Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Koreja – 4. del

Mnogo več kot industrijska velesila

V prejšnjem delu smo sicer zaključili s Seulom, čeprav še zdaleč nismo predstavili vsega, kar južnokorejska prestolnica ponuja obiskovalcem in domačinom. A na neki točki smo se morali premakniti v okolico Seula, saj je Seul poleg odličnega mesta tudi odlično izhodišče za enodnevne izlete.

Vsebina

Skoraj na vsakem koraku vam ponujajo ogled DMZ demilitariziranega pasu med Severno in Južno Korejo in pred odhodom je zagotovo dobro primerjati ponudbo in seveda tudi ceno. Za tiste, ki bi radi vsaj za trenutek stopili na ozemlje Severne Koreje (kamor vstop iz Južne Koreje ni mogoč, lahko pa tja potujemo preko Kitajske ali Rusije), svetujem turo, ki vključuje tudi Panmunjeom (Joint Security Area), saj je ena izmed barak na meji v celoti izmenično na voljo tako Severni kot Južni Koreji in tam lahko legalno in brez težav stopite na ozemlje Severne Koreje iz Južne Koreje (in obratno). Seveda pa potrebujete potni list za vstop v območje, ki je pod posebnim varnostnim režimom. Najceneje in najmanj stresen obisk je z vlakom, saj boste za povratno vozovnico odšteli okrog 15 evrov, k temu pa je treba prišteti še posamezne vstopnine in lokalne prevoze. Žal pa tak način ne vključuje obiska same mejne točke – Panmunjeom (Joint Security Area), kamor se lahko podate zgolj s katero od pooblaščenih turističnih agencij ob predhodni prijavi in ceni med 50 in 100 evri, vključno s prevozom iz Seula. Kakorkoli, ogled DMZ vam toplo priporočam, sami pa se odločite, ali želite obiskati tudi Panmunjeom, kar je povezano z nekoliko večjimi stroški in načrtovanjem vsaj nekaj dni v naprej. Ob dobrem načrtovanju boste po obisku DMZ imeli še dovolj časa za kakšno znamenitost v Seulu v popoldanskih urah.

SUWON je naslednje mesto, ki je od glavnega kolodvora oddaljeno pol ure z vlakom, ali uro s podzemno železnico, ki je sicer počasnejša z neprimerno več povezavami in za več kot polovico cenejša.

Za razcvet Suwona je najbolj zaslužen kralj Jengjo, 22. vladar dinastije Joseon, saj je želel konec 18. stoletja korejsko prestolnico iz Seula preseliti slabih 50 kilometrov južneje. V času svojega življenja je uspel zgraditi mogočno obzidje okrog mesta, ki je tudi vpisano v UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Hwaseong, kot se obzidje oziroma utrdba imenuje, je tako prvi in najpomembnejši razlog obiska Suwona, saj na svojih 5,7 kilometrih ponuja čudovite razglede na mesto in palačo Hwaseong - Haenggung, poleg tega pa so tudi posamezni vhodi, prehodi in stražarnice atrakcija sama zase.

Palača Hwaseong - Haenggung, ki jo obkroža prej omenjeno obzidje, je druga znamenitost, vredna ogleda, čeprav je zelo majhen del palače avtentičen. Večina palače je bila uničena v času japonske okupacije, a je danes vzorno obnovljena in obiskovalce vsaj za nekaj časa vrne v konec 18. in začetek 19. stoletja. Žal pa je kralj Jengio umrl prezgodaj, da bi preselil prestolnico v Suwon, njegovi nasledniki pa so misel na to takoj opustili.

Preden se odpravimo iz središča Suwona, naj omenim še soseski oziroma vasici Haenggung-Dong in Ji-Dong, kjer živijo in ustvarjajo ulični umetniki in kjer najdemo vrsto izvirnih grafitov in drugi kreacij. In v kolikor imate dovolj časa in volje za (izjemno) dolg sprehod ali krajšo vožnjo z avtobusom, lahko obiščemo unikatno znamenitost »Mr. Toilette House«, kjer boste spoznali zgodovino stranišč od pradavnine pa do danes, saj predvsem v Aziji posvečajo posebno pozornost udobju in kjer ogrevane školjke in izbor ambientalne glasbe na stranišču ni nič nenavadnega.

V bližini Suwona najdemo tudi ogromen tematski park Everland, kjer se lahko v vročih poletnih mesecih osvežimo, srečamo prave tigre in pande, se popeljemo z vlakcem smrti z največjim naklonom na svetu (kar 77 stopinj) in mnogo več. Predvsem tisti, ki boste s Seulom in okolico tudi strnili svoj obisk Južne Koreje, pa lahko obiščete »Korean Folk Village«, kjer boste dodobra spoznali korejsko tradicijo, domačo obrt in z malo sreče doživeli snemanje kakšne korejske zgodovinske drame. Za vse ostale pa v naslednji številki predstavljamo mesto, ki se je že skoraj zlilo s Seulom in ki ga je Seul, navkljub veliko zanimivostim, skoraj popolnoma zasenčil.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava