Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gdansk, pristaniško mesto ob Baltiku

Poljski Amsterdam

Želja, da obiščem eno največjih in najstarejših poljskih mest, je v meni vrela že kar nekaj časa. Gdansk ima posebno energijo, prav posebna pa je tudi arhitektura, ki te obdaja po celem mestu. Danes ima mesto več kot 500.000 prebivalcev in vsako leto ga obišče na tisoče turistov. Zaradi vodnih kanalov mesto Gdansk največkrat primerjajo z Amsterdamom. Za obisk mesta sem si vzel tri dni časa, nakar sem ugotovil, da bi še lahko ostal kar nekaj dni dlje, da bi si v celoti ogledal mesto in njegovo okolico. V času druge svetovne je vojne je bilo mesto skoraj v celoti porušeno, tako da so ga začeli postopoma prenavljati in danes je zame Gdansk eno najlepših mest, kar so jih moje oči videle. Eden najprepoznavnejših simbolov pomorskega mesta Gdansk je tudi primer ohranjene dediščine – leseni žerjav. Gre za leseno zgradbo, podobno mlinu na veter brez kril. Z njim je bilo mogoče dvigniti dve toni tovora 27 metrov visoko.

Westerplatte, začetek druge svetovne vojne

Ravno tukaj na obali Baltskega morja se je 1. septembra leta 1939 začela nemška invazija na Poljsko in začetek druge svetovne vojne. Priporočam vam, da se od enega številnih kanalov z ladjico odpeljete do polotoka Westerplatte in se sprehodite po obali, kjer so še vidni ostanki vojaških bunkerjev poljske vojske, ki so služili za obrambo obale. Med mojim obiskom mesta se je na osrednjem trgu odvijal festival kruha in imel sem priložnost razvajati svoje brbončice, prav tako pa so bile v središču mesta živa glasba ter številne druge stojnice z mednarodno kulinariko. Ko boste vstopili skozi zlata mestna vrata, boste že na dolgi ulici v središču mesta, na najznamenitejši in tlakovani poti. Ta vas bo vodila mimo številnih restavracij, muzejev, trgovin s spominki in uličnih izvajalcev glasbe. Večina trgovin prodaja izdelke iz jantarja, veliko teh pa vsebuje tudi ostanke žuželk.

Popotniski_nasveti_za_Gdansk_-_Travel_tips_for_Gdansk_6.JPG

Jantarjeva prestolnica sveta

Pomorsko mesto Gdansk si je prislužilo ime jantarjeva prestolnica sveta, in sicer zaradi velikih količin poldragega kamna jantarja na okoliških območjih. Na osrednjem trgu stoji mestna hiša in pred njo eno najbolj zaželenih simbolov mesta, Neptunov vodnjak. Poleg zgodovinskih in kulturnih objektov, si je danes v Gdansku mogoče ogledati veliko zanimivih muzejev. V muzeju jantarja (Amber Museum) sem se na lastne oči prepričal, kakšen pomen ima ta poldragi kamen za mesto in širšo okolico. V njem hranijo številne ostanke poldragega kamna in izdelke, ki so jih izoblikovali številni mojstri. Številni obiskovalci pred vhodom muzeja dnevno čakajo na vstop, kar pove, da je eden najbolj obiskanih muzejev mesta. Nedaleč stran od starega dela mesta stoji novodobna stavba, v kateri se na skoraj 5000 kvadratnih metrih razteza muzej druge svetovne vojne. Približal vam bo grozodejstva, ki so se dogajala v času druge svetovne vojne. Veliko je osebnih predmetov ljudi in eksponatov. V enem od številnih prostorov so za obiskovalce prikazali porušeno mesto s tankom Sovjetske zveze. Za obisk muzeja si je vredno vzeti vsaj štiri ure časa zaradi njegove velike površine. Danes mesto ponuja veliko različnih glasbenih in kulturnih prireditev, pri čemer ne zanemarja športa.

Popotniski_nasveti_za_Gdansk_-_Travel_tips_for_Gdansk_3.JPG

Nogometni stadion Arena, kjer je nogomet doma

Leta 2011 je mesto gostilo eno od skupin evropskega prvenstva v nogometu. V ta namen so zgradili nov sodobni nogometni stadion, ki sprejme več kot 41.000 obiskovalcev. Za ljubitelje športa je nogometni stadion Arena pravi magnet za oči. V spremstvu vodnice smo si ogledali notranjost objekta, prav tako pa smo se obiskovalci lahko sprehodili skozi garderobe nogometašev in med drugim obiskali kapelo, kjer lahko nogometaši pred tekmo molijo. V sklopu nogometnega stadiona smo si ogledali nogometni muzej, dvorane in častno ložo. Na stadionu se lahko ljudje celo poročijo v enih od številnih dvoran. Posebno nego in skrb namenjajo travnati površini, saj jo kosijo vsak dan.

Popotniski_nasveti_za_Gdansk_-_Travel_tips_for_Gdansk_2.JPG

Evropski center solidarnosti

Nekaj postaj stran od nogometnega stadiona sem se z mestnim tramvajev odpeljal do stavbe Evropskega centra solidarnosti, v kateri je stalna razstava »Solidarnost« oz. Solidarność, kot je na Poljskem sinonim za mesto Gdansk. Leta 1980 so se ravno tukaj v ladjedelnici Lenin začeli prvi protesti in stavke pristaniških delavcev, kar je bil povod za ustanovitev neodvisnega in samoupravnega sindikata. Nekdanji voditelj sindikata Solidarnost je bil bivši predsednik Poljske leta 1990 in Nobelov nagrajenec za mir leta 1983. Lech Wałęsa je oseba, ki je bila enajst mesecev zaprta zaradi številnih govorov in vodenja za tisti čas prepovedanega gibanja, po njem pa se tudi imenuje mednarodno letališče pomorskega mesta Gdansk.

Gdansk je danes vedno bolj priljubljena turistična destinacija ob Baltiku in tako bo tudi v prihodnje, saj to zgodovinsko pristaniško mesto s svojo vpadljivo arhitekturo in očarljivim starim mestnim jedrom ter prostranimi peščenimi plažami prikazuje lepoto Baltika.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava