Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

10.000 novih dreves

Irska HI organizacija An Óige je nasadila 10.000 novih dreves

Vsebina

Okoli deset prostovoljcev iz skupine za ohranjanje okolja An Óige se je borila proti mokrim in vetrovnim pogojem in prejšnji mesec nasadila kar 10.000 novih dreves ob hostlu Knockree.

V okraju Wicklow ob hostlu Knockree Youth Hostel irskega HI združenja An Óige so na 4,6 hektarjev velikem zemljišču nasadili 10.000 dreves. Akcija je bila del sheme naravnega pogozdovanja, ki jo je subvencionirala služba Forest Service.

Nasaditev dreves kaže napredek, ki so ga naredili pri skupini za ohranjanje okolja An Óige. Le-ta je bila uradno ustanovljena le leto nazaj. Ustanovil jo je minister za prehrano, pogozdovanje in hortikulturo, Andrew Doyle.

Predsednik skupine za ohranjanje okolja An Óige Philip Hayden je o nasajanju dreves povedal: »Irska je država z najmanj gozdovi v Evropi, saj le 10 % njene površine pokrivajo drevesa, le 1 % pa je avtohtonih listnatih dreves, vse ostalo sestavljajo iglavci. Nova shema avtohtonih gozdov se bo na našem ozemlju Knockree hostla kar podvojila.«

Na 4,6 hektarjev velikem območju so posadili šest različnih vrst dreves. To so hrast, jelša, bukev, rdeči bor in jerebika, kasneje bodo dodali še češnjo.

Postavili so tudi ograjo, da mladih dreves ne bi poškodovale srne. Ograja je dolga več kot kilometer in ima več vrat, da so ohranili tradicionalne pohodniške in sprehajalne poti.

»Hibridi med navadnimi jeleni in jeleni Sika so se v dolini Glencree zelo razmnožili in brez ograje bi bilo nov gozd praktično nemogoče nasaditi. Ograja je tudi najdražja stvar celotnega projekta,« je razložil Hayden.

An Óige je s pomočjo sveta za dediščino razvil načrt za ohranjanje okolja za 26 hektarjev veliko območje ob Knockree Youth Hostlu. Cilj načrta je zaščiten, izboljšan in obnovljen habitat in trajnostna biodiverziteta, v katerih bodo lahko uživali tako združenje hostlov, njihovi člani kot obiskovalci. Ozemlje bo zaščiteno pred izrabo in uničenjem in bo ohranjeno za obisk prihodnjih generacij.

»Ustanovitev novega avtohtonega gozda predstavlja velik korak naprej pri našem trudu za izvajanje načrta za ohranjanje okolja, ki so ga kot cilj sprejeli tudi združenje hostlov An Óige. Prihodnji projekti bodo vključevali kontrolo praproti, raziskave, obnova živih mej in razvoj učnega potenciala,« je zaključil Hayden.

Sorodni članki

Prijava