Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potuj z okusi - 10 jedi, ki te popeljejo v svet

Že od nekdaj imava navado, da z vsakega potovanja prineseva kakšen recept za tipično jed iz obiskane države. Potem na večerjo povabiva sorodnike in prijatelje, da skupaj okušamo okuse daljnih krajev. Razlika je le v tem, da naju ti okusi odpeljejo nazaj tja, pod palme, v gozdove, v gore ... Pričarajo nama košček tistega potovanja v najinem domu. Za povabljence na najino večerjo pa so to običajno le hecni in nenavadni okusi, nad katerimi se večinoma zmrdujejo. Pri takšnih večerjah sva ugotovila, kako pomembna je vpletenost čustev tudi pri hrani. Za naju je na primer kamboška riba fish amok nekaj najboljšega in naju vedno znova spomni na najino poročno potovanje. Za ljudi, ki pa to poskušajo prvič in še to doma, pa je fish amok le skupek nenavadnih okusov, nek hecen način priprave ribe.

Ampak ker so trenutni časi takšni, da so potovanja v daljne kraje praktično nemogoča, so ravno okusi tisti, ki nas lahko za trenutek odpeljejo tja. Ko si boste pripravljali katero od spodaj naštetih jedi, predlagam, da si zraven zavrtite še tipično glasbo in si na računalniku odprete kakšno fotografijo s tistih koncev – tako, da boste bolj začutili vzdušje določene države.

10 jedi, ki te popeljejo v svet

1. Humus, Bližnji vzhod

Humus je namaz iz čičerike in sezama in je tipična predjed pri obrokih na Bližnjem vzhodu. Poznajo ga tako v Turčiji kot deloma tudi v Grčiji, na Cipru, po vsem Arabskem polotoku in tudi v Egiptu. Priprava humusa doma je čisto enostavna: v mešalniku je treba zmiksati čičeriko, sezamovo pasto in limonin sok. Narejen humus pa se potem lahko je s kruhom in zelenjavo. Enostavno in okusno.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2020/07/recept-humus-izrael.html 

2. Krompirjeva juha, Ekvador

Južna Amerika, predvsem Ekvador in Peru, je znana po izredno veliki raznolikosti vrst krompirjev. Pri nas načeloma poznamo eno vrsto krompirja, mogoče dve. Tam pa imajo v trgovinah kar poseben oddelek za krompir, tako kot ga imamo mi za sadje. Za vsako jed se uporablja drugačna vrsta krompirja. Eni so sladki, drugi ne, eni so pisani (vijolični, rdeči), drugi so »navadni«, beli, nekateri krompirji so bolj trdi, spet drugi pa se hitro razkuhajo. Točno tak, mehak, hitro razkuhan krompir se uporablja za ekvadorsko krompirjevo juho (Locro de papas po špansko). Poleg tega potrebujemo še nekaj začimb, en avokado in feta sir. Nastane odlična, gosta in krepka juha, idealna za hladne dni.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2016/06/locro-de-papas-ekvador.html 

3. Pupusas, Salvador

Srednja Amerika je znana po svojih koruznih tortiljah, državica Salvador pa je šla še korak dlje v pripravi tortilj. Namesto da bi pekli same, puste tortilje, so iz njih začeli delati jed pupusas – polnjene tortilje. V koruznem testu se lahko znajdejo najrazličnejša polnila. Tipični srednjeameriški okusi so: pupuse s fižolom, pupuse s sirom, pupuse s piščancem, pupuse s svinjino, pupuse s čajoto ... Pravzaprav lahko daš v pupuse, kar želiš. Za pripravo pupus potrebuješ posebno koruzno moko »masa harina« in vodo. Iz tega v rokah narediš polpet, potem pa daš vanj na primer fižolovo pasto, polpet prepogneš in zapreš ter ga spečeš na ponvici. K pupusam se podata korenčkovo-zeljna solata in kakšna pikantna omaka s čilijem. Pupuse so lahko kot predjed ali kot glavna jed. Odvisno od velikosti in količine.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2018/07/pupusa-salvador.html 

Pupusa.jpg

4. Draniki, Vzhodna Evropa

Draniki so krompirjeve palačinke ali krompirjevi polpeti, ki so značili za Vzhodno Evropo. Poznajo jih v Ukrajini, Belorusiji in Rusiji. Lahko se jih jé kot glavno jed. V tem primeru se naredi velike krompirjeve palačinke, zraven pa se doda še kislo smetano z zelišči. Lahko pa so draniki v obliki manjših polpetkov in so kot priloga k tipično mesni hrani. Draniki so sestavljeni iz zmiksanega krompirja, čebule in začimb ter jajc za vezivo. Načeloma zelo enostavna priprava, saj imamo večinoma vse sestavine vedno pri roki.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2018/01/draniki-belorusija.html 

5. Brik, Tunizija

Brik je tipična tunizijska jed. Je izredno okusna, sočna, hranljiva pa tudi precej mastna. Gre za ocvrto vlečeno testo, v katerem je polnilo – tradicionalno je to tunina s peteršiljem in jajcem. Posebnost brika je njegova priprava. V testo damo najprej nadev iz tunine, potem pa zraven ubijemo jajce. Testo hitro prepognemo, da nastane trikoten žepek, ki ga damo v vroče olje. Med cvrtjem se bo testo zapeklo, jajce pa bo zakrknilo – kot da bi pekli jajce na oko. Ko je brik pečen, je nadev notri še vedno sočen, jajce pa izredno mehko. Brik se jé za zajtrk, kosilo ali večerjo – stvar okusa. Zame je en brik dovolj za celo kosilo.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2020/06/recept-brik-tunizija.html 

6. Polnjeni paradižniki, Italija

Italijanska kuhinja je znana kot ena boljših. Vsi poznamo pico in testenine, ampak naju pa je v Italiji navdušila ena druga jed: polnjeni paradižniki! Za to jed potrebujemo paradižnike, riž in sir. Priprava polnjenih paradižnikov je nekoliko zahtevnejša, vendar ne prezahtevna, da je ne bi mogel opraviti povprečen kuhar oz. gospodinja. Torej, paradižnike je treba izdolbsti, potem pa se vanje nadeva mešanico kuhanega riža, paradižnikove mezge in sira. Takšne polnjene paradižnike se potem speče v pečici. Zraven se lahko ponudi še pečen krompir, lahko pa so paradižniki samostojna jed. Okus vas bo odpeljal na jug Italije!

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2016/07/polnjeni-paradizniki-italija.html 

Peceni_paradiznik_italija_1.jpg

7. Fish amok, Kambodža

Fish amok je kamboška (kmerska) jed. Gre za ribo, pripravljeno na poseben način, imenovan amok. V osnovi se ta riba peče v kokosovi omaki, zavita v bananine liste. Ker je slednje zelo težko dobiti izven tropskih držav, si je treba recept nekoliko poenostaviti oz. prilagoditi. Bistvo jedi fish amok so azijske začimbe (mešanica kurkume, kumine, čilija, limonske trave, limete in drugih začimb), kokosovo mleko in file ribe. Midva vse te sestavine samo prepraživa in pokuhava, na koncu pa jed zgostiva z dodatkom jajca. Zraven se prileže navaden riž. Kot sem omenila že v uvodu, je to jed, ki naju vedno znova odnese v Kambodžo, med zaprašene in glasne ulice Siem Reapa, kjer sva to jed jedla po tem, ko sva si ogledala pradavne templje (Angkor Vat in drugi).

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2014/12/amok-fish-kambodza.html 

8. Pečene banane, Afrika

Banane so kar nekako stereotipično afriško sadje, čeprav rastejo tudi v Aziji in Ameriki. Vsak del Afrike pripravlja banane na nekoliko drugačen način, z drugačnimi začimbami. Nekateri banane pečejo, drugi jih cvrejo ... Midva sva najboljše pečene banane jedla v majhni državici Esvatini (nekoč Svazi). Čisto preprosto: banano olupiš, prerežeš na pol po dolžini in jo na hitro popečeš v ponvi. Ko jih postrežeš, jih lahko preliješ z medom, javorjevim sirupom (vem, to ni ravno afriška sestavina), čokoladnim prelivom ... Stvar okusa.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2016/11/ocvrte-pecene-banane-svazi.html 

9. Pavlova, Avstralija

Pavlova je tipična avstralska torta iz beljakov in sadja. Ime je dobila po baletki Ani Pavlovi, za katero je ta torta tudi nastala. Legenda pravi, da je Anin ples tako navdušil nekega peka, da se je odločil zanjo pripraviti nekaj novega, nekaj posebnega. S stepenim beljakom (snegom) je želel na torti posnemati njene lahkotne gibe. Za Pavlovo potrebujete beljake in sladkor – iz tega nastane testo, ki se mora počasi peči na srednji temperaturi. Ko je testo pečeno in ohlajeno, se ga prelije s stepeno sladko smetano in okrasi s sadjem po izbiri. Midva imava najraje jagode ali pa kivije.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2015/12/torta-pavlova-avstralija.html 

10. Bananin kruh, Karibi

Ena najpogostejših sladic na Karibih je bananin kruh. Banane tam rastejo kot pri nas jabolka, torej na vsakem koraku in se tako pogosto uporabljajo v jedeh. Bananin kruh je pravzaprav biskvit z dodatkom banan in karibskih začimb. Po eni strani nič posebnega, po drugi strani pa ravno te začimbe naredijo tisto razliko od naših sicer vsakdanjih sladic. Okus bananinega kruha z muškatnim oreščkom mene vedno ponese na plaže Jamajke.

Recept: https://lahkihnog-naokrog.si/2018/11/recept-bananin-kruh-jamajka.html 

Če že ne moremo potovati fizično, pa lahko potujemo s pomočjo različnih jedi. Sedaj pa hitro v trgovino po sestavine in se pripravite na potovanje z okusi. Dober tek!

Sorodni članki

Prijava