Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Nemčijo

Popotniški nasveti za raziskovanje srednjeevropske države

Nemčija je sestavljena iz 16 zveznih dežel, kar pomeni najmanj 16 razlogov za obisk. Vsaka je raznolika in glavni popotniški nasvet je, da se odpraviš v vsako izmed njih in to večkrat. Ima 15 mednarodnih letališč, njena lega v srednji Evropi pa pomeni, da so skoraj vsi njeni kotički iz drugih evropskih držav z lahkoto dosegljivi z avtobusi in vlaki, ti dve prevozni sredstvi pa sta tudi priporočljivi za potovanje med mesti. Pridruži se nam torej pri potovanju po mestih in nemškem podeželju.

Vsebina

Kaj si lahko ogledaš v vzhodnih nemških mestih?

Glavno mesto je svetovljanski Berlin, ki je res ogromen, zato je najboljše, da raziskovanje začneš z vodenim ogledom, kjer ti bodo razkazali vse najpomembnejše zgodovinske in druge znamenitosti, od Brandenburških vrat do berlinskega zidu. Predstavili ti bodo zgodbe slavnih Berlinčanov. Če pa te bolj zanimajo urbana scena, ulična umetnost in barvitost Berlina v vsem njegovem sijaju, pa se podaj na alternativno potovanje po mestu. Turizem je v mestu dobro razvit, a se še vedno najde veliko neturističnih točk. Drugo mesto, vredno obiska, je Dresden, ki velja za eno izmed najlepših vzhodnonemških mest, kar označuje že njegovo drugo ime: Firence na Labi. Glavna znamenitost je baročna palača Zwinger, ki jo sestavljajo galerije, paviljoni in dvorane, vsi bogato okrašeni, kot se za barok spodobi. Privošči si posebno popotniško izkušnjo – gala koncert v palači. Zanimiva je cerkev Frauenkirche, ki je bila porušena med drugo svetovno vojno, a so jo nato v 90. letih obnovili v njenem nekdanjem sijaju. Tu se nahaja eden najlepših trgov v Nemčiji, Theaterplatz, kjer stoji mestna opera. Cvetoči Leipzig je imel že od nekdaj pomembno trgovsko vlogo, tu se namreč stikajo različne poti in tu so tudi ustvarjali znameniti ljudje, kot je skladatelj Bach. Ne pozabi raziskati skrivnih podhodov in alej v starem delu mesta.

Kaj lahko počneš na Bavarskem?

Naslednje je potovanje na Bavarsko v Bayreuth, ki ga je za prizorišče svojih oper izbral Richard Wagner. Še vedno so vidni srednjeveški ostanki mesta v ozkih ulicah, v značilnem bavarskem podolgovatem mestnem trgu in gotski mestni hiši. Eno najčudovitejših bavarskih mest je Nürnberg, ki živi z 950-letno zgodovino. Na ogled se za spremembo podaj s kolesom in si poleg znamenitosti starega mesta oglej še mesto kongresov nacistične stranke. Posebno lepo pa je mesto v času božičnega sejma. Zahodno leži ena najlepše ohranjenih srednjeveških vasic Rothenburg, kjer je za popotnike najzanimivejša tradicionalna arhitektura, ki jo predstavljajo barvite hiške. Turizem je tu močno prisoten, a še vedno lahko doživiš šarm nekdanjih dni in pravljic bratov Grimm. Vasica leži na romantični poti, ki pelje od vinskih regij Frankovske do vznožja Alp in prebudi vse tvoje čute. Dolga je 350 kilometrov in povezuje Augsburg in Würzburg, ob njej pa mrgoli srednjeveških mest, trgov, vasi in gradov, bogatih z zgodovino in pravljično arhitekturo, kar za popotnike predstavlja neomejene možnosti raziskovanja.

Čas je za potovanje v bavarsko prestolnico München, kjer se namesti v hostlu HI ob reki Isar, saj se ti ponuja ogromno priložnosti za raziskovanje okolice. En dan se odpravi v dva izmed najbolj romantičnih nemških gradov, Neuschwanstein in Linderhof, čarobni umetnini Ludvika Bavarskega. V Münchnu pa raziskuj staro mestno jedro in trg, kjer te čakajo stavbe, vpijoče v nebo. Prostor za počitek ponuja angleški park, ki je eden največjih mestnih parkov na svetu.

outdoor-dinette-set-near-brown-concrete-building-at-591383.jpg

Turizem ob Renu

Podaj se na malce drugačno pot in odpluj po dolini reke Ren. Tu so plemiči kar tekmovali, kdo bo zgradil več dvorcev in gradov s pogledom na zasanjano reko. Čudovita je pokrajina, polna gričev in vinogradov. Privošči si enodnevni izlet z ladjo po poteh, ki jih je občudoval že Goethe, danes pa spadajo pod Unescovo zaščito. Na voljo imaš kar 40 vstopnih in izstopnih postaj, kjer te čakajo ljubka srednjeveška mesteca. Po tej sprostitvi pa se le odpravi na raziskovanje Frankfurta in njegove moderne sedanjosti, primešane zgodovinskemu šarmu. Južno leži mesto Heidelberg, eno redkih nemških mest, ki niso bila bombardirana. Sprehodi se po kamnitih ulicah starega mesta, ki je bilo središče romantičnega obdobja v Nemčiji. Posebej je priporočljivo vodeno raziskovanje najstarejše univerze v Nemčiji, kjer ti bodo razkazali tudi študentski zapor.

Popotniški nasveti za Porurje

Za iskanje stare industrijske dediščine Nemčije je za popotnike priporočljivo potovanje v Porurje, ki ima velike naravne zaloge premoga in železa, zaradi česar je polno starih industrijskih mest, ki pa so se danes preobrazila v moderna zelena središča. Odličen primer je Essen, kjer si lahko v tovarni Zollverein ogledaš predstavitev delovanja tovarne in življenja ljudi v 19. stoletju. Danes pa srca številnih Nemcev bijejo za nogomet in za njihovo nogometno reprezentanco Elf, zato se podaj v muzej nemškega nogometa v Dortmund, ki te bo popeljal na čustveno in razburljivo potovanje. V severnem Porurju leži Düsseldorf, ki ponuja zanimivo mešanico starega in novega, od tradicionalnih pivovarn in gostiln do futuristične arhitekture. Gosti pa tudi največji modni sejem na svetu. Seveda pri opisovanju mest v zahodni Nemčiji ne moremo mimo Kölna, ki je eno najstarejših mest v Nemčiji. Središče mesta in njegovo osrčje je vzhajajoča kölnska katedrala, ena najpomembnejših arhitekturnih znamenitosti v državi. Tu je še slavni pustni karneval. Za spoznavanje temnih skrivnosti Kölna pa se udeleži nočnega pohoda, v katerem ti bodo razkrili vse mistične skrivnosti o damah v belem in duhovih.

claudio-testa-qpemSW6_1Z0-unsplash.jpg

Kaj te čaka na severu Nemčije?

Sever Nemčije je svet zase. In glavni popotniški nasvet pravi, da si je preprosto treba vzeti čas za obisk ravne pokrajine in sipin ob Severnem morju. Tu leži drugo največje nemško mesto, Hamburg, kjer te eno največjih evropskih pristanišč kar vabi k raziskovanju. Igro luči pristanišča si oglej iz stare barke. Je kulturno mesto z veliko znamenitimi muzeji. In ne pozabi, mesto ima več mostov kot London, Benetke in Amsterdam skupaj. V bližini mesta ležijo širna polja sadnega drevja, Altes Land. Za popoln odklop od potovanja po Nemčiji pa bo za popotnike najboljši počitek na otoku Heligoland, kjer niso dovoljeni avtomobili, ali pa na kakšnem od slavnih letovišč na frizijskem otočju.

Uživaj na potovanju po Nemčiji in ne pozabi na pošiljanje razglednic z MyPostcard. Vsem članom HI podarjamo 25-odstoten popust. Novi uporabniki pa lahko svojo prvo razglednico pošljete brezplačno s promocijsko kodo HIGlobetrotter preko Globetrotterjevega profila. Več o tem tukaj.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava