Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pozor pred okuženo vodo

Čeprav se ti še ni zgodilo, da bi zbolel na potovanju, velja biti v revnejših državah še posebno pozoren na hrano in pijačo, saj sta najpogosteje vzrok za različne prebavne težave in črevesne bolezni. Tako je pametno izbirati dobro prekuhane ali pečene in seveda vedno tople jedi (nikakor ne samo pogretih!).

Izogibati se je treba različnim solatam in sadju, ki ga ni treba olupiti, razen če niste prepričani, da je oprano z neoporečno vodo. Voda iz pipe v deželah tretjega sveta pogosto ni najbolj priporočljiva, zato se je pametneje odločiti za vodo v plastenkah. Vedno je o neoporečnosti dobro vprašati domačine. Pred uporabo vode v plastenki dobro preverite, da je plastenka originalno zaprta! Marsikje si brezvestni prodajalci pomagajo k zaslužku tudi z neodgovorno prevaro: prazne steklenice, nabrane, kdo ve kje, ponovno napolnijo z navadno vodo in prodajajo kot originalne. Nepozorni kupci pogosto spregledajo, da pokrovček steklenice ni pritrjen z varnostno plastično zaponko, ki onemogoča odprtje originalno pakirane vode. Če ustekleničena voda ni na voljo, si je mogoče pomagati s posebnimi tabletami ali tekočino za razkuževanje, vendar ima potem voda precej neprijeten priokus. V skrajnem primeru zadostuje tudi prekuhavanje, ki pa mora trajati vsaj 20 minut!

Led v pijači je varen samo, če je bil narejen iz higiensko neoporečne vode. Tudi za umivanje zob je pametno uporabljati samo ustekleničeno vodo.

Žal celo turistične agencije v želji, da bi privabile kar čim več gostov, pogosto ne omenjajo težav z vodo oz. suhoparno svetujejo, naj pač ne pijejo vode iz pipe. Toda nevarnost se skriva tudi v rekah in jezerih. Na plavalce prežijo številni zajedavci, med katerimi je morda najbolj neprijetna schistosoma, ki povzroča bilharzijo. Marsikatera afriška ali ameriška reka oz. jezero je lahko vir okužbe s temi mikroorganizmi. Največjo nevarnost predstavljajo počasne reke oz. slepi rokavi. K sreči so tovrstne okužbe ozdravljive, še posebno, če so pravočasno odkrite. Bolezen pa lahko izbruhne tedne po okužbi in spravlja v zadrego domače zdravnike. Ob nenavadnih težavah po vrnitvi domov tako ne pozabite omeniti, kje ste potovali!

Sorodni članki

Prijava