Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Koliko napitnine je na dopustu primerno dati

Baksisch, Napitnina, Trinkgeld, Pourboire …

Skozi vse leto počitnikujemo v različnih državah. Stanujemo v hostlih, jemo v restavracijah, se vozimo s taksijih …. Pri plačilu se ponavadi da napitnino. Ampak veste, koliko je kje primerno dati? In ali je sploh primerno?

Vsebina

Napitnina na letalu, vlaku, ladji

Na počitnice se odpeljemo z avtom, letalom, vlakom ali gremo na križarjenje z ladjo. Stevardesam in ostalemu osebju na letalu ne dajemo napitnine, saj se čutijo kot gostitelji. Marsikatera letalska družba je celo prepovedala jemanje napitnine. Na vlaku sprevodniku ni potrebno dati napitnine. Če pa obedujete ali le pijete v jedilnem vagonu, je napitnina primerna. Potovanja z ladjo so pa popolnoma druga zgodba. Tu so napitnine pričakovane in celo malenkost višje kot na kopnem. Deset do dvajset odstotkov je zaželenih. Veliko križark pa avtomatično zaračuna tako imenovan dodatek za postrežbo. V tem primeru Vam ni potrebno več dajati napitnine.

Koliko kje?

ZDA:

Plače so tam precej nizke, zato so zaposleni odvisni od napitnin. Običajno damo 15 do 20 odstotkov napitnine.

Evropa:

  • Danska - Ne pričakujejo napitnin.
  • Belgija - Napitnina je že všteta v ceni.
  • Francija – V kavarnah in restavracijah je 10 do 15 odstotkov normalno, ki pa jih pustimo na mizi. Paži in sobarice ne dobijo napitnine.
  • Finska – Napitnina ni v navadi.
  • Grčija – V restavracijah damo ponavadi 10 odstotkov, sobarici pa, če je le mogoče, dajte napitnino zadnji dan osebno.
  • Italija – V restavracijah in kavarnah je 10 odstotkov pričakovanih, sobarica pa dobi okoli 5 evrov na teden.
  • Španija in Portugalska – V restavracijah in kavarnah damo nekje 10 do 15 odstotkov, ki pa jih pustimo na mizi.
  • Švica – Ponavadi je napitnina že vključena v ceno.
  • Velika Britanija in Irska – V restavracijah je 10 do 15 odstotkov primernih, če na računu ne zasledite že »service charge«. V klasičnih angleških pubih pa napitnina ni potrebna.

Azija:

  • Japonska in Kitajska – Napitnina ni pričakovana, razumljena je lahko celo žaljivo. V tem primeru se raje poslužite majhnega zahvalnega darila. V turističnih centrih so se že navadili na napitnine. Primernih je 10 odstotkov.
  • Tajska in Malezija – V restavracijah je napitnina včasih že zaračunana, če ni, pa je 5 do 10 odstotkov dovolj. Na Tajskem je žaljivo, če daste manj kot 10 bahtov napitnine. Sobarica dobi med 20 in 40 bahtov na dan, nosači kovčkov enako za vsak kos prtljage.

Arabske države:

Tukaj je v navadi t.i. bakšiš kultura. To pomeni, da se za vsako malo uslugo pričakuje bakšiš (napitnina). S tem si domačini zaslužijo »socialno pomoč«. V hotelih je napitnina normalna. Sobarica dobi en evro na dan, nosači kovčkov enako vsoto na kos prtljage. V hotelih s ponudbo »vse vključeno« so v restavracijah nastavljene škatle, kjer natakarji in kuharji zbirajo napitnino.

Napake pri dajanju napitnine:

  • Biti skopuški (dati le nekaj centov).
  • Napitnino dati na račun.
  • Lastnikom ali šefom dati napitnino.
  • V ZDA, Španiji, Franciji in na Portugalskem dati natakarju napitnino v roko.
  • Na Kitajskem in Japonskem dati napitnino, kjer ni primerna.

Zlato pravilo

Kot zlato pravilo lahko rečemo, da z desetimi odstotki napitnine ne moremo zgrešiti. Ampak pazite v Aziji in ZDA.

Sorodni članki