Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Koreja – 2. del

Mnogo več kot industrijska velesila

V prejšnji številki smo naredili kratek uvod v Korejo in Seul ter ga zaključili na kraljevski način z opisom palač Seula, v tej številki pa nadaljujemo sprehod po Seulu in po korejski zgodovini, saj se to dvoje venomer prepleta. Zato je najbolje začeti na največjem trgu Južne Koreje.

Vsebina

Trg Gwanghwamun je največji trg v Južni Koreji in se nahaja v samem osrčju korejske prestolnice. Na severnem delu se nahaja kip admirala Yu Sun-sina, na južnem delu kip kralja Sejonga, avtorja korejske abecede, pod spomenikom pa razstava »Zgodba kralja Sejonga«, ki si jo lahko ogledate brezplačno. Prav tako lahko brezplačno vstopite v zelo zanimiv Nacionalni muzej sodobne zgodovine Koreje (National Museum of Korean Contemporary History), kjer je razstavljen prvi korejski televizor, prvi korejski avtomobil, prikaz filmske industrije in mnogo več; pretežen del pa je namenjen zgodovini razdelitve Koreje in korejski vojni. Trg je namenjen tudi množičnim prireditvam in pa tudi množičnim protestom, ki jih je v Južni Koreji kar precej. V kolikor vas zanima, kako v Južni Koreji vzdržujejo javni red in mir, vam priporočam obisk Nacionalnega policijskega muzeja, ki je od južnega dela trga oddaljen nekaj sto metrov. V muzeju najdete vse od srednjeveških policijskih uniform in orožja, do najsodobnejše tehnologije, ki jo uporabljajo še danes.

A Koreja ni bila zmerom samostojna država. V začetkih prejšnjega stoletja je Koreja preživljala ene najbolj temačnih trenutkov v svoji zgodovini. Začelo se je z japonsko-korejskim sporazumom iz leta 1876 o integraciji Koreje v Japonsko cesarstvo, čemur je sledil sporazum iz leta 1905, po katerem je bila Koreja proglašena kot japonski protektorat. Priključitev oziroma okupacija Koreje pa je sledila leta 1910 s sporazumom, ki ga korejski regent Gojong ni nikdar podpisal, kar pa ni predstavljalo ovire za japonsko okupacijo, ki je trajala do konca 2. svetovne vojne; do leta 1945. V spomin na to obdobje so v Koreji postavljeni mnogi in spomeniki ter muzeji in Seodaemun Prison History Hall je eden izmed tistih, ki kar najbolj nazorno prikazuje japonski teror v teh 35 letih ter pogum nekaterih Korejcev, ki so se uprli japonski okupaciji. Gre za odličen muzej, ki pa je zelo nazoren in prav zato ga priporočam.

Muzej se nahaja v prostorih nekdanjega japonskega zapora, ki je deloval od leta 1908, neposredno ob postaji podzemne železnice Dongnimmun oziroma 2 kilometra od glavnega vhoda v kraljevo palačo.

Culture station Seoul 284 je sodoben večnamenski kulturni prostor, ki se nahaja v prostorih nekdanje centralne železniške postaje. Že sama arhitektura je dovolj dober razlog za obisk, v kolikor pa se v času obiska odvija kakšna zanimiva predstava, pa je to zgolj bonus. Do tja vodi tudi najzanimivejše sprehajališče v Seulu "Seoullo 7017" oziroma povišan park, ki se nahaja na kilometer dolgem in deset metrov širokem zapuščenem nadvozu v bližini centralnega kolodvora. Ime Seoullo 7017 izvira iz letnice 1970, ko je bil nadvoz zgrajen in letnice 2017, ko je bil projekt zaključen. Dodatno število 17 simbolizira 17 možnih dostopov do sprehajališča ter višino nad cesto, ki prav tako meri 17 metrov. Seoullo 7017 je atrakcija, ki je zanimiva podnevi, še bolj pa ponoči, saj je izjemno kreativno osvetljena. Glede na centralno lokacijo, se lahko od tam peš odpravimo mimo seulske katedrale do Namsangol Hanok Village.

Namsangol Hanok Village je bila kot turistična znamenitost odprta leta 1998 in se nahaja na severni strani griča Namsan. Osnova je bilo pet hanokov, ki so jih preuredili in ob njih dogradili spremljajoče objekte. Danes lahko domačini in turisti v samem središču mesta uživajo v korejski tradiciji in kulturi, saj se v vasici venomer nekaj dogaja, od prikaza tradicionalnih obrti, pa do korejskih borilnih veščin. Na zgornjem delu vasi pa se nahaja časovna kapsula, zakopana leta 1994 ob 600. obletnici Seula in katere odprtje načrtujejo v letu 2394, ko bo Seul slavil tisočletje obstoja. Vsekakor je Namsangol Hanok Village vredna ogleda. Za vse, ki ste se odločili prenočevati v hostlu Seoul International Youth Hostel, se boste do tja sprehodili v nekaj minutah. V neposredni bližini je tudi grič Namsam, ki ponuja izjemen razgled še posebej, če se povzpnemo na N Seoul Tower, ki se je do pred leti ponašal z najhitrejšim dvigalom na svetu, danes pa si lovoriko najhitrejšega dvigala podajajo Kitajci in Japonci. Do stolpa nas loči zgolj kratek sprehod ali pa vožnja z vzpenjačo, iz katere je izjemen pogled na osrednji del Seula. Obisk griča in stolpa priporočam v času sončnega zahoda, saj je razgled takrat dejansko najlepši. Prav zato je grič Namsam priljubljeno zbirališče predvsem mladih parov, kjer lahko tudi simbolično obesijo žabico kot simbol večne ljubezni.

Osrednji Seul ponuja še vrsto znamenitosti, muzejev, svetišč, galerij in gledališč, ki jih je skoraj nemogoče našteti in opisati, kar pa ne pomeni, da jih ni vredno poiskati in obiskati. Zagotovo pa je prijetno najti košček mesta, kjer ni mestnega vrveža, še posebej če se nahaja v centru.

Nabrežje potoka Cheonggyecheon je zagotovo tisti del centra, kjer bomo za trenutek pozabili na gost promet in neonske reklame. Gre za majhen potok, ki je bil do leta 2005 zanemarjen in skrit pod betonskim nadvozom. Pred dobrim desetletjem pa so se seulske mestne oblasti odločile odstraniti betonsko konstrukcijo, ki je potok zakrivala in urediti nabrežje. Sprehajalna pot ob potoku se začenja na Cheonggye Plazi, le nekaj minut sprehoda od južne strani trga Gwanghwamun in mestne hiše in se nadaljuje proti vzhodu. Seveda pa je po napornem dnevu treba poiskati primeren kraj za večerjo. Več o hrani, tržnicah, nakupih, olimpijskem parku in še čem pa boste izvedeli v naslednji številki.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava