Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Merci monsieur!

V Belgijo na pomfri, čokolado in pivo

»Merci monsieur!« Mi še vedno odzvanja v glavi, ko se spominjam svoje belgijske avanture. Trajala je le šest mesecev, a dovolj, da sem dobro spoznala njihovo kulturo, različna mesteca, vpliv dveh prepletajočih se kultur, in mnoge čokoladne ter 'krompirnate' okuse. Ker sem se, kot pravi 'lokalc', začela kmalu pritoževati nad vremenom, je bilo treba nekaj ukreniti. In tako sem po napornem delovniku začela po koščkih odkrivati mnoge skrite dele Bruslja, ki kot Evropska prestolnica ponuja veliko kulturnih in športnih užitkov ter kulinaričnih in umetnostnih odisejad. Morda ni ravno najbolj seksi mesto na svetu, je pa vsekakor vredno ogleda. Če se odpravljate v Bruselj in se želite izogniti vetru, dežju in mrazu, potem je dobro kreniti na pot od aprila do septembra.

Vsebina
Ulice Bruslja so zelo raznolike – v starem delu mesta so ozke in zavite, z ljubkimi trgovinicami, čokoladnicami in restavracijami, v novejših delih mesta pa so široke in moderne. Med obveznimi postojankami so Maneken Pis, glavni trg Grand Place, park Cinquantenaire, Place Bourse, Place de St. Catherine in slavni Atomium. Vse znamenitosti so v centru mesta, ki ga zlahka prehodite peš, do parka Cinquantenaire in Atomiuma pa le skočite na metro.
 
Tri stvari, ki jih v Belgiji zagotovo morate poskusiti, so pomfrit, čokolada in pivo. Za pravilno pripravo belgijskega pomfrija je potrebno kar precej korakov – od segrevanja v dveh različnih vrstah maščobe do milimetrsko natančno narezanih rezin krompirja. Ja, pomfrit je v Belgiji resen posel!  In medtem ko se mladi Belgijci podijo v vrste pred friterijami, se jaz podim za čokolado. Tu je raj za ljubitelje čokolade, saj različnim vrstam in okusom kar ni konca, vse od pralinejev pa do čokoladnih fontan... Po napornem dnevu se prileže kozarec rumenega zlata in Belgijci si vsekakor zaslužijo naslov prvaki v varjenju piva. Svetlo, temno, blond, z okusom sadja in še bi lahko naštevali – za vsakega pivca se najde pivo. Po nekaterih virih obstaja od 800 – 1000 različnih belgijskih piv, natančna številka pa ni znana in se spreminja vsak dan.
 
Če imate na voljo kakšen dan več, skočite na vlak in se najprej ustavite v Gentu, tipičnem flamskem mestu z bogato zgodovino in pisanim kulturnim življenjem. Je drugo največje mesto v Belgiji, študentsko mesto in zelo priljubljena turistična točka z znamenitimi cerkvami, kanalom in pivnicami. Če se peljete nekoliko dlje, prispete v Brugge, majhno mestece, ki mu pravijo severne Benetke. S svojevrstno arhitekturo, pravljičnimi kanali in slikovitimi ulicami je balzam za vsako romantično dušo. Čeprav je turistična točka Belgije, pa nima tako živahnega utripa kot Gent ali Bruselj, saj tu ni nobene univerze ali drugih organizacij. 
 
V šestih mesecih je prišel čas tudi za morje. Do mesteca Oostende na obali severnega morja pelje vlak, ki je ob sončnih vikendih zelo poln sonca in morja željnih Bruseljčanov in zgodi se lahko, da boste kljub kupljeni vozovnici ostali brez sedeža ter se z ostalimi sotrpini prestopali iz ene noge na drugo. Belgijska obala je tipična obala severnih morij - z mivko in promenado, brez dreves in s precej nizko temperaturo vode. Odlična za sprehode, kolesarjenje, poležavanje in nogomet na mivki. S prijateljem sva si sposodila solidni kolesi in se aktivno lotila odkrivanja zaledja mesta, ki je v bistvu travnata ravnina z redkimi drevesi. Ker so kolesarske poti zelo dobro urejene in na cestah ni veliko prometa, je bilo potepanje s kolesom pravi užitek!
 
Moja Belgijska odisejada se je končala z epskim poletjem nenavadno visokih temperatur in veliko sončnimi dni. Bruselj je super destinacija za obdobje pripravništva ali začetek kariere mladega profesionalca, saj ponuja mnogo priložnosti za razvoj in navdihuje s svojo multikulturnostjo in raznolikostjo. Bonne chance!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava