Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hostelling International se predstavi

Kaj dela organizacijo HI tako edinstveno?

V naši spletni reviji lahko bereš o različnih hostlih HI po vsem svetu in o različnih organizacijah HI. Pa veš, da se za kratico HI skriva bogata zgodovina in da ta znak predstavlja določeno kakovost? Prepusti se in preberi članek, v katerem izveš več o zgodbi HI.

Kaj nam pove zgodovina?

Hostelling International je največja veriga hostlov na svetu, saj ima več kot 4.000 hostlov v več kot 80 državah. Začetki segajo daleč nazaj v leto 1909, ko je nemški učitelj Richard Schirrmann začutil, da manjka ponudba ugodnih prenočišč za šolske skupine, ki bi tako imele priložnost raziskovati podeželje od blizu. Odprl je prvi hostel v mestu Altena. Leta 1912 je bil prestavljen bližnji grad Altena, v katerem še danes stoji vrhunski hostel z bogato zgodovino. Leta 1919 je Richard ustanovil nemško združenje mladinskih hostlov. Nato so se tudi v drugih državah hitro začele ustanavljati podobne organizacije, ki pa so klicale po neki skupni ureditvi. Tako je bilo leta 1932 v Amsterdamu ustanovljeno mednarodno združenje hostlov, imenovano International Youth Hostel Federation, kjer so predstavniki iz 12 držav za prvega predsednika izvolili Richarda Schirrmanna.

Danes je sedež organizacije v mestecu Welwyn Garden City v Angliji. Združenje danes šteje 80 polnopravnih nacionalnih organizacij oziroma združenj po vsem svetu. Ena od nacionalnih organizacij je tudi slovenska, ki nosi še svoje drugo ime, in sicer Popotniško združenje Slovenije.

Kakšni so naši hostli?

O edinstvenosti mednarodne organizacije priča že njeno poslanstvo, ki govori o spodbujanju izobraževanja mladih vseh narodnosti in spoštovanju vseh krajev tega sveta. Poudarja se tudi, da so mladinski hostli kraji, kjer ni razlikovanja med narodnostjo, spolom in družbenimi razredi, cilj vsega tega pa je zagotavljanje boljšega sveta.

Hostli so postali prostor srečevanja vseh vrst ljudi, ki se med seboj spoštujejo in spoznavajo. Treba je tudi poudariti, da so vse nacionalne organizacije neprofitne, kar pomeni, da je vsak tvoj dolar namenjen zagotavljanju boljših storitev.

Danes hostle najdemo že v skoraj vseh vrstah stavb, od srednjeveških gradov do ponosnih meščanskih hiš. Nahajajo pa se še v samotnih svetilnikih ali visoko v gorah. Najdeš jih lahko celo na bolj nenavadnih lokacijah, kot na primer na ladjah ali v železniških vagonih. Vsak hostel HI mora dosegati visoke standarde kakovosti, ki zagotavljajo dobro počutje gostov po vsem svetu.

Kaj nam pomeni trajnostni razvoj?

Čedalje bolj se celotna družina HI zaveda pomena trajnostnega turizma in izobraževanja mladih. Trajnostnega turizma se loteva celovito, saj se zavezuje tako k zmanjšanju ogljičnega odtisa kot zmanjšanju porabe vode. Enako pomembna sta odlično počutje zaposlenih in dobro sodelovanje z lokalnimi prebivalci. Najboljši hostli dobijo certifikat HI-Q&S. Še korak naprej je organizacija storila z ustanovijo trajnostnega sklada (Hostelling International Sustainability Fund), ki vsako leto financira najbolj trajnostni projekt, ti pa so pogosto povezani z uporabo obnovljivih okoljskih virov.

Kaj pa popusti?

Hostelling International skrbi za svoje člane. Trenutno jih je že več kot štiri milijone in vsi so deležni odličnih popustov po vsem svetu. Člani so upravičeni do desetodstotnega popusta pri prenočevanju v hostlu HI. V Avstraliji je popotnik deležen več kot 700 popustov, medtem ko skupaj s partnerskimi ponudniki popustov po svetu ta številka naraste na več kot 3.000 popustov pri ogledih znanih in malo manj znanih znamenitosti tega sveta.

Sorodni članki

Prijava