Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južna Koreja – 3. del

Mnogo več kot industrijska velesila

V prejšnjih dveh delih ste dodobra spoznali Seul; od palač pa do sodobnih arhitekturnih dosežkov, ki jih še zdaleč ni konec in tudi v tretjem delu, v katerem bomo zapustili Seul, ne bomo uspeli predstaviti vseh manjkajočih zanimivosti tega mesta. Začeli bomo s sosesko Insadong, ki je med vsemi še najbolj razgibana.

Vsebina

Soseska Insadong in ulica Insadong-gil se nahajata le nekaj minut sprehoda od trga Gwanghwamun ali naselja hanokov Bukchon, torej v samem središču osrednjega dela Seula in ponujata vrsto majhnih trgovinic s tradicionalnimi izdelki domače obrti, oblačil in spominkov ter restavracij, od tistih mednarodnih s hitro hrano, pa do tradicionalnih korejskih restavracij, ki privabljajo turiste z vseh koncev sveta. V kolikor boste dobili občutek, da so restavracije preveč »turistične«, se zgolj zatecite v eno od stranskih ulic, kjer boste zagotovo našli na pogled manj tradicionalno, a verjetno bolj pristno korejsko restavracijo. Stranske ulice, ki se povezujejo na glavno so označene z dodatnimi številkami, na primer Insadong-7-gil. In v kolikor še to ne bo dovolj pristno in domače, vam ne preostane drugega, kot 15-minutni sprehod do seulskih tržnic.

Tržnici Gwangyang in DongDaemun, ki sta dober kilometer vzhodno od soseske Insadong ponujata na stojnicah pester izbor korejske hrane, seveda pa tudi pester izbor spominkov in oblačil. Druga, DongDaemun, nosi tudi ime »nočna tržnica« ali Night Market, kar pomeni, da boste tam lahko uživali v odlični korejski hrani, ki jo pripravljajo kar pred vami in kupovali tudi v poznih urah. Nikakor pa ne zamenjajte tržnice Dongdaemun z »Dongdaemun design Plaza« oziroma DDP, ki je najlepši primer sodobne arhitekture in si vsekakor zasluži vašo pozornost. V kolikor se zaradi želje po nakupovanju ali pa zaradi lakote znajdete na Seoullo 7017 oziroma v bližini glavnega kolodvora, pa vam svetujem tržnico, ki jo večina vodičev postavlja na prvo mesto z imenom Namdaemun.

Predel Jasmil z Olimpijskim parkom in stolpom Lotte je prva zanimivost, do katere ne moremo brez uporabe javnega prometa, v kolikor stanujemo v središču mesta, saj se nahaja na skrajnem jugovzhodu Seula. V kolikor ste za namestitev izbrali Seoul Olympic Parktel Youth Hostel, se nahajate prav v središču tega izjemno modernega in zanimivega predela mesta. Olimpijski park je bil ustvarjen za olimpijske igre leta 1988 in se razprostira na površini 1,45 kvadratnega kilometra. Olimpijski park pa ne gosti zgolj največje športne arene v Južni Koreji, ampak sestoji iz več delov, kot so kulturno-umetniški park, rekreacijski park, okoljski EKO-park, ima pa tudi svoj zgodovinski del. Danes park uporabljajo domačini in obiskovalci v vsakodnevnem življenju za oddih in rekreacijo. Zato tudi vam priporočam obisk parka po napornem dnevu raziskovanja intenzivnega Seula.

Če boste za trenutek pozabili na dejansko velikost južnokorejske prestolnice, je čas, da obiščete stolp sveta Lotte oziroma Lotte World Tower, ki se nahaja v bližini zabaviščnega parka Svet Lotte (Lotte World) in je spojen z ogromnim nakupovalnim središčem Lotte. Lotte je drugače najmočnejša veriga trgovin v Južni Koreji, ki jo je korejski poslovnež Shin Kyuk-ho ustanovil leta 1948 na Japonskem ter posel razširil v Južno Korejo aprila 1967. Danes Lotte predstavlja osmi največji poslovni konglomerat v Južni Koreji, ki je leta 2014 ustvaril preko 8 milijard evrov dobička, kar je toliko, kot je istega leta znašal celoten proračun Republike Slovenije. Te suhoparne številke navajam namenoma pred predstavitvijo prepoznavnega znaka Južne Koreje – stolpa in nakupovalnega središča Lotte World. Stolp je trenutno peta najvišja stavba na svetu in je stal približno štiri milijarde evrov. V tlorisu pokriva površino 12,2 nogometnih igrišč, seštevek vseh nadstropij pa ustreza površini 115 nogometnim igriščem. Sam stolp ima 123 nadstropij in je visok 555 metrov, na 500 metrih pa se nahaja razgledna ploščad »Seoul Sky« s steklenimi tlemi, od koder se zdijo ceste in avtomobili kot izpitne pole v avtošoli. Seveda je smisel obiska zgolj v lepem vremenu, saj ponuja odličen pogled na Seul in šele tukaj se zaveš vse širine južnokorejske metropole. Poleg razgledne ploščadi se v stolpu nahajajo še luksuzni hotel na 25 nadstropjih ter najdražji pisarniški prostori na zgornjih šestih nadstropjih, tik pod razgledno ploščadjo. V stolpu je tudi 223 luksuznih stanovanj v »nižjih« nadstropjih, kar pomeni od 42. do 71. nadstropja. Poleg stolpa se v neposredni bližini nahaja tudi ogromen zabaviščni park Svet Lotte oziroma Lotte World z vsem, kar spada v sodoben zabaviščni park.

Olimpijski park, Svet Lotte s stolpom, nakupovalno središče na 13 nadstropjih (od tega sta dve nadstropji pod zemljo), kamor vas neposredno pripeljeta kar dve liniji podzemne železnice (liniji 2 in 8) so zagotovo dobri razlogi, da en dan preživite na tem območju in kombinirate moderno z naravo in zabavo. In v kolikor ste se med nakupovanjem v času kosila morda okrepčali kar v trgovskem centru Lotte, vam za večerjo predlagam nekaj bolj pristnega. Med nakupovalnim središčem Lotte in začetkom olimpijskega parka oziroma spomenika »Olympic Peace Gate« se južno od avenije Olympic-ro nahaja območje veliko kakšnih 10 hektarjev, kjer si sledijo restavracije, bari, trgovinice, stojnice s hrano, slaščičarne, pekarne ... skratka vse, kar potrebujemo po popolnem dnevu; od tradicionalnega korejskega žara, pa vse do kitajskih ali italijanskih restavracij. Nočno življenje in restavracije v razvpiti (a še zmerom varni) četrti Hongdae na zahodnem delu mesta, pa je od avenije oddaljeno »zgolj« 20 postaj z linijo podzemne železnice številka 2. Četrt se splača obiskati že zaradi umetnosti grafitov, ki se nahajajo na Hongdae Mural Street.

Preden zapustimo mesto Seul in se podamo v raziskovanje bližnje in daljne okolice, se za nekaj časa pomudimo še v okrožju Itaewon, ki je le nekaj postaj s podzemno železnico južno od glavnega kolodvora. V kolikor izstopimo na postaji Samgakji, bo prva znamenitost mogočen spominski park in muzej korejske vojne (1950–1953), kjer lahko tako v muzeju kot pred njim vidite tanke, vojaška letala, rakete, ladje in drugo orožje in opremo, v notranjosti pa tudi prikaze posameznih bitk, uniforme, skratka vse, kar spada v odličen vojaški muzej. V kolikor vas s tem opisom še nisem prepričal za ogled, naj dodam, da je vstop v muzej prost. Glede na velikost muzeja, ga zagotovo ne boste zgrešili. Po ogledu muzeja pa vas za poslastico pred odhodom iz Seula, vabim še v sosesko Itaewon, ki nekoliko odstopa od vsega, kar ste do sedaj videli in doživeli v Seulu. Majhne ulice, prikupne trgovine in predvsem izjemno raznovrstna ponudba hrane so razlog za obisk tega dela Seula. V tem predelu se nahaja tudi seulska osrednja mošeja, ki podobno kot cerkve v Seulu ne predstavlja arhitekturnega presežka, vas pa bodo verjetno toliko bolj premamile restavracije v bližini mošeje, ki ponujajo orientalsko hrano in če si boste zaželeli kakšen odličen falafel ali kebab se nahajate na najbolj primernem kraju v Seulu. In prav misel na ta okus naj vas popelje do naslednjega dela, v katerem boste lahko prebrali več o možnostih krajših ali daljših izletov iz Seula.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava