Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Egipt

Kaj videti in obiskati za najboljše doživetje

Dežela, kjer znamenito zgodovino in iskrivo sedanjost povezuje najdaljša reka na svetu – Nil, čaka nate, da jo odkriješ. Odpri oči in napni ušesa, nate čaka preplet tisočletne arabske kulture in slavne faraonske zapuščine. Raziskovanje puščave, skrivnostnih templjev in velikih mest te bo prepričalo, da je Egipt res prava dežela kontrastov, v kateri se na vsakem koraku najde nekaj za popotnike. Poglej, kaj se je tokrat zapisalo v naše popotniške nasvete.

Vsebina

Začnimo pri glavnem mestu Egipta – Kairu. Da že takoj na začetku začneš spoznavati egiptovsko dušo, priporočam obisk bazarja Khan El-Khalili, ki se nahaja v starem središču Kaira. Tu se lahko izučiš za mojstra barantanja ali pa opazuješ vrvež ob skodelici čaja. Mestno središče je drugače popolno za raziskovanje mošej iz različnih obdobij, v katerih se še vidi bogastvo nekdanjih časov. Glavna znamenitost leži malo stran – slavne piramide v Gizi, ki jih varuje pokončna sfinga. Priporočam ogled zvečer, ko ti piramide same s pomočjo luči in zvokov razkrijejo svojo zgodbo ob odlični tradicionalni hrani, ki zagotovo sestoji iz slastnih konaf. Za enodnevni izlet si je najboljše privoščiti potovanje v Aleksandrijo, eno najbolj legendarnih mest starega sveta. Raziskovanje Aleksandrije se bo začelo v največji knjižnici na svetu s kar šestimi milijoni knjig. Čakata te najstarejša cerkev na svetu in cel kup tradicionalnih tržnic, kjer prodajajo vse. Izlet te popelje celo do romantičnih vrtov Montaza. Zahodno od Aleksandrije leži delta Nila, polna ptic in lotosovih cvetic. Kaj še lahko počneš v Kairu? Lahko se podaš na enodnevno križarjenje po Nilu s tradicionalnimi čolni felucca, ravno tako kot Kleopatra. Tako boš dobil pravi občutek jadranja po najdaljši reki na svetu. Za popotnike se bo razburljivo povzpeti na vlak in si privoščiti pravo potovanje v Asuan na jug Egipta in opazovati zelena polja, Nil in vasice, ki bežijo mimo. Pusti pokrajini Egipta, da te očara.

Popotniski_nasveti_za_obisk_Egipta_-_Travel_tips_for_visiting_Egypt_-_Photo_by_Alex_Azabache_from_Pexels.jpg

Asuan je čudovito mesto nubijskega Egipta, ki se nahaja med puščavo in reko in kjer se sicer čuti turizem v samem središču in na jezu, a že na okoliških hribih o njem ni ne duha ne sluha. Prvi nasvet za ogled mesta je, da se najprej odpraviš na raziskovanje Asuanskega jeza in otočka File, kjer leži Izidin tempelj. Ni pa obiska Asuana brez potovanja v Abu Simbel k nesmrtnemu Ramzesu in njegovi kraljici Nefertari. Če se odpraviš dlje navzgor po Nilu, lahko odkrivaš nubijsko kulturo v skrivnostnih sipinah. Tam lahko spoznaš izdelovanje opek ali parfumov, in sicer kar pri domačinih. Raziskovanje templjev nato nadaljuješ v templju Hora, boga neba in lova. Tempelj so gradili več kot dvesto let, pripoveduje pa zgodbo o prevladi luči nad temo. Še mogočnejši je kompleks templjev v Karnaku. Kaj si lahko ogledaš v templjih? Preprosto se lahko sprehodiš med stoletnimi stavbami in začutiš duh svečenikov, ki so tam nekoč izvajali obrede. Čim globlje v templju si, starejši so. Čakajo te raziskovanje promenade sfing, stebriščna dvorana in skarabeji za srečo. Vse to si lahko ogledaš kar v okviru vodenega ogleda celotnega kompleksa templjev v Luksorju, da ti bo res vse jasno. Čaka te še obisk poslednjega počivališča faraonov v dolini Kraljev, kjer si lahko ogledaš njihova zadnja prebivališča. Tam je najlepše in najmanj vroče, ko pade noč. Grobnice so tihe in čarobne, pripovedujejo pa o življenju faraonov in njihovi poslednji poti. Podaš se lahko tudi na raziskovanje puščavske okolice. Znamenitost v bližini je tempelj faraonke Hačepsut, poln skrivnosti in zgodb. Kaj pa lahko počneš, ko imaš dovolj zgodovine in kamnov?

Popotniski_nasveti_za_obisk_Egipta_-_Travel_tips_for_visiting_Egypt_-_Photo_by_Ted_McDonnell_from_Pexels.jpg

Privošči si potovanje v Šarm el Šejk na obali Rdečega morja in obronkih puščave Sinaj. Priporočam ti spanje v hostlu HI Sharm El Sheikh. Nasveti, kaj lahko tam počneš, pa so sledeči. Turizem v tem mestu je razvit, kar pomeni, da lahko zagotovo spoznaš prijatelje popotnike. A ko imaš dovolj turistov, se podaj v za popotnike vedno zanimivo širno puščavo. Naš izbrani izlet vključuje kamele in štirikolesnike. Izlet se začne zvečer pri beduinih, nato pa se raziskovanje sipin ob sončnem zahodu lahko začne. Sinajska puščava je polna brezpotij, tišine in sotesk s skrivnostnimi imeni. Užitek za popotnike je tudi raziskovanje globin Rdečega morja, ki je še posebno lepo v narodnem parku Ras Muhammad. Za konec raziskovanja pa te čaka še žar na čolnu. Spoznaj pisani podvodni morski svet koralnih grebenov in drugih morskih prebivalcev. Ladjica vključuje vso potapljaško opremo. Popolni sončni vzhod te čaka na gori Sinaj, prav tam, kjer je Mojzes prejel deset božjih zapovedi. Kot zanimivost naj povem, da do tja vodi 750 stopnic, po katerih se vzpenjaš od dve do tri ure. Po vzponu si je lepo ogledati samostan svete Katarine, ki spada pod Unescovo zaščito. Po koncu pa si lahko privoščiš še malo nakupovanja v mestu Dahab, znanem kot mesto rož, kjer se vedno najde nekaj za popotnike. Spominkov za domov bo v Egiptu več kot dovolj.

Potovanje v Egipt te bo peljalo čez raznolike puščave in polja, ki jih namaka Nil. Ne pozabi pa tudi na raznoliko sodobno kulturo plesa in pesmi ter na številne rokodelske izdelke. Skrivnosti države in prijazni ljudje te bodo prepričali, da prvi obisk ne bo tvoj zadnji.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava