Kaj je dobro vedeti pred enoletnim potovanjem okoli sveta – 2. del

Tudi ti razmišljaš o daljšem potovanju okoli sveta, pa še ne veš, kako se lotiti načrtovanja takšnega podviga? V prvem delu prispevka smo se dotaknili financ, dokumentov, rednih stroškov in zdravstva, tokrat pa nadaljujemo z ostalimi stvarmi, ki jih je dobro vedeti pred enoletnim potovanjem okoli sveta.

Letni časi

Pri potovanju okoli sveta je dobro imeti v mislih tudi letne čase – na južni polobli so recimo letni časi obratni kot na severni. Tako je naju recimo že aprila na trekingu v Ushuaii (Argentina) ujel snežni vihar. Nekatere države imajo deževna obdobja, katerih posledica so lahko poplave ali plazovi, in v tropih se je dobro izogniti obdobju hurikanov. Seveda bi bilo težko narediti idealen načrt in povsod ujeti najboljše vreme – zato pač sprejmeš nekaj kompromisov. T. i. »shoulder season« (obdobje med nizko in visoko sezono) se običajno izkaže za čisto super izbiro, saj je množic v tem času manj, cene pa so nižje.

Aktivnosti

Kam iti, kaj si ogledati in koliko časa ostati v neki državi, so vprašanja, ki ti bodo pred enoletnim potovanjem najbrž rojila po glavi. Marsikaj je odvisno od tega, kakšen tip popotnika si – želiš obiskati vse znane stvari v neki državi in iz vsakega dne iztisniti največ ali pa bolj uživaš v počasnem vandranju in raziskovanju okolice ter druženju z lokalci?

Če si med prvimi, potem se boš načrtovanja lotil najbrž že precej časa pred odhodom – prebereš si lahko popotniške vodnike in bloge ter si določiš pot in čas, ki ga boš preživel v neki državi (in morda celo vnaprej rezerviraš letalske karte za notranje lete ter določene aktivnosti). Če pa se raje prepustiš toku, potem je morda dovolj, da si označiš res tiste največje stvari, ki si jih želiš doživeti, potem pa se sproti odločaš, kako in kaj – mnogo popotnikom se zgodi, da jim je nekje tako všeč, da ostanejo več mesecev, kar je tudi ena izmed prednosti dolgega potovanja – navsezadnje čas ni omejitev in načrte lahko vedno spremeniš in jih prilagodiš. Sama sva na koncu v Čilu preživela skoraj štiri mesece ter načrtovane tri tedne v Mehiki podaljšala na mesec in pol.

Sporazumevanje

Čeprav se da s pomočjo pantomime daleč priti – preverjeno – bo tvoje potovanje okoli sveta neprimerno lažje, pa tudi bogatejše, če se boš lahko sporazumeval. Znanje angleščine je super, saj se je po večini vsaj malce naučijo tudi domačini v večjih turističnih krajih, ampak že nekaj osnovnih izrazov v lokalnem jeziku lahko naredi popotniško izkušnjo precej boljšo. Če potuješ v Latinsko Ameriko, se prični učiti španščino (za super izkušnjo pa se potem pridruži kakšnim lokalnim tečajem jezika), v Srednji Aziji pa recimo pride prav ruščina. Na voljo imaš tečaje v učilnici, pa spletne tečaje, aplikacije na telefonu, YouTube ... Potrudi se vsaj toliko, da ko te nekdo v Peruju vpraša »Cómo te llamas?«, ne gledaš začudeno in se sprašuješ o kakšnih lamah vendar govori.

Kaj vzeti s seboj

Še zadnja stvar pred odhodom (poleg poslovilnega žura, seveda!). Na prvi pogled bi pomislil, da je nemogoče spakirati za enoletno potovanje okoli sveta. Pa je v resnici skoraj lažje kot pakiranje za nekajdnevne počitnice, saj spakiraš za 7–10 dni, vmes pa stvari opereš. Pred nekoliko večji izziv si postavljen, če nameravaš potovati po različnih celinah in v različnih podnebnih razmerah ali pa del poti šotoriti in ostali del prenočevati drugje.

V tem primeru velja razmisliti, ali se bolj splača, da ti domači pošljejo opremo, že ko si na poti, ali pa potrebne stvari kupiš sproti. Midva sva izbrala oba načina (pa še tretjega, saj nama je del prtljage domov odnesel brat, ko naju je obiskal) – a sva recimo v Čilu na pošiljko iz Slovenije čakala kar cel mesec in naredila »ovinek za pol Evrope«, da sva jo lahko prejela.

Pet najbolj uporabnih stvari na poti po najinem izboru? Naglavna svetilka, čistilni robčki, organizatorji za v nahrbtnik/kovček, kapa in švicarski nož.

Želiva ti prijetno načrtovanje potovanja okoli sveta!

Sorodni članki

Prijava