Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mesta po svetu

Svet je čudovit, popotnikom ponuja toliko vsega, da je nemogoče, da vidimo vse. Lahko se podamo med številne smreke ali pa med cvetlice. Lahko se okopamo v morju ali se podamo na visoke gore. Vmes pa nas čakajo ljubke vasice in prijazni ljudje. Pomemben pečat dajejo svetu tudi mesta. In nekatera mesta so tako čudovita, da si zaslužijo omembo na naši spletni strani.

Na desnem robu te čaka seznam izbranih svetovnih mest iz vseh celin. S klikom na mesto se odprejo osnovne turistične informacije in nasveti o vsem, kar popotnik potrebuje za prijetno bivanje. Predvsem dobiš zelo pomembno informacijo, v katerih hostlih bivati. Informacije ti dajo možnost, da že pred potovanjem veš, kam se odpravljaš in da se med bivanjem v mestu izogneš marsikateri težavi.

Spoznavanje mest je vedno razburljivo in polno dogodivščin. Je tudi nekaj, česar ne moremo narediti v enem dnevu. Vzemi si čas, izgubi se med ulicami in se spet najdi. Odkrij skrite ulice in razkošne trge, ki jih ostali turisti ne vidijo. Obišči muzeje s tebi ljubo tematiko in spoznaj nove prijatelje. In ko boš imel dovolj mesta in njegovih zgradb, poglej vozni red avtobusov in vlakov ter se odpravi na potep na podeželje in v manjše kraje. Tam te čaka drugačen svet, kjer si bodo spočile tvoje oči in predvsem ušesa. Tudi stran od mest te čakajo dogodivščine, pa še lokalno prebivalstvo te bo veselo, morda še bolj kot v mestih, saj do njih pride manj turistov. Tam lahko tudi prespiš, saj je predvsem ceneje. Velikokrat so letalske akcije za obisk mesta skovane na tem, da je povratni let nazaj že čez par dni. A to je to preprosto premalo časa, da bi se tak nakup izplačal. Ne gre samo za to, da v tem času ne moreš spoznati mesta in okolice, gre tudi za to, da s takim potovanjem narediš preveč nepovratne škode okolju in tudi domačini od tebe nimajo kaj dosti koristi. Poseben čar pa je raziskovanje kotičkov, ki niso oglaševani v Lonely Planetu.

Pri obiskih mesta je super to, da so čudovita in vredna ogleda v vseh letnih časih. Najlepša so takrat, ko v njih prevladujejo domačini in ne na tisoče glasnih turistov, zato se tja odpravi izven turistične sezone. Takrat te ne bo strah, da bo treba v muzeju stati za ogled priljubljene slike ali pa, da v restavraciji ne boš našel prazne mize. Preveč turistov poslabša izkušnjo obiska nekega kraja. Vedno pa vedi, da si le gost. Zato se v mestih in povsod drugje obnašaj kot se obnašaš doma. Ne meči smeti povsod, ampak išči koše, čeprav jih je včasih težko najti. Ne svinjaj vsepovsod, ampak pospravljaj za sabo. Raje kot v velikih supermarketih kupuj na tržnicah. In če se ti zdi, da se domačini nočejo fotografirati, to spoštuj.

Sedaj pa si le oglej seznam mest in odpluj, kamor te vleče srce.