Potovanje na Sicilijo

Na koncu italijanskega škornja, na drugi strani ozkega Mesinskega preliva, leži največji otok v Sredozemlju, Sicilija. Njeni kultura in zgodovina sta rezultat vseh velikih pomorskih velesil Sredozemlja, ki so se kdaj izkrcale na otoku, in avtohtonega prebivalstva, kar pomeni živahno mešanico, ki jo moraš videti. Obišči jo in se prepričaj, zakaj ji Italijani pravijo Bella Sicilia (lepa Sicilija) in zakaj je turizem na otoku že desetletje pomembna panoga.

Popotniški nasveti se tokrat začnejo v baročni Catanii, nad katero bedi Etna, največji evropski aktivni ognjenik. Ne boj se, če se kadi iz Etne, saj domačini pravijo, da nevarnost prihaja takrat, ko se neha kaditi. Raziskovanje ognjenika je nekaj enkratnega v življenju, zato se zanj splača vzeti najboljšo možno ponudbo, primerno za vse starosti, kjer slišiš veliko in si ogledaš še več. Le streljaj od centra Catanie leži ljubka rumena hiša z mirnim vrtom. Ta hostel HI je primeren za vse, ki boste izbrali Catanio kot izhodišče svojih nadaljnjih poti. V bližini Catanie ležijo Sirakuze, ki so bile včasih najpomembnejše mesto v Sredozemlju. Danes je to živahno mestece, kjer te čaka raziskovanje grških in rimskih spomenikov, krščanskih cerkva in arabskih ulic. Vse to si lahko ogledaš na enodnevnem izletu iz Catanie. Za sprostitev pa skoči še v Taormino, kjer si oglej eno največjih sicilijanskih znamenitosti: grško-rimsko gledališče. Ustavi se v starem mestnem jedru in spoznaj italijanski način življenja s sedenjem v enem izmed tipičnih barov ali gostiln, kjer si privošči okusno hrano in lonček kave. Ne pozabi na potovanje v Agrigento, sicilijansko dolino templjev, kjer leži najbolje ohranjen antični tempelj na svetu. Da ti ne bo treba čakati v vrsti, kupi spletno vstopnico, zraven pa boš dobil še avdiovodnik.

Kaj si še lahko ogledaš na otoku sonca in vetra? Zagotovo glavno mesto Palermo, ki je edinstvena mešanica italijanske in arabske kulture. Glavne znamenitosti Palerma so frančiškanske katakombe, križpotje, mogočna katedrala in gledališče Theatra Massina. Ne pozabi pa še na tržnico, raj za popotnike, ki si želijo spoznavati domačine. Če te zanimajo skrivnosti italijanske dobre hrane in sprehodi po mestu, potem se podaj na voden ogled tržnic in zgodovinskih znamenitosti mesta. Nasvet za najboljši razgled: povzpni se na grič Monreale, s katerega je čudovit pogled na mesto.

Pomembno za popotnike je, da ne pozabijo na siesto, počitek v času najhujše popoldanske vročine, ko se vse zapre in potihne. Takrat je priporočljivo, da tudi mi odidemo na počitek pod kakšno drevo ali pa na kakšno čudovito plažo. Slikovite plaže se nahajajo na polotoku Zafferano, ki ga najlepše vidiš, če do njega pripluješ po morju; tako najbolje vidiš svetilnik in okolico. In če se vprašaš, kaj še lahko počneš tu, ti bo vsak odgovoril, da ne zamudi potapljanja pri Secca della Formica, kjer te čakajo podvodno življenje in potopljene ladje. Vse to lahko vidiš na samo enem izletu. Oddih po ogledu starih templjev in mogočnih cerkva predstavlja izlet v enega izmed lepših delov Italije – na Eolske otoke, ki so dobili ime po rimskem bogu vetra. Tu je otok Vulcano s svojimi žveplenimi vrelci in mestece Lipari, kjer te čaka raziskovanje zanimivosti slednjega. Potovanje na Sicilijo je dobra izbira, ko si zaželimo sonca, vetra, dobrega vina in sladoleda ter ščepec sicilijanske gostoljubnosti. In še nasveti za vse popotnike, ki iščete skrite kotičke – podajte se v notranjost otoka, v labirint skritih uličic majhnih vasic.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava