Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Koreja – 1. del

Mnogo več kot industrijska velesila

Ko slišimo za Južno Korejo oziroma Republiko Korejo (kar je uradni naziv države), se najbrž najprej spomnimo na zabavno elektroniko, mobilne telefone, avtomobile in druge dosežke južnokorejske industrije in le redko kdo pomisli na Južno Korejo kot odlično turistično destinacijo.

Vsebina

A navkljub neverjetnemu tehničnemu napredku od sredine osemdesetih pa do danes, je Južna Koreja še zmerom izjemno atraktivna in zelo varna destinacija z odlično hrano, številnimi narodnimi parki ter zgodovinskimi vasmi in mesti, v katerih se ob preprostih hanokih bohotijo razkošne palače. Seveda pa lahko uživamo tudi v novodobni arhitekturi, ki odraža razvoj države v zadnjih desetletjih.

Navkljub nekaterim ladijskim povezavam s Kitajsko in Japonsko prispe večina obiskovalcev v Južno Korejo z letalom. Seulsko letališče, ki se nahaja v kraju Incheon, je najbolj prometno v Južni Koreji in spada med 20 najbolj prometnih v svetu in zato bomo tukaj začeli naše raziskovanje Južne Koreje.

Po pristanku na letališču in mejnih formalnostih se odpravimo proti korejski prestolnici – Seulu, s preko 10 milijoni prebivalcev na površini 600 km2. V kolikor že imamo rezerviran hostel (v Seulu je kar 9 youth hostlov, ki ustrezajo standardom IYHF in jih najdemo TUKAJ) nam bo aplikacija Google Maps svetovala najboljši način, kako do hostla. A pozor – Južna Koreja je ena redkih držav, kjer Google Maps deluje z omejeno funkcionalnostjo, saj lahko načrtujemo zgolj potovanje z javnim prevozom. V vsakem primeru vam svetujem nakup ene od kartic s sistemom T-Money, saj je uporaba javnega prevoza dosti enostavnejša in cenejša, predvsem pri prestopih s podzemne železnice na avtobus in obratno, ali med avtobusnimi linijami. Med karticami, ki vključujejo sistem T-Money, je tudi DISCOVER SEOUL PASS, ki vključuje brezplačen obisk preko 20 turističnih znamenitosti.

Seul – metropola z dušo

Seul je mesto, ki te enostavno prevzame, saj ponuja toliko različnih atrakcij, da lahko vsak najde nekaj zase. Zagotovo pa so stvari, ki so skupne vsem obiskovalcem in ki jih enostavno moramo obiskati. Zgodovina mesta oziroma prestolnice je povezano z dinastijo Joseon in sega v pozno 14. stoletje, ko je mesto štelo »zgolj« 100.000 prebivalcev, v primerjavi z današnjimi preko 10 milijoni prebivalcev oziroma skoraj 26 milijoni, če upoštevamo širše območje. Je tudi drugo najbogatejše mesto v Aziji po BDP, takoj za japonsko prestolnico. Mesto deli reka Han, večina zanimivosti se nahaja na severnem oziroma na desnem bregu reke.

Večkrat sem uporabil besedo hanok, zato je prav, da začnemo Seul raziskovati prav v tipičnem naselju hanokov. Bukchon se nahaja med kraljevo palačo Gyeongbokgung in palačama Changdeokgung in Gyeongbokgung. Preden pa se skupaj zgubimo v labirintu ozkih ulic, pa spoznajmo besedo "hanok". Beseda "hanok" se uporablja za tradicionalne korejske hiše. Te so lahko krite z opeko ali slamo, za oboje pa je značilno, da so narejene iz naravnih in okolju prijaznih materialov. V preteklosti so imeli hiše z opečno kritino predvsem bogatejši, revnejši pa s slamnato kritino. Korejci še danes, a zelo redko, bivajo v hanokih, vendar po večini s sodobno notranjo opremo.

Več informacij o hanokih in življenju v preteklosti boste dobili ob vhodu v naselje Bukchon, ki je, za razliko od mnogih, avtentično in ni bilo zgrajeno kot muzej na odprtem. Navkljub dejstvu, da večina hanokov še zmerom služi osnovnemu namenu, boste v številnih lahko spoznali tradicionalno korejsko kulturo – od prikazov tradicionalnih obrti, pa do galerij, muzejev in čajnic ter seveda restavracij z okusno korejsko hrano. Najbolje od vsega pa se je brez posebnega plana sprehajati in izgubljati v ozkih ulicah in uživati v korejski zgodovini. Z malo sreče se boste znašli pred nacionalnim muzejem moderne in sodobne umetnosti (MMCA – Museum of Modern and Contemporary Art), ki je eden boljših tovrstnih muzejev in katerega obisk seveda priporočam, v kolikor vas tovrstna umetnost zanima. V neposredni bližini MMCA pa se nahaja Narodni muzej Koreje (The National Folk Museum of Korea), katerega obisk toplo priporočam prav vsem.

Palače Seula spadajo med glavne znamenitosti in kar tri; Gyeongbokgung, Changdeokgung in Gyeongbokgung se nahajajo v neposredni bližini naselju hanokov Bukchon. O vseh treh je na spletu in v vodičih napisanega toliko, da jih v tem potopisu zgolj bežno omenim in povabim k obisku sleherne izmed njih. Ob obisku palače Changdeokgung vam v vsakem primeru predlagam, da se priključite skupini, ki bo obiskala tudi »Skrivni vrt Huwon«, ki je najlepši del najlepše izmed palač, vpisane v seznam svetovne dediščine. Obisk kraljeve palače Gyeongbokgung pa načrtujte tako, da boste ujeli pompozno menjavo straže pred glavnim vhodom »Gwanghwamun«. Četrta od štirih glavnih palač se imenuje Deoksugung in tudi tukaj si lahko ogledate menjavo straže, ki je nekoliko manj pompozna kot pred vhodom v kraljevo palačo. Palača Deoksugung se nahaja v bližini mestne hiše in je od glavnega vhoda v kraljevo palačo oddaljena slaba dva kilometra, skratka dovolj blizu za kratek sprehod po južnokorejski prestolnici, ki bo najprej potekal čez trg Gwanghwamun. A o trgu Gwanghwamun in vsem, kar lahko najdemo na in v bližini boste izvedeli v naslednji izdaji spletnega časopisa Globetrotter.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava