maistra, prvega samostojnega muzeja na Slovenskem, posvečenega življenju in delu slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila Rudolfa Maistra, ki se je rodil v Kamniku.

Najbolj pestro pa je v Kamniku in okolici ob številnih prireditvah, ki se zvrstijo skozi celo leto. Od tradicionalnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, številnih poletnih in zimskih prireditev ter festivalov, med njimi najbolj znani Kamfest, etnološke prireditve v Termah Snovik do pravljične polnočnice na božični večer na Veliki planini, ko se množice ljudi z baklami vijejo po zasneženih poteh ter spomladanska razstava tulipanov v Arboretumu Volčji Potok. Pravljično podobo pa Kamnik dobi pozimi, ko v mestnem jedru pripravimo prireditev Kamnik.Decembra.Čas veselja..



Kamnik se je v Osrednjeslovenski regiji kot prvi resno lotil tudi kulinaričnega produkta: Okusi Kamnika. V sodelovanju s strokovnjaki in gostinskimi ponudniki, tako slovenskimi kot lokalnimi, je bil narejen izbor kulinaričnih posebnosti. Le-te imajo kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Izbrane jedi po eni strani predstavljajo celotno kamniško območje, po drugi strani pa označujejo njegove posamične enote in samo mesto Kamnik. Hkrati izbor jedi nakazuje na družbeno raznolikost kamniškega območja. Kamniške dobrote lahko okušate pri kamniških gostincih!



Kamnik pa se lahko pohvali tudi s sodobno opremljenim Hostlom Pod Skalo, ki ponuja 9 dvoposteljnih in 1 tropostojeno sobo, od letošnjega leta dalje pa tudi sobo z 10 ležišči. Ponudba vključuje neomejeno brezplačno uporabo interneta, prostor za shranjevanje koles in motorjev, prevoz do letališča in turističnih destinacij v Kamniku, bližnji pub, kjer se lahko zabavate tudi ob igranju ročnega nogometa in pikada. V bližini se nahaja tudi letni plavalni bazen, teniška igrišča, odbojka na mivki.

DOBRODOŠLI TOREJ V KAMNIKU, MESTU V NAROČJU PLANIN!

Glavni trg 2
1240 Kamnik
Tel: 00386 (0)1 831 81 91

Sorodni članki

Prijava