Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Koreja – 5. del

Mnogo več kot industrijska velesila

Za vse, ki ste ob opisu na koncu prejšnjega dela pomislili na Incheon, ste imeli popolnoma prav. V tem delu vam bomo predstavili Incheon, ki ga je Seul z vsem, kar ponuja, neupravičeno zasenčil.

Vsebina

INCHEON je mesto, ki ga iz Seula lahko dosežemo s podzemno železnico in ki se je ob nenehnem širjenju skoraj spojil s Seulom. Večina obiskovalcev neupravičeno izpusti Incheon iz svojega načrta potovanja, saj ga smatrajo kot predmestje Seula, kjer je zgolj letališče. A resnica je popolnoma drugačna. Tretje največje mesto v Koreji (za Seulom in Busanom) Incheon se danes razteza na površini 1.000 km2 in ima tri milijone prebivalcev. Leta 1883, ko je postal mednarodno pristanišče, pa je štel zgolj 4.700 prebivalcev. Incheon ima poleg podzemne železnice, ki prihaja iz Seula, tudi lasten sistem podzemne železnice. Je kombinacija tradicionalnega in sodobnega in ima (za razliko od Seula) tudi odlične plaže in morsko obalo.

Prvo, kar zagledamo, ko izstopimo na zadnji postaji podzemne železnice »Incheon Station«, je »China town«, ki je tudi osrčje starega dela mesta. Od tukaj, torej od »Incheon Station«, za ogled zgodovinskega jedra mesta ne potrebujemo javnega prevoza. Še preden se podamo v raziskovanje Incheona pa se je smiselno pomuditi v mestni turistični pisarni, ki je na sami postaji in kjer dobite tudi priročne zemljevide mesta. Poleg slikovitih ulic in skulptur, vključno z vhodom v kitajsko četrt, nas očarajo tudi vonjave, ki prihajajo iz nagnetenih restavracij in stojnic s kitajsko hrano. Dosti je pristnega, nekaj novega, nekaj pa je tudi starih stavb, ki so dobile nov pomen. Tak je kompleks nekdanjih skladišč iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ki je preurejen v umetniško platformo in kjer je prostor za razstave, knjižnice, plesne in gledališke predstave; prostor pa najdejo tudi umetniki, ki tam razstavljajo v svojih stanovanjsko-ustvarjalnih prostorih. V starem delu mesta je sicer precej muzejev, med katerimi mi je bolj ostal v spominu muzej Jajangmyeong, ki se imenuje po istoimenskih korejskih rezancih v omaki iz črnega fižola in na zelo simpatičen in nenavaden način predstavi zgodovino Incheona preko Jajangmyeong rezancev. Nekoliko manj nenavadni muzeji so muzej zgodovine korejske emigracije, muzej sodobne arhitekture ali pristaniški muzej, ki vsak na svoj način predstavlja razvoj mesta in Koreje.

Kitajska četrt, ki je že sama po sebi vredna ogleda, se nadaljuje v Songwol-dong pravljično vas, kjer se dejansko počutimo kot v pravljici. Vse hiše so živopisne in v motivih pravljic; takšnih, ki jih poznamo vsi in tudi takšnih, ki so značilne predvsem za Korejo. Med redkimi stanovanjskimi hišami najdemo tukaj predvsem trgovine z igračami, spominki in raznimi tehničnimi pripomočki in seveda restavracije, slaščičarne in kavarne. Skratka, primeren kraj za umik pred realnostjo.

Nad kitajsko četrtjo pa se razteza velik park z imenom Jayu, primeren kraj za sprostitev, ki je nastal po načrtih ruskega arhitekta iz leta 1888. Tam se nahaja tudi spomenik korejsko ameriškega prijateljstva in spomenik generalu McArthurju. Do parka lahko pridete iz več strani kitajske četrti, pot do parka pa je vsaj tako zanimiva kot park sam, saj je vsaka pot znamenitost sama zase, od zgodovinskih stopnic, pa do ulice s stenskimi poslikavami. Sam zgodovinski center Incheona je dovolj velik in zanimiv, da se lahko v njem zadržite ves dan, a kljub temu je tukaj še nekaj zanimivosti, ki jih ni vredno izpustiti, če smo že enkrat v Incheonu.

Prva izmed njih je le nekaj postaj oddaljena ribja tržnica Yeonan, kjer so vonjave takšne, kot se za ribjo tržnico spodobi, seveda pa lahko poleg surovih rib in morskih sadežev v tamkajšnjih restavracijah in na stojnicah poskusite korejske morske specialitete. Na drugi strani, spet zgolj nekaj postaj z avtobusom, pa se nahaja Wolmido, ki je bil nekoč otok, kasneje je postal vojaška baza. Danes je priljubljena izletniška točka z zabaviščnim parkom, razglednim stolpom in promenado ob morju, kjer je vrsta različnih restavracij, predvsem z morsko hrano.

Tretji predlog, ki ga sicer ne priporočajo turistični vodniki, pa je središče sodobnega Incheona. Najbolj izrazit primer sodobne korejske arhitekture v povezavi s kulturo, zgodovino in naravo, je območje centralnega parka (istoimenska postaja podzemne železnice »Central Park«), kjer sodobne nebotičnike povezuje kanal, po katerem vozijo turistične ladjice in čolni. Park je izjemno skrbno urejen, med desetinami sodobnih nebotičnikov pa izstopa luksuzni hotel Ambasador zgrajen v stilu tradicionalnih hanokov ter razstavišče in gledališče »Tri-bowl«, ki od zunaj spominja na tri različno velike tradicionalne korejske posode, od znotraj pa je hi-tech kulturni prostor, ki ga (enako kot umetniško platformo) upravlja mestna neprofitna fundacija za umetnost in kulturo.

Seveda ima Incheon še več zanimivosti, a vseh žal ne moremo obiskati v enem dnevu. Incheon je izjemno zanimivo mesto in ne le ime seulskega letališča, kot si ga mnogi zmotno predstavljajo. Žal se nahaja v senci mogočnega Seula in je zato mnogokrat po krivici izpuščen iz potovalnih načrtov.
Koreja ponuja mnogo več od Seula z okolico in zato boste v naslednjem in zadnjem delu lahko prebrali nekaj namigov za krajše ali daljše izlete iz Seula in za obisk krajev, ki bi jih lahko uvrstili na krožno potovanje po Južni Koreji.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava