Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Švico – 1. del

Poslušajte zvočni odlomek

Preko Avstrije, Liechtensteina, Nemčije in povratek preko Italije

Potovanje s šotori, bivanje v taborih, v čudoviti gorski naravi, je potovanje, ki ostane v še kako lepem spominu. Na tokratno potovanje smo se odpravili v predel čudovite gorske narave. Pot nas je vodila preko Avstrije, in sicer njenega najlepšega dela Tirolske, do Liechtensteina, nato v Švico, kjer smo pri Bodenskem jezeru skočili tudi preko meje v Nemčijo, ter se s trajektom vrnili nazaj v Švico, katero smo nato doživljali s polno žlico čudovitih izkušenj. Povratek proti domu pa je potekal preko Italije, kjer smo se naužili malo bolj dopustniških trenutkov na dveh velikih italijanskih jezerih. Potovali smo s kombijem, s pomočjo katerega je bilo potovanje še toliko lepše, saj smo bili ves čas skupaj in niti za trenutek tudi najdaljše ure vožnje niso bile utrujajoče. Smo skupina popotnikov, od predšolskih otrok do penzionistov, ki se na potovanjih, izletih in mnogih ostalih dogodivščinah odlično razumemo.

Vsebina

Planiranje potovanja

Smo popotniki, ki smo nezahtevni in zato tudi planiranje potovanja ni bilo težko. Sposodili smo si kombi, na pot vzeli vso potrebno opremo za taborjenje ter večino hrane nabavili že v Sloveniji. Kot organizatorka potovanja sem naredila okvirni plan in potovanje se je pričelo. Cilj, ki smo ga imeli na potovanju, je bil, da bo vsak dan možno kopanje, saj to predstavlja zabavo za otroke. Kopanje je dejansko bilo možno vsak dan, so pa bile kdaj temperature vode izredno nizke, a so otroci dokazali, da to zanje ni bila ovira. Na samem potovanju je prišlo do nekaj odstopanj od plana, ampak smo se sproti prilagodili in potovanje izpeljali tako, da smo bili s tem vsi zadovoljni. Ker smo vsi ljubitelji narave, pohodniki in ljubitelji jam, je potovanje v večini potekalo po naravi. Seveda smo si ogledali tudi nekaj mest in vasic, poudarek pa je bil bolj na naravnih lepotah. Predhodnih rezervacij skoraj nismo imeli, čeprav bi nam za nekatere kampe to prišlo prav. Naš čas potovanja je bil konec junija, kar pa še ni bilo v višku turistične sezone in je zaradi tega bilo lažje potovati brez predhodnih rezervacij.

Tirolska

Tirolska zagotovo velja za najlepši predel Avstrije, vsaj kar se tiče naravnih lepot. Gorata pokrajina s čudovitimi samotnimi kmetijami in nepopisno lepimi razgledi je nedvomno vredna vsakega obiska. Naše potovanje po Tirolski je potekalo po hribih, v del pokrajine znanega Gorskega zdravnika, mimo Innsbrucka ter v čudoviti svet Swarovskega.

Potovanje_v_Svico_-_A_trip_to_Switzerland_6.jpg

Tirolska je po celem svetu znana predvsem po pohodništvu, gorskem plezanju, gorskem kolesarjenju ter zimskih športih. Kot pa je že znano za Avstrijce, znajo naravne danosti zelo dobro popestriti z dodatno turistično in gostinsko ponudbo. Marsikje so cene zelo visoke, ampak kljub vsemu se da potovati po Tirolski na precej ugoden način. Spanje v taborih in še posebej, če za kuhanje poskrbite sami, je lahko takšno potovanje zaradi tega še bolj zabavno, zagotovo pa tudi precej ugodno. Še posebej se radi spominjamo naših zajtrkov in poznih kosil oziroma večerij, ki smo si jih sami pripravljali ob šotorih. Tako za nas kot tudi za otroke so to nepopisno lepa doživetja, ki si jih bomo zagotovo bolj zapomnili, kakor pa če bi se vsak dan podajali v restavracije ter tam morali pri miru sedeti za mizo ter po možnosti zaradi velike gneče dlje časa čakati na obrok. Za otroke so bili to celo tako zabavni dogodki, da je neredko po obroku bil prepir, kdo bo lahko pomil posodo. Tirolska je turistično zelo razvita regija, zato je na voljo veliko kempov. Priporočamo predhodne najave, saj znajo biti kempi v turističnih sezonah precej zasedeni.

Gorski zdravnik

Nanizanka, ki jo vsi zelo dobro poznamo, Gorski zdravnik, privablja obiskovalce z vseh koncev sveta. Pokrajina, ki je prikazana v filmski nanizanki, ni niti najmanj polepšana, ampak je v živo še lepša. Ta priljubljena nanizanka se je snemala v naročju mogočnih gora, nežnih travnikov ter samotnih kmetij. Ogledali smo so tudi dom znanega »gorskega zdravnika«. Seveda gre za tipično leseno domačijo, ki je bila njegov dom le v nanizanki. Dostop do hiše dovoljujejo le peš, saj pred hišo nikakor ni dovolj prostora za parkiranje. Tako moramo parkirati na označenem parkirišču, od koder se po strmi cesti v 10 minutah povzpnemo do tipične Tirolske hiše, hiše gorskega zdravnika. Pred hišo stoji tabla s pojavom glavnega igralca, ob kateri se želi fotografirati večina obiskovalcev. Hišo si lahko ogledamo tudi odznotraj.

Potovanje_v_Svico_-_A_trip_to_Switzerland_4.jpg

Krimmlski slapovi

Mogočni slapovi, ki so najvišji v Avstriji in veljajo tudi za ene največjih slapov na svetu (peti najvišji na svetu), so zagotovo tudi eni najfascinantnejših slapov v gorskem svetu. Mogočno bobnijo čez skalno pogorje v gozdnato dolino. Njihova skupna višina padajočih voda je 380 metrov. Ob slapovih je speljana prijetna pohodna pot, ki nam omogoča, da pridemo tako blizu slapov, da smo lahko tudi povsem mokri. Na voljo je več razgledišč, od koder se na slapove raztezajo zares čudoviti razgledi. Za pohod do najvišjega dela slapov potrebujemo vsaj uro in pol zmerne hoje. Med potjo pridemo tudi do prijetne planinske koče s pestro ponudbo hrane in pijače. Če smo ob slapovih ob pravem času in ob sončnem vremenu, smo lahko z malo sreče priča čudovitim mavricam, ki nam zelo polepšajo razgled na mogočne slapove.

Veliko parkirišče je urejeno pod vznožjem slapov in je seveda plačljivo. Prvih nekaj metrov se sprehodimo po pločniku ob cesti, nakar prispemo do lesene hišice, kjer kupimo karte ter se dalje podamo po označeni pohodni pot. Pot je široka, a na nekaterih predelih precej strma. Za vozičke je primerna le v spodnjem delu, kjer pa se prav tako lepo vidi na slapove. Le najbolj hrabri in močni so se podali z otroškimi vozički nekoliko višje. Ko kupimo karte za vstop, poleg dobimo tudi zemljevid, s pomočjo katerega se da dobro orientirati na poti proti vrhu. Mi smo se odločili, da raziščemo prav vsako označeno razgledišče, in moramo potrditi, da se je to še kako izplačalo. Z vsakega razgledišča je drugačen razgled na mogočne slapove. Povratek nazaj v dolino je po isti poti.

Potovanje_v_Svico_-_A_trip_to_Switzerland_8.jpg

Magični svet kristalov

V osrčju čudovite Tirolske se skriva zelo zabaven in nadvse čudovit muzej Swarovski Kristallwelten. V svoji notranjosti skriva umetniška dela različnih mojstrov, ki obiskovalce popeljejo v svet čarovnije in zvoka. Pred vhodom v muzej stoji zeleni velikan, 17 metrov visok kip, ki je postal zaščitni znak muzeja. Kip povezuje vodo z zelenjem ter vabi obiskovalce v čaroben svet kristalov. Umetnik, ki je zasnoval kip, je zasnoval tudi zgodbo o njem. Priča o tem, da se je velikan podal na popotovanje po svetu, da bi raziskal vse čudeže in umetnosti na našem planetu. Po popotovanju po svetu se je vrnil v osrčje Tirolske in se tam ustalil, kjer straži zaklade muzeja. Sčasoma so v muzeju našla svoja mesta najrazličnejša dela umetnikov s celotnega sveta. V muzeju je zabavno tako za odrasle kot otroke. Za slednje pa je še posebej dobro poskrbljeno v igralnem stolpu, ki navdušuje celo odrasle. Igralni stolp ponuja na štirih nivojih oziroma nadstropjih obilo zabave za otroke in tudi ostale. Četudi najprej niti pomislili nismo, da bi se tudi igrali odrasli, smo si premislili takoj, ko smo vstopili v igralni stolp. Na vse obiskovalce pa še več zabave čaka tudi v labirintu in igralih na prostem.

Skozi ogled muzeja doživimo neverjetno veliko različnih čudes, ustvarjenih iz kristalov. Kamorkoli smo pogledali, se je nekaj svetlikalo. Zelo zabavna je akustična soba kristalov, kjer smo tudi zapeli in akustiko le potrdili. Posebno doživetje je bilo tudi v snežni sobi, kjer so temperature pod lediščem. Zanimivo je bilo, ko smo vstopili v to sobo v vročih poletnih dneh. Bili smo kot sredi mrzle zime na »pravem« snegu. V sklopu muzeja je na voljo tudi prijetna restavracija s sezonskimi dobrotami in hišno slaščičarno. Za konec ogleda pa je seveda nepogrešljiva tudi trgovina, kjer si lahko kupimo za spomin najrazličnejše izdelke iz kristalov.

Potovanje_v_Svico_-_A_trip_to_Switzerland_20.jpg

Innsbruck

Innsbruck je glavno mesto Tirolske in leži ob reki Inn. Mesto obdajajo mogočne gore. Zaradi prijetne lege je mesto priljubljeno za obiskovalce v vseh letnih časih. Medtem ko se pozimi tja podajajo ljubitelji zimskih športov, so tam poleti pohodniki, čez vse leto pa ljubitelji kulture. Staro mestno jedro Innsbrucka, imenovano Mariahilf, je namreč pravi magnet za obiskovalce. Mogočne zgodovinske stavbe, muzeji in premnogi lokali so odlična točka za obiskovalce. Ena najbolj poznanih stavb nosi majhno zlato strešico, ki velja za enega najbolj razpoznavnih znakov Innsbrucka. Gre za streho, pokrito s 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z balkona pod streho opazoval in užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim.

Potovanje čez Tirolsko je bilo čudovito doživetje, ki nam je dalo vedeti, da se moramo tja še kdaj vrniti in pogledati še mnoge ostale lepote, ki jih regija ponuja. Predvsem bi se bilo zanimivo podati peš na mogočne gore, kjer je nepopisno veliko pohodnih poti.

Naslednji del potovanja je bil v šesto najmanjšo državo na svetu, v Liechtenstein, nato v vzhodni del Švice do Bodenskega jezera, kjer smo prišli tudi v Nemčijo, ter nato nazaj v Švico, kjer se je šele pričel ta glavni del našega potovanja.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava