Par nasvetov za načrtovanje potovanja

Ne glede na to, za kakšno potovanje se odločamo, načrtovanje je potrebno. Ne le, da s planiranjem vnaprej prihranimo kakšen evro, tudi samo potovanje je lahko bolj sproščeno. Sama sem bila vedno pristaš načela: nahrbtnik na ramo, letalsko karto v žep in gremo. A se je velikokrat izkazalo, da bi prav prišla vnaprej rezervirana prenočitev vsaj za prvo noč, saj bi po utrudljivem potovanju in jet-lagu prihranila veliko živcev in nekaj časa. Načrtovanje seveda ne pomeni, da do zadnjega trenutka napolnimo dan z aktivnostmi, saj je čar potovanj na lastno pest prav v tem, da zlahka spremenimo plan. Kljub temu je določene stvari potrebno narediti že v objemu domačih sten, zato v nadaljevanju sledi nekaj nasvetov, kako se pripraviti na potovanje v tujino.

1. korak: Določite, kam boste odpotovali
»Vaaauuuu!« je vzdih ob pogledu na sliko piramid v Gizi, Nebeškega templja v Pekingu ali slavnih Niagarskih slapov. Prav ta vzdih je lahko navdih za naslednje noro popotovanje. Načrtovanje vnaprej je pomembno, saj so letalske karte ugodnejše, če jih kupite šest ali več mesecev prej. Lahko pa se zgodi, da je prav poceni letalska karta za destinacijo tista, ki določi, kje se boste potepali v zimskih ali poletnih mesecih.

 

2. korak: Denar…
…je sveta vladar in zagotovo bo vladal tudi na potovanju. Da ne uvede prestroge diktature, je pomembno pogledati standard države, v katero se odpravljate. Internet je dobesedno nabasan z informacijami o cenah prenočišč, prevoza, tudi hrane in raznih aktivnosti. Tako lahko dobimo približno predstavo, koliko stvari stanejo in nastavimo proračun. Najboljše je, če številke zapišemo in storitve prilagodimo svojemu načinu potovanja in seveda količini denarja, ki smo jo pripravljeni zapraviti. Zagotovo je potrebno upoštevati:

• Letalske vozovnice in prevozi (glej naslednji korak). 
• Nastanitev – cene so odvisne od standarda, ki ga želite in tudi države, v katero potujete. V Aziji se najdejo prenočitve tudi za dva ali tri evre, medtem ko kaj takšnega ni možno v Evropi. Lahko se odločite za bivanje v enem izmed HI hostlov, ki so locirani povsod po svetu in so denarnici prijazni.
• Hrana – za gurmane, ki želijo jesti v restavracijah je ta izdatek nekoliko višji kot tiste, ki si omislijo tudi ulično hrano.
• Zabava, aktivnosti – kot so razni izleti, predstave ipd. so pomemben del poti, saj si vsak zaželi popeljati z gondolo v Benetkah ali smučmi po peščeni puščavi.
• Nakupi – brez spominkov seveda ne gre, čeprav je pametno premisliti pred nakupom večjih stvari na začetku potovanja, če ne zaradi denarja pa zaradi dodatne teže v nahrbtniku.
• Dodatno – pridejo stvari, ki jih ne načrtujemo in ki lahko krepko udarijo po denarnici, zato je majhen predalček za nujne primere vedno dobrodošel.
 

3. korak: Kupite letalske karte, vozovnice…
Obstaja cela vrsta iskalnikov letalskih kart, nekatere letalske družbe na spletnih straneh objavljajo posebne akcije. Pravega recepta, kdaj kupiti karte ni, so pa praviloma cenejše okoli 6 mesecev pred odhodom. Tudi za potovanje po tleh ali vodi se je pametno pozanimati, saj lahko recimo v Indiji ostanete v kakšnem mestu dlje, kot ste načrtovali, kajti sedeža na natrpanih vlakih ne boste dobili. Nekatera mesta (predvsem evropska), ki imajo nekoliko dražje vstopnine za znamenitosti na internetnih straneh ponujajo določene popuste ali zgolj krajšo čakalno vrsto, če vstopnice kupite vnaprej.

 
4. korak: Organizirajte življenje doma
Imate psa, mačko, hrčka ali rože? Živite sami in lahko izpad elektrike povzroči škodo v zamrzovalni skrinji? Za vse to in še več je potrebno poskrbeti pred odhodom. Poleg tega je nujno, da preverite veljavnost potnega lista in se pozanimate, če država, kamor se odpravljate, zahteva vizo. Nikakor ne pozabite na obvezna cepljenja in zdravstveno zavarovanje.
 
 

5. korak: Rezervirajte prenočitev za prvo noč v mestu
Nočno tavanje po mestu, kamor ste ravno prispeli, je lahko izjemno neprijetno po utrudljivi poti. Zato si privoščite nemoten prihod v mesto z že rezervirano prenočitvijo. Nekateri hostli ponujajo tudi prevoz iz letališča naravnost v objem tople postelje, s čemer se izognete nadležnim taksistom, ki povrhu vsega še mastno zaslužijo z novopečenimi obiskovalci njihove domovine, ki še nimajo občutka za tamkajšnje cene.

 
 
Sedaj pa novim dogodivščinam naproti in … srečno pot!
 

Prijava