Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Lyon, mesto francoskih šarmov

Ljudje ob besedi »Francija« najprej pomislijo na Pariz. Čeprav je »mesto ljubezni« lahko res veličastno, pa je v Franciji še veliko drugih manjših mest, kjer boste imeli pristnejšo in bolj tradicionalno francosko izkušnjo. Lyon, ki je tretje največje mesto v Franciji in se nahaja na jugovzhodu države, vas bo zagotovo navdušil. Tam sem preživela dve leti in v tem času se ga nisem niti malo naveličala. Tukaj je mojih 5 razlogov, da tam preživite svoje naslednje počitnice.

1. Francoska kulinarika

Lyon je znan tudi kot francoska kulinarična prestolnica. Ima pester izbor edinstvenih jedi, ki jih lahko poskusite v tradicionalnih lokalnih restavracijah »bouchons« s tipičnim rustikalnim dekorjem in sproščenim vzdušjem. Izbirate lahko med veliko domačimi in krepkimi specialitetami, kot so dimljena svinjska klobasa, vampi ali »quenelle«, kremni cmok z ribo in krušnimi drobtinami. Tu so še lyonska solata in slastne sladice, kot so flancatom podobne »bugnes« in rožnata pita »tarte praline«. Glede sira pa Lyon ponuja različici St-Marcelin in St-Félicien iz bližnjega departmaja Isère.

2. Vieux Lyon

Vieux Lyon je stari del mesta, ki je bil nekoč središče industrije in dom izdelovanja lyonske svile. Obiščete lahko nekaj zanimivih muzejev ali raziščete skrite prehode »traboules«, ki povezujejo ulice med stavbami in dvorišči. V preteklosti so bili namenjeni obrtnikom in delavcem za hitrejši prevoz blaga in oblačil, ki so bili zaščiteni pred dežjem. Vieux Lyon je s svojimi ozkimi tlakovanimi ulicami, slikovitimi restavracijami in veličastno katedralo Saint-Jean idealna četrt za lahkotno ogledovanje vitrin ali romantičen večerni sprehod.

3. Barviti hribi

V Lyonu sta dva hriba, ki bosta zagotovo pritegnila vašo pozornost. Ko so Rimljani ustanovili Lyon pred 2000 leti, je bil hrib Fourvière središče mesta. Tako je še danes pomemben kraj za odkrivanje zgodovine Lyona. Še posebej bi priporočila obisk rimskega gledališča in odeona med poletnim festivalom Nuits de Fourvière. Na hribu stoji kar nekaj cerkev, med katerimi je najznamenitejša bazilika Basilique de Fourvière, ki kraljuje nad mestom. Hrib, ki je ravno tako vreden obiska, pa je v okrožju La Croix-Rousse, kjer lahko občudujete mogočne stenske poslikave in barvito ulično umetnost.

4. Tržnice

Poleg pokrite tržnice s hrano Halles Paul Bocuse, ki je dobila ime po slavnem francoskem kuharju Paulu Bocusu, je v Lyonu še veliko živahnih tržnic na prostem. Moja najljubša je Marché Saint-Antoine, ki je odprta vsak dan v tednu razen ob ponedeljkih. Kmetje postavijo svoje mize ob bregovih reke Saone. Obisk tržnice je enkratna priložnost za spoznavanje francoske umetnosti prodaje sira, vina in klobasic, in da vidite, kako francozi cenijo dobro hrano in vino. Obvezno nabavite nekaj izvrstnih mediteranskih oliv in sočnih piščančjih klobas ter sveže pečen kruh in si privoščite piknik ob reki.

5. Številni mostovi

Skozi Lyon tečeta kar dve veliki reki, kar pomeni, da je v mestu veliko romantičnih mostov za pešce, ki ponujajo čudovite razglede. Moj najljubši je Passerelle Saint Vincent, ki povezuje polotok Presqu’ile z Vieux Lyonom čez reko Saono in s katerega boste imeli krasen pogled na baziliko. Na most lahko priklenite ključavnico s svojim imenom ali imenom svoje ljubezni. Drugi most je Passerelle du Collège, zgrajen leta 1844, ki prečka reko Rono in vodi do priljubljenih rečnih bregov in plavajočih barov »péniches«.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava