Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Enodnevni postanek v Hongkongu

Ko človek potuje mednarodno, je precej verjetno, da se pred končno destinacijo znajde v katerem od večjih tranzitnih mest, kot so Doha, Dubaj, Istanbul, New York, Singapur ali Hongkong. Pogosto je možno postanek nekoliko podaljšati brez dodatnih stroškov, kar pomeni da lahko obiščete nekaj najbolj vznemirljivih mest na svetu brez večjih finančnih vložkov. V tem članku lahko dobite nekaj idej o tem, kako čim bolje izkoristiti postanek v Hongkongu.

Do centra Hongkonga iz letališča najhitreje pridete z vlakom Airport Express, ki vas do glavne železniške postaje pripelje v pičlih štiriindvajsetih minutah za približno 115 HKD za povratno vozovnico. Od železniške postaje sledite znakom za trajekt Star Ferry, ki odpluje z bližnjega pomola številka 7. National Geographic je vožnjo na tem trajektu razglasil za enega top petdesetih izkušenj, ki naj bi jih doživeli širom sveta. Čeprav trajekt večinoma uporabljajo domačini za prevoz med polotokom Kowloon in otokom Hongkong, je podjetje vpeljalo tudi turistično krožno pot, ki vas popelje po pristanišču Victoria. Ob vožnji, ki traja približno eno uro, lahko prisluhnete komentarju, ki opisuje različne znamenitosti in pomembnejše zgradbe, mimo katerih pluje trajekt. Takšen izlet je še posebej primeren za tiste, ki so v mestu le za krajše obdobje, saj lahko v kratkem času vidite večino hongkonškega centra. Kitajska banka, zgradba trikotne oblike, prvi dvignjen pokrit stadion na svetu, banka HSBC, mednarodni trgovinski center, najvišja stavba v mestu, vesoljski muzej in mednarodni finančni center se bodo eden za drugim odpirali pred vašimi očmi, ko boste mirno pluli po Viktorijinem pristanišču. Je na dan vašega obiska neznosno vlažno ali pa dežuje? Ni problema – trajekt ima klimatizirano osrednjo palubo z velikimi okni, kjer boste ostali suhi in uživali v razgledu. Če želite nekaj vetra v laseh in sonca, pa se odpravite na krmo. Celotna vožnja traja okoli eno uro in vas bo stala okrog 100 HKD, ki jih boste morali plačati v gotovini na blagajni na pomolu številka 7. Če pri sebi nimate gotovine, je na voljo tudi bankomat. Trajekt odpluje približno vsako uro med 11. uro dopoldan in 20. uro zvečer.

Ko izstopite s trajekta Star Ferry, lahko kupite vozovnico za krožno vožnjo z avtobusom po mestu, ki se imenuje »Hop on, Hop off«, ali pa se poslužite javnega prevoza. Za javne avtobuse boste ponovno potrebovali gotovino in točen drobiž. Pojdite do postaje za avtobus številka 15 tik ob pomolu številka 7. Avtobus vas bo popeljal do znamenitega vrha Victoria. Ti avtobusi vozijo zelo pogosto, približno vsakih petnajst minut, zato vam ni treba skrbeti, da bi se čakanje preveč zavleklo. Če se želite v Victoria Peak pripeljati v bolj romantičnem stilu, se lahko tja odpravite s tramvajem, a pripravite se, da boste kar nekaj časa pred vkrcanjem preživeli v vrsti. Če ste v mestu le za krajši čas, je verjetno bolj smotrno potovati z avtobusom, ki vas bo stal manj kot 10 HKD. V približno štiridesetih minutah boste mimo mestnega vrveža, v katerem so stanovanjske zgradbe tako visoke, da njihova okna izgledajo kot linice v nebotičnikih, prispeli v bolj zelene predele. Avtobus se bo začel vzpenjati, pod vami se bodo razprostrli bajni razgledi in kot bi mignil boste prispeli na vrh. Tam je krožna sprehajalna pot, ki vas v približno 75 minutah popelje okrog Viktorijinega vrha. Na poti boste lahko občudovali več fenomenalnih razgledov na tropsko rastje, otoke v daljavi in mestno mravljišče. Medtem ko zna biti v centru precej vroče in vlažno, je zrak tukaj bistveno bolj prijazen. Vsake toliko boste ob poti našli tudi izvir ledeno hladne, pitne vode, ki vas bo prijetno osvežila. Če imate na voljo še nekaj časa, se lahko odpravite do Viktorijinih vrtov (cca. dvajset minut), kjer boste verjetno naleteli na pare, ki se tik pred poroko fotografirajo v prelepih vrtovih. Na nobeni točki v tem predelu ne pobirajo vstopnine, a če se želite nekoliko razvajati, si lahko privoščite vstop v Peak Tower, ki se dviga skoraj 400 metrov visoko in ponuja krasen razgled na Viktorijino pristanišče.

Enak avtobus vas bo peljal nazaj v center mesta do pomola trajekta Star Ferry. Verjetno boste do takrat že precej lačni, in k sreči je ob tem in sosednjih pomolih kar nekaj možnosti za kakšen obrok. Lahko naročite svojo porcijo rib s krompirčkom ali pa uživate v sladoledu, medtem ko opazujete prihajajoče in odhajajoče trajekte. Če vam ostane še kaj časa, lahko obiščete bližnji pomorski muzej ali pa raziščete nakupovalni center IFC Mall, preden ponovni skočite ne vlak Airport Express proti letališču. Poskrbite, da boste nazaj na letališču vsaj uro in pol pred poletom. Srečno pot!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava