Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Najlepši kotički Brazilije

O Braziliji velikokrat slišimo slabe stvari, predvsem kar se tiče varnosti. Vsak, ki sva mu povedala, da greva v sklopu najinega polletnega potovanja po Južni Ameriki tudi v Brazilijo, naju je posvaril: »Previdno, pazita se Brazilije, tam veliko turistov okradejo!« Ampak po 40 dneh v Braziliji vam lahko zagotoviva, da tam živijo najprijaznejši ljudje, narava je osupljiva, sadje izredno okusno in niti enkrat se nisva počutila ogrožena. Pravzaprav naju je Brazilija popolnoma navdušila. Tam sva videla in doživela toliko lepih stvari! Z vami pa bi tokrat delila najine najlepše kotičke Brazilije:

Vsebina

1. Serra Geral

Najino potovanje po Braziliji sva začela na njenem skrajnem jugu, kjer se skriva narodni park Serra Geral. Besedo skriva sem uporabila namenoma, ker gre za zelo nepoznan kos Brazilije, čeprav po krivici, saj je to res en poseben košček države. V parku Serra Geral se namreč nahaja kanjon, ki je globok kar 900 m. Dokler tega ne vidiš, si sploh ne moreš predstavljati, kaj pomeni globina 900 m in kako fascinantno je to. Sploh če se lahko usedeš prav na rob kanjona in pogledaš naravnost dol.

2. Ilha de Santa Catarina

Ilha de Santa Catarina v prevodu pomeni Otok svete Katarine in se lahko pohvali z najlepšimi plažami na jugu Brazilije. Najina najljubša je bila Praia Lagoinha do Leste, do katere je treba pešačiti eno uro, ampak se potem pred tabo razprostre tako zelo lepa plaža, da je vredna vsake minute potenja med potjo. Ko se vzpneš še na razgledni vrh nad plažo in se usedeš na skalo, ki štrli nad prepadom, pa veš, da si našel svoj mini raj na zemlji z razgledom »za dol past«.

Najina druga najljubša plaža pa se nahaja v bližini kraja Barra da Lagoa, ki je bil tudi najina baza med bivanjem na otoku Ilha de Santa Catarina. Hostel HI Barra da Lagoa ima odlično lokacijo (nahaja se par minut stran od čudovite peščene plaže) ter ponuja okusen zajtrk z obilo tropskega sadja in udobje, ki ga popotnik potrebuje. Čeprav je najbližja plaža lepa, pa je sredi dneva nabito polna. Ravno zato sva se sprehodila nekoliko dlje do naravnih bazenčkov Piscinas Naturais, kjer se v zavetju skal valovanje Atlantskega oceana umiri. Kraj je idealen za opazovanje ribic, ki so se naselile v bazenčkih, in ležerno namakanje v morju brez močnih valov.

3. Rio de Janeiro

Obiska tega znamenitega mesta ne smete nikakor izpustiti. Verjetno si vsak popotnik želi videti ogromni kip Jezusa, ki stoji visoko nad mestom, prav tako pa se vsak želi vreči v valove na slavni plaži Copacabana. In res je občutek, ko stojiš pred kipom Jezusa in skupaj z njim gledaš na Rio de Janeiro, fenomenalen. Razgled je čudovit, v laseh imaš rahel vetrc, v zraku pa je vonj po morju in vlažnem gozdu. Ah, kar pozabiš, da si v večmilijonskem mestu. Izmed najinih ljubših stvari v mestu lahko omeniva še kolonialno knjižnico The Royal Portuguese Cabinet of Reading in katedralo v Riu, ki ima sicer zelo moderno zunanjo podobo, njena notranjost pa je zaradi nežne svetlobe barvnih stekel zelo prijetna. Najboljši del izkušnje Ria pa je bil seveda tamkajšnji slavni karneval, za katerega meniva, da bi ga moral vsak doživeti vsaj enkrat v življenju. Plesi, kostumi, glasba, skratka celo doživetje nastopov šol sambe na karnevalu je tako intenzivno ter tako polno energije in ritmov, da še najbolj zagrenjeno osebo spravi v dobro voljo, in četudi ne maraš sambe, se tvoji boki začnejo kar sami premikati v ritmu. Res nepozabno doživetje.

Ker sva želela biti blizu vsega dogajanja, sva se za nastanitev dogovorila s hostlom HI CabanaCopa, ki se nahaja prav v Copacabani in je tako odličen za doživetje mesta. V času karnevala smo imeli tam vseskozi na voljo brezplačno izposojo kostumov, tako da sva se lahko vsak dan za vsako karnevalsko zabavo drugače našemila.

4. Brasília

Brasília je glavno mesto Brazilije in je bila zgrajena načrtno pred približno 60 leti. Razlog za gradnjo novega glavnega mesta je bila želja, da bi predhodno prestolnico prestavili ven iz Ria de Janeira in tako razbremenili mesto. Večina popotnikov v Braziliji si glavnega mesta ne ogleda, saj misli, da ni nič posebnega. A če vas vsaj malo zanima arhitektura, je to kraj za vas. Mesto je namreč zasnovano v obliki letala. Osrednji del – trup letala – je glavna avenija, ob kateri so vse administrativne in upravne stavbe (npr. kongres in vsa ministrstva), na vsako stran od te avenije – v krilih letala – pa so potem stanovanjska naselja, nakupovalna središča, bolnišnica in zdravstveni domovi ter sakralni objekti.

Na splošno v Braziliji velja pravilo, da bolj ko greš na sever države, bolj so ljudje prijazni. Že na jugu so Brazilci izredno prijazni, v Brasílii pa sva začutila tisto pravo brezmejno brazilsko prijaznost. Lastnik HI Hostla Plan nama je recimo ob odhodu na svojem vrtu nabral toliko sadja, da sva ga komaj nesla. S tem mislim eno veliko vrečo avokadov, še eno ogromno vrečo kokosov, mangov in še nekaj primerkov brazilskega sadja, ki nimajo slovenskega imena.

5. Chapada Diamantina

Chapada Diamantina je eden večjih in bolj impresivnih narodnih parkov v Braziliji. Pohvali se lahko z najvišjim brazilskim slapom, slap Fumaça je namreč visok kar 340 m, ter z izredno raznoliko in razgibano naravo. Tam med drugim najdemo številne kanjone, še več slapov in jame s turkizno modro vodo. Poleg vseh naravnih lepot pa je to tudi del Brazilije, kjer je opazen prehod oz. menjava prebivalstva. Jug Brazilije namreč naseljujejo večinoma potomci Evropejcev, na severu pa prevladujejo potomci afriških sužnjev, ki so tu delali na plantažah kave, sladkornega trsa, v rudnikih in podobno. Tako so vasi v okolici Chapade Diamantine že po izgledu čisto drugačne in nas za trenutek popeljejo v Afriko. V okolici tega narodnega parka sva bivala v hostlu HI Palmeiras, ki je najboljši primerek afriške arhitekture v tem delu. Poleg zasnove stavbe tudi oprema in dekor opominjata na afriške korenine prijazne oskrbnice.

6. Praia do Espelho

Si želite lepe peščene plaže, polne palm in kristalno čistega morja? Brazilija jih ima načeloma ogromno, med njimi pa izstopa Praia do Espelho, ki velja za eno najlepših plaž v državi. Zaradi svoje nekoliko odročne lokacije ni tako lahko dostopna in zato ostaja skriti biser. A si jo tisti, ki jo najdejo, zapomnijo kot eno lepših plaž. Pesek je čisto bele barve, senco dajejo kokosove palme in mandljeva drevesa, morje pa je turkizno, kot bi bili na Karibih.

7. Pedra Azul

Ste si kdaj predstavljali Brazilijo kot gorato državo? Midva si je nisva, a vendar je najvišji brazilski vrh visok več kot 3000 m. Treba pa je omeniti, da imajo gore tam malo drugačne oblike, kot smo jih sicer navajeni. Večina je namreč zelo gladka in na vrhu zaobljena. Eden izmed zanimivejših brazilskih hribov je Pedra Azul, visok 1822 m, vendar vrh ni dostopen brez alpinističnega znanja (seveda, kako pa bi brez uporabe vrvi in plezanja lahko prišli na vrh čisto gladke gore). Ima pa Pedra Azul nekaj, kar je dostopno turistom – to so naravni bazenčki na sedlu. Polni jih deževnica, ki se do njih steka po gladki strmini Pedre Azul. Tako nastanejo naravni bazenčki, znani kot »infinity pools«.

8. Slapovi Iguaçu

Slapovi Iguaçu so verjetno ena glavnih turističnih atrakcij Brazilije, če ne kar celotne Južne Amerike. In to z razlogom. Mogočni slapovi, ogromna količina vode, ki pada čez prelomnico, pršič v zraku, ki te premoči do kože, in mavrica, ki nastane ravno zaradi pršiča. Skupek tega je dih jemajoč razgled, ki predstavlja odličen zaključek potovanja po Braziliji.

Sreča Brazilcev

Na tem potovanju poskušava izvedeti, kaj osrečuje druge ljudi. V Braziliji, ki sva jo dojela kot državo najprijaznejših ljudi, sva dobila kar nekaj zanimivih odgovorov.

Sindy, najina gostiteljica iz Florianópolisa: »Biti z ljudmi, ki jih imam rada. Ni nujno, da je to družina. To so lahko čisto naključni ljudje, ki oddajajo neko posebno, pozitivno energijo in jih zato lahko hitro vzljubim. Recimo vidva. Te dni me vidva s svojimi pripovedmi o potovanjih in svojo dobro voljo osrečujeta.«

Moises, bolivijski prostovoljec v Braziliji: »Pomagati drugim in jih osrečevati.«

Raul, študent iz mesta Ouro Preto: »Te dni me osrečujejo karneval in zabave,« je rekel po dolgi noči karnevalskih zabav.

Samuel, mlad upokojenec (38 let) na polotoku Maraú: »Uživanje na plaži, branje knjige, druženje s prijatelji.«

Aline, novopečena mamica iz São Paula: »Moja družina in dejstvo, da smo vsi zdravi – dojenčica, moj mož in jaz.«

Thiago, profesor iz mesta Foz do Iguaçu: »Potovanja v nenavadne države, kot recimo v Slovenijo, ki je med Brazilci zelo nepoznana, jaz pa sem jo obiskal pred približno enim mesecem.«

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava