Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Koreja – 6. del

Mnogo več kot industrijska velesila

V prejšnjem delu smo zaključili z Incheonom in s tem tudi z okolico Seula, v zadnjem delu pa se bomo podali v nekoliko oddaljenejše kraje, ki skrivajo prenekateri biser korejske kulture in zgodovine.

Vsebina

Vsem, ki boste Koreji namenili kak dan več, priporočam obisk mesta Andong z bližnjo vasico Hahoe, eno redkih tipičnih korejskih vasi, ki je v celoti obdržala originalni videz iz 16. stoletja. Ustanovljena je bila v času dinastije Joseon in ljudje še danes živijo tam. Vas Hahoe je od leta 2010 tudi vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Poleg vasice Hahoe pa Andong ponuja še vrsto drugih zanimivosti, od muzeja korejske folklore do muzeja v še delujoči destilarni tradicionalnega korejskega žganja soju. Bolj kot znamenitosti pa je pomemben mestni utrip, ob katerem bomo dobili prijeten občutek in se počutili dobrodošle. Mesto slovi tudi po folklornem festivalu, ki sovpada s festivalom plesa v maskah (oba se odvijata ob koncu septembra in v začetku oktobra). Andong je tudi mesto, ki ga zagotovo ne boste zapustili lačni, saj je skoraj v vsaki ulici kakšna restavracija s tipičnim korejskim žarom, torej restavracija, kjer je dimnik nad vsako mizo in kjer si ob pomoči natakarjev sami pripravite okusne specialitete z žara ob prilogah, ki vam jih prinesejo, in ob kozarcu tradicionalnega riževega vina »makgeolli«.

Na železniški progi med Seulom in Andongom pa se nahaja še manjše mesto Danyang, ki je izhodišče za Narodni park Sobaeksan in budistični tempelj Guin-sa. Gre za ogromen kompleks, ki se dviga skupaj s pobočjem in je eden tistih, kjer je mogoče tudi prenočiti in dan ali dva preživeti z budističnimi menihi. Je tudi središče budističnega reda Cheontae, ki ima na gori Cheontae 1.400 letno zgodovino. Red Cheontae je ustanovil Zhiyi (538 n. št.–597 n. št.), drugače član kitajske dinastije Sui. Obisk templja je odlična kombinacije kulture, zgodovine in rekreacije, saj sta med vznožjem, do koder vas pripelje avtobus, in t. i. palačo Nirvana (Nirvana Palace) kar precejšnja višinska razlika in razdalja. Vsi, ki vam morda namestitev v templju in življenje z menihi ne predstavlja izziva, pa lahko prenočite v Danyangu ali pa se še isti dan vrnete v Seul.

Andong in Danyang bosta v kratkem z vlakom KTX dobila tudi sodobno hitro povezavo iz Seula, trenutno pa boste do Danyanga porabili kakšni dve uri in še dodatno uro do Andonga.

Gyeongju je še eno mesto, ki ga je Unesco vpisal na svoj seznam svetovne dediščine in je sicer bistveno bolj oddaljeno od Seula, a zaradi izjemno dobre in hitre železniške povezave KTX pot od prestolnice traja zgolj dve uri. Gyeongju je v večini vodnikov omenjen kot »must see« in se ponaša s toliko znamenitostmi, da bi zanje skoraj potrebovali poseben članek; tam namreč najdemo vse od budističnih templjev do starodavnih grobišč. Ne manjka niti tradicionalnih hiš in vzorno urejenih parkov. Najbolj pa so izpostavljene ruševine opazovalnih stolpov oziroma Cheomseongdae, ki so zelo impozantne, a še zdaleč ne edini razlog za obisk. Ob prej omenjenih hitrih vlakih, je Gyeongju mogoče doživeti tudi v obliki enodnevnega izleta iz Seula, vendar takšnega izleta še zdaleč ne priporočam, saj je v mestecu Gyeongju treba tudi zadihati in se sprostiti, in ne zgolj tekati od znamenitosti do znamenitosti.

Tako kot naštevanje znamenitosti v mestu Gyeongju bi tudi naštevanje krajev, vrednih obiska, lahko nadaljevali skoraj v nedogled, a nekje je treba končati. Za vse dodatne informacije o namestitvah v Južni Koreji se lahko vedno obrnete na slovensko ali južnokorejsko združenje mladinskih prenočišč, in sicer na www.youth-hostel.si in www.youthhostel.or.kr, za načrtovanje potovanja in izbiro destinacij pa svetujemo obisk strani http://english.visitkorea.or.kr.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava