Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanja z otroki

Potovanja z otroki, ne glede na njihovo starost, so lahko čudovite izkušnje, ki nam za vedno ostanejo v zelo lepem spominu. Seveda, če nanje gledamo kot na lep dogodek in ne na obveznost na poti.

Kdaj pričeti potovati z otroki

Če so starši aktivni popotniki, je smiselno s potovanji samo nadaljevati, ko se pridruži nov družinski član. Strast do potovanja je pri marsikom tako močna, da bi bilo nesmiselno opustiti potovanja ali pa z njimi nadaljevati šele, ko bodo otroci večji. Otroci so namreč najbolj prilagodljivi. Če kdo zakomplicira, je to starš in ne otrok. Otrok potrebuje zadovoljnega starša, ki izpolnjuje svoje želje. Majhnemu otroku je pomembno, da je ob starših, ne glede na to, kje. Sicer pa otrokom, ki se že v ranih letih spoznajo s potovanjem, slednje postane del njih. Staršem pa se to tudi obrestuje, saj so dobili strastne sopotnike za potovanje. Zagotovo pa je za vse lažje, če z dojenčkom na letalu letijo dve uri kot pa deset ur. Dojenčki pogosto ne morejo izenačiti pritiska na letalu in lahko zaradi tega jočejo. To pa je še posebej neprijetno za starše in vse ostale na letalu. Ta neprijetnost seveda kmalu izzveni. Na večjih letalih je za otroke dobro poskrbljeno, saj jim stevardese prinesejo kakšne igračke, barvice, pobarvanke itd. Tudi zasloni z risankami pridejo zelo prav.

Potovanje z otroki kot obveznost?

Nekateri starši se ne odločijo za potovanje z otroki, še posebej, če so ti še majhni. Razlogov za to imajo veliko. Od mnenj, da otrok od tega nima nič, do tega, da je to zanje ovira in tudi oni od potovanja nimajo kaj veliko. Pogosto je prisoten strah, da bo na potovanju šlo kaj narobe. Redkeje pa so razlog dodatne finance, saj teh pri otrocih do dveh let skoraj ni nič kaj več, kakor če bi potovali sami. Če je vaša želja potovati, še posebej, če ste potovali, preden ste imeli otroke, zakaj bi potem zaradi otrok s tem prenehali ali to prekinili, dokler otroci ne bi dosegli starosti, ki se vam zdi primerna za potovanja? Otroku največ koristi zadovoljen starš in zato je nesmiselno ostati doma z močno željo po potovanju. Vsak otrok potrebuje starše, ki so zadovoljni in ki torej v življenju počno to, kar imajo radi. Otrok pa na potovanju zagotovo ne sme biti obveznost, temveč le prijeten sopotnik.

Potovanja_z_otroki_-_Traveling_with_children_-_Toronto.JPG

Izbor destinacije za potovanje z otroki

Starši smo med seboj različni. Nekateri smo bolj flegmatični od drugih. Če spadate med starše, ki jih pri otroku skrbi že vsak manjši padec ali udarec, je najbolje izbrati potovanje nekje v bližini, od koder lahko v nekaj urah prispete nazaj domov. Seveda je v primeru skrbi smiselno vnaprej poskrbeti za vse rezervacije. Če pa spadate med tiste starše, ki se med potovanjem brez skrbi prepustijo užitkom, pa priporočamo potovanje v lastni organizaciji ali kampiranje v odmaknjenih in nepoznanih krajih. Za nekoliko večje otroke je takšen način potovanja prava avantura.

Naše izkušnje

S potovanjem smo nadaljevali tako med nosečnostjo kot v času, ko je bila hčerka, in kmalu zatem še sin, še dojenček. Skratka, niti malo se nismo ustavili. Med nosečnostjo in v času, ko sta otroka še bila dojenčka, smo izbirali evropske destinacije, četudi so vključevale Azore in Kanarske otoke. Razlog je bil le to, da nismo leteli več ur. Sicer pa tudi na letalih nismo imeli nikakršnih težav. Zagotovo pa je pri majhnih otrocih smiselno pričeti z destinacijami, ki so blizu, in ko se to izkaže kot pozitivno, nadaljevati tudi na drugo stran sveta. Tako smo naredili tudi mi.

Potovanja_z_otroki_-_Traveling_with_children_-_Sejseli_2.JPG

Katere destinacije smo izbrali mi

Kanarski otoki

Kanarski otoki so eni izmed tistih bližnjih otokov, ki so topli, drugačni, zanimivi in za večino finančno dostopni. Pogosto so cenejši kot letovanje na hrvaški obali. Štiri ure leta in že smo v povsem drugačnem svetu. Otokov je sedem, na vsakem pa toliko zanimivosti, da lahko vsakemu otoku namenite svoje potovanje. Za potovanje na Kanarske otoke tudi ni potrebno cepljenje, pri čemer verjamemo, da je to za marsikatere starše prednost. Mi smo potovali po štirih otokih in jih tudi kar dodobra prepotovali. To so Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote in Fuerteventura. Predhodno smo si uredili tudi prenočišče, saj otoki niso tako veliki, da bi se bilo smiselno po enem otoku večkrat seliti. Bili smo nameščeni na eni lokaciji ter nato potovali naokoli po celem otoku. Na vseh Kanarskih otokih je najbolj smiselno najeti avto ter tako potovati naokoli. Le tako si najsvobodnejši in si lahko ogledaš to, kar želiš. Prav tako smo se lahko ustavili na katerihkoli otroških igralih, plažah itd. Ja, za otroke je zelo dobro poskrbljeno. Tamkajšnji veliki zabaviščni parki so zanje pravi raj.

Azori

Če si kdo v Evropi zaželi pravo eksotiko, naj odpotuje na Azore. Portugalski otoki so zelo varni, cenovno dostopni, izredno lepi, predvsem pa tam nikjer ni gneče. Je pa res med potovanjem potrebne nekaj več organizacije, saj tam običajno eno potovanje vključuje več otokov. Ti so nekoliko manjši od Kanarskih otokov, do njih pa se potuje tudi dlje časa, saj je med potjo do tja treba leteti vsaj z dvema letalskima linijama. Tako se splača videti več otokov. Mi smo izbrali štiri – otoke Terceira, Pico, São Miguel in Faial. Na enem otoku se splača biti vsaj tri dni, da je tako mogoče videti in doživeti večji del otoka. Nato se je smiselno odpraviti z notranjim letom ali trajektom na drug otok. V zimskem času, ki je prav tako primeren za potovanje, trajekti večinoma ne vozijo. Takrat je treba leteti z letalom. Azori so še turistično bolj v povoju, zato tam ni zabaviščnih parkov in marsičesa drugega za turiste, kot je to na primer značilno za Kanarske otoke. Je pa toliko več zelo lepe neokrnjene narave.

Potovanja_z_otroki_-_Traveling_with_children_-_Lanzarote.JPG

Z avtom po Evropi

Evropa je zelo enostavna za potovanje, zato smo izbrali kar več držav hkrati. Potovali smo čez Avstrijo v Nemčijo, Luksemburg, ki je bila naša ciljna država, čez Francijo, Švico, Lihtenštajn in nato ponovno čez Avstrijo nazaj domov. Kjerkoli se da poiskati prenočišče, in to po ugodni ceni. Še ceneje pa smo prišli do prenočišč, ter seveda hrane, ko smo izbrali potovanje po južnem delu Evrope – čez Madžarsko v Srbijo in nato Bosno ter čez Hrvaško nazaj domov. Za otroke pa seveda zanimivosti ne manjka nikjer. Za krajše izlete, oddihe za vikend itd. pa seveda priporočamo tudi krajše izlete v sosednje države. Tam je ogromno zanimivosti.

Izrael in Palestina

Da sta Izrael in Palestina tako prijazna za otroke, se nam še sanjalo ni. Z zakonom, ki priča, da mora biti določeno število igral na določeno število otrok, so dosegli to, da je igral ogromno. Tako smo na dvotedenskem potovanju vsak dan po nekaj ur preživeli na igralih. Kamorkoli smo šli, vedno smo našli zanimiva igrala. Igrala, kakršnih pri nas še videli nismo. Sicer pa smo se ves čas potovanja počutili odlično in zelo varne – povsem drugače, kot opisujejo mnogi mediji. Prepotovali smo Izrael in Palestino od juga do severa ter bili pri egiptovski, jordanski, sirski in libanonski meji. Tja bi se še z veseljem vrnili.

Potovanja_z_otroki_-_Traveling_with_children_-_Sejseli_1.JPG

Sejšeli

Otoška afriška državica, ki je raj za ljubitelje tropov. Turizem tam cveti – kamorkoli se obrneš, vse je za turizem. Potovanje tam je enostavno, tudi med otoki. Še vedno pa je najbolje na večjih otokih najeti avto. Tako si svoboden in to še posebej pride prav, če so na potovanju poleg majhni otroci. Rajsko otočje, ki ga je vredno obiskati, le cene so pogosto ovira. Najceneje je priti tja, tam pa je zares drago. Za otroke ni kaj posebej urejeno, le tu in tam so kakšna igrala. Mi smo se kdaj znašli na tamkajšnjih šolskih igralih, ki pa so takšna, kot bi se vrnil daleč nazaj v preteklost. Sicer pa sta otroka tako ali tako najbolj uživala na rajskih plažah.

Trinidad in Tobago

Na tem posebnem karibskem otočju smo se znašli zaradi najine poroke. Četudi v marsikaterih medijih piše, da gre za eno nevarnejših držav, so naše izkušnje drugačne. Dva tedna potovanja po totalni eksotiki, kjer skorajda ni turizma, sta bila čudovita. Ljudje so prijazni, še posebej do otrok, narava je zelo lepa, otroci so radovedni, saj verjetno marsikateri izmed njih še ni videl belcev itd. Otroka sta zares uživala, kakor tudi mi. Glavna točka za igro pa so seveda bile čudovite plaže. Tudi na teh dveh otokih smo potovali z najetim avtom, saj drugače glede na tamkajšnji tempo življenja najverjetneje ne bi videli veliko.

Potovanja_z_otroki_-_Traveling_with_children_-_Trinidad_in_Tobago.JPG

Izleti po Sloveniji

Da ima Slovenija zares neverjetno veliko zanimivosti, spoznavamo na izletih po njej. Zares veliko hodimo na izlete in nikakor nam ne zmanjka idej. Vsakič najdemo nekaj novega, nekaj lepega, zanimivega, drugačnega. Imamo ogromno čudovitih hribov, gora, jam in še mnogo drugih zanimivosti.

Sorodni članki

Prijava