Zakaj izbrati hostel HI?

Ko se odločam za potovanje in iščem nočitev, vedno pobrskam po spletu, ali se na želeni destinaciji nahaja hostel HI. Zakaj? Nočitev v hostlu, ki sodi v mrežo Hostelling Internation, je moja najljubša izbira, saj vem, da bom deležna cenovno ugodne nočitve v urejenem, lepem in varnem hostlu. Razlogi, zakaj izbrati ravno HI, so poleg naštetih še prijaznost uslužbencev, udobje, možnost koriščenja kuhinje in dejstvo, da v hostlu nikoli nisi osamljen, temveč se družiš s podobno mislečimi in potovanj željnimi avanturisti.

Prepričanje, kaj je hostel in komu je namenjen, se dandanes bistveno razlikuje od mišljenja iz prejšnjega stoletja. Če je nekoč veljal hostel za poceni nočitev revnih študentov na starih jogijih v sobi, natrpani s pogradi, je razumevanje tega pojma danes precej drugačno. Hostel ni priljubljen zgolj med mladimi, starostne kategorije njegovih uporabnikov praktično ni. V hostlih velikokrat srečam starejše pare, skupine »zrelejših let«, mlade družine z dojenčki, osnovnošolske skupine z druge celine, ne le popotnikov, starejših od 20 let. Tudi mit, da hostli ponujajo manj kakovostne storitve, ne drži. Hostli ponujajo sobe z različnim številom postelj in pri rezervaciji izbereš, kaj od ponujenega želiš, seveda pa se s ponudbo spreminja tudi cena. Lahko izbiraš med dvoposteljnimi in večposteljnimi sobami, dormitoriji za dekleta oziroma fante ali mešano.

Na tržišču je vse več ponudnikov, ki z lepimi fotografijami sob obljubljajo vse mogoče. Ko pa obiščeš sobo ali apartma, ugotoviš, da so na fotografijah spretno zabrisali odpadajoči omet, plesnivo steno, o cvetličnih šopkih in labodih (iz brisač) s fotografij ni ne duha ne sluha, soba pa se nahaja v temačni večstanovanjski hiši v zakotnem delu ulice. Mladenič se javi na telefonski klic, se čez nekaj minut pojavi pred stavbo in ti preda ključe, ki jih ob zadnjem dnevu bivanja odložiš v poštni nabiralnik. Četudi se takšna storitev oglašuje kot hostel ali apartma, pravzaprav ne veš, »kdo pije in kdo plača«, niti pri kom pravzaprav bivaš. V mreži HI se takšne prevare oz. goljufije ne dogajajo.

Da lahko lastnik oz. upravnik s hostlom sploh konkurira med najboljšimi hostli HI in vstopi v njihovo mrežo hostlov, mora hostel izpolnjevati vse standarde, ki jih predpisuje mednarodna federacija Hostelling International, ki povezuje več kot 4000 hostlov v 80 državah po vsem svetu in se trudi s promocijo kakovostnega popotništva že vse od leta 1909. Hostli HI zagotavljajo zelo kakovostno in varno nastanitev v prijetni okolici in po ugodnih cenah.

Pri tem pa lastniki iščejo nove in nove zgodbe, s katerimi bi se približali popotnikom. Tako so recimo v Ljubljani pisarne in sobe starega trezorja preuredili v hostel, da lahko popotnik postane pravi bankir, v Stockholmu lahko prespite na primer v letalu, ki je postal hostel, v Kaliforniji pa so hostel preuredili v simpatičnem svetilniku ob morju.

5 razlogov, zakaj vedno izberem hostel HI. Ker v hostlu HI …

1. Nisi nikoli sam.
Ne glede na to, ali potuješ sam, v paru ali s prijatelji, v hostlu HI nisi nikoli sam. Večina hostlov ponuja »chill out« sobe, bare ali druge skupinske sobe (navadno z zofami in ročnimi igrami, kot so biljard, namizni nogomet ipd.). Tako lahko po celodnevnem raziskovanju novega mesta hitro navežeš stik z drugimi popotniki. Beseda da besedo, izmenjajo se izkušnje in pričakovanja o mestu in hitro dobiš kakšno novo idejo, kaj si ogledati, ali namig, kdaj obiskati muzej, da se izogneš gneči, ali kje ujeti v fotografski objektiv odlično fotografijo.

2. Ponujajo brezplačen zajtrk in možnost uporabe kuhinje.
To je zame največja prednost hostla. Večina hostlov v ceno nočitve vključi tudi brezplačen zajtrk, kar je zelo prijazno za proračun, namenjen potovanju. Včasih pa se tudi prileže, da si zvečer s prijatelji skuhaš kakšno preprosto jed in ne zapravljaš vsak dan dvakrat dnevno denarja v dragih restavracijah.

3. Lahko prenočiš po ugodni ceni.
Hostli so za razliko od drugih namestitev večinoma ugodnejši. Pri tem pa velja omeniti, da imamo imetniki kartice HI v njihovih hostlih vsaj 10 % popusta na nočitev.

4. Zagotavljajo varnost, udobje, kakovost.
Receptorji so prijazni, polni nasvetov. Z veseljem priskočijo na pomoč pri orientaciji v mestu, svetovanju o dobrem nočnem klubu, lokalnih dobrotah ali zanimivostih. Tudi ob 4. uri zjutraj so že poklicali taksi, da nas je odpeljal na letališče. V hostlih HI sem se doslej vedno počutila varno, prijetno in udobno.

5. Omogočajo še druge storitve.
Še ena velika prednost, ki jo omogočajo hostli HI, je možnost uporabe pralnega stroja, kar je zelo priročno, ko potuješ z ročno prtljago in si na potovanju dlje časa. Navadno imajo tudi pokrite kolesarnice, kjer lahko parkiraš izposojeno kolo, s katerim raziskuješ mesto. Super pa je tudi »luggage room«, kjer lahko brezskrbno pustiš prtljago do odhoda na letališče in neovirano odideš v center na zadnjo kavo.

Hostli HI so super, saj se v njih vedno počutim skorajda kot doma. Pred kratkim so me v Berlinu v HI Youth Hostel International ponovno prepričali, da je hostel najboljša izbira nočitve pri potovanju. V Sloveniji pa je moj najljubši hostel še vedno simpatični hostel Alieti v primorskem mestu Izola, zaradi katerega se vsako poletje tako rada vračam na slovensko obalo.

Prijava