Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zgodovina Hostelling International

Zgodovina »Youth Hostla« sega v leto 1909, ko je nemški učitelj Richard Schirrmann prvi začutil potrebo po prenočiščih za šolske skupine za nemoteno raziskovanje podeželja. Prav on je odprl prvi hostel v prostorih lastne šole v mestu Altena. Odprl je idealen nočitveni objekt, ki je v času šolskih počitnic mladim popotnikom nudil prenočišča. Leta 1912 je bil prestavljen v bližnji grad Altena Castle, kjer še danes stoji vrhunski hostel z bogato zgodovino. Nekaj let kasneje, leta 1919, je Richard Schirrmann ustanovil nemško združenje »Youth Hostlov«.

Neodvisno od Nemčije se je v Sloveniji že leta 1892 ustanovilo Ferijalno društvo Sava, ki je svojim članom omogočalo ugodna popotovanja, predvsem po domovini. Takrat so se člani dogovarjali s posameznimi kmetijami, da bi lahko prenočili na skednju ali celo v kakšni sobi, ki ni bila v uporabi. Tako so že pred 120 leti v Sloveniji člani takratnega popotniškega združenja s člansko izkaznico prišli do cenovno ugodnega ali celo brezplačnega prenočišča.

Gibanje se je hitro razširilo po vsem svetu. Leta 1932 je bilo v Amsterdamu ustanovljeno mednarodno združenje hostlov »International Youth Hostel Federation«, kjer so predstavniki iz Švice, Češkoslovaške, Nemčije, Poljske, Nizozemske, Norveške, Danske, Velike Britanije, Irske, Francije in Belgije izvolili za prvega predsednika Richarda Schirrmanna.

Mednarodna federacija s sedežem v mestecu Welwyn Garden City v Angliji danes šteje 80 polnopravnih nacionalnih organizacij oziroma združenj. Poleg polnopravnih članic združuje Hostelling International tudi organizacije, ki imajo status pridruženih članic, v določenih izjemnih primerih pa tudi posamezne hostle v državah, kjer je nacionalna organizacija šele v nastanku.

V Hostelling International razpolagamo s preko 4.000 hostli v skoraj vseh turističnih državah sveta.

Za konec pa še poslanstvo, ki je bilo leta 1932 zapisano v ustanovni listini in je še danes vodilo mednarodne organizacije Hostelling International:

»S spodbujanjem izobraževanja mladih vseh narodnosti, še posebej pa tistih z manj možnostmi in sredstvi, s spodbujanjem k večjemu poznavanju, ljubezni in spoštovanju podeželja in cenjenju kulturnih vrednot krajev in mest na vseh koncih sveta se zavezujemo zagotavljati Youth Hostle in druge namestitve, kjer ne bo razlikovanj med rasami, narodnostmi, barvo, vero, spolom, družbenimi razredi in političnim prepričanjem z namenom boljšega medsebojnega razumevanja doma in v tujini.«