Svetovna kulturna dediščina – Lübeck

Polenovka z Norveške, krzno iz Rusije, blago iz Anglije in vino iz Francije – v srednjem velu je bil Lübeck na severu Nemčije pomembno trgovsko središče. Trgovci so baltsko mesto naredili bogato in močno ter zgradili nekaj zanimivih stavb. Staro središče Lübecka je že 30 let zaščiteno kot svetovna kulturna dediščina Unesco. Trgovske poti je zaščitila Hanzeatska liga ali Hansa. Ta skupina trgovcev se je razvila v mestno ligo in Lübeck je njihov vpliv izkoriščal kar 100 let in postal najpomembnejše mesto v Hanzeatski ligi. 


Bogastvo v mestu so morali zaščititi, zato so zgradili obzidje in mestna vrata. Skozi čas so se ohranila le vrata Holstentor in Lübeck je skoraj izgubil tudi te. Leta 1855 je nekaj meščanov želelo, da se vrata porušijo. Spor je trajal kar osem let, nato so glasovali in odločeno je bilo, da se vrata obnovijo. Vrata Holstentor so bila dolgo ena od znamenitosti v Lübecku. Spominjala so na preteklost mesta in so danes tudi v veliko mestnih znakih. Kamnita stavba je bogato okrašena in ima napis v latinščini, ki je grobo preveden tako: »Harmonija znotraj in mir zunaj sta najboljša za vse.«


Edinstveno silhueto sedmih stolpov petih središčnih cerkva v Lübecku lahko vidimo že od daleč.  Mesto je bilo ustanovljeno na hribu in ga obdajata reki Trave in Wakenitz. Čar preteklih stoletij je še vedno viden. V starem mestu je kar 1800 zgodovinskih stavb, ulic in ovinkastih prehodov. Veliko stavb so obnovili po drugi svetovni vojni. Leta 1987 se je to zanimivo mesto vpisalo na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. To je prvo celotno urbano območje s takšnim naslovom v severni Evropi. Celotno srednjeveško središče mesta je »umetnina«. Struktura mesta je edinstven primerek srednjeveške urbane arhitekture. Poleg zanimivih cerkva so tukaj še meščanske hiše z njihovim parketom in dvorišči, veliko jih ima stenske poslikave in okrašene strope. Mestna hiša nas impresionira z raznolikimi arhitekturnimi stili. Seveda pa ne očarajo samo čudovite hiše, ampak tudi 90 unikatnih prehodov in dvorišč, ki vodijo k bivališčem, kjer so živeli revni. Da obiščemo bivališča, se moramo sprehoditi skozi ozke in nizke hodnike, ki so jih popolnoma prenovili in so posebna zanimivost.


Lübeck je eno najlepših nemških mest in zakaj si ga ne bi pobližje ogledali? Ni problema, v središču mesta je hostel z 84 sobami. Tudi hostel se nahaja v zgodovinski stavbi. Je odlično izhodišče, vse znamenitosti lahko iz hostla dosežete kar peš.  Zgodovina je zapisana v vratih Holstentor, hiša Buddenbrookhaus predstavlja življenje in delo pisateljev Heinricha in Thomasa Manna, muzej je posvečen tudi prejemniku Nobelove nagrade za literaturo, Günterju Grassu. Obiska so vredni tudi cerkev Marienkirche, zgodovinska bolnišnica Heilig Geist, stolp cerkve St. Petri pa vam ponuja razgled nad celotno mesto in regijo. Privlačne so tudi kavarne in restavracije, pa različni butiki in nenavadne majhne trgovine. Zgodovinske jadrnice so zasidrane v mestnem pristanišču, odločite se lahko tudi za izlet po reki Trave. Le dva kilometra od hostla Old Town Hostel leži moderni mladinski hostel Vor dem Burgtor z 211 posteljami. Od središča mesta je peš oddaljen le 10 minut.


Ta hostel je primeren tudi za osebe na invalidskih vozičkih in je poznan po dobrih storitvah. Gostje lahko na primer izbirajo med vegetarijansko, vegansko hrano in hrano brez laktoze ali glutena, pravi direktorica hostla Gudula Berger.

Lübeck je odlična destinacija za obisk tudi pozimi. Priljubljeni spominki so francosko rdeče vino Lübeck Rotspon in marcipan, ki je bil prvič omenjen leta 1530 in je danes mednarodno znan.

Am Gertrudenkirchhof 4
23568 Lübeck
Nemčija
Tel: +49 451 33433
Faks: +49 451 34540