Slovenija leži na prav posebnem geografskem stičišču Alp, Jadranskega morja, Panonske nižine in Krasa. Je močno gozdnata ter ima na tisoče vinogradov. Ima reke in jezera ter avtohtone živalske vrste. Ob vsej tej naravni raznolikosti pa je tudi evropsko kulturno stičišče, kjer se križajo Slovanske, Romanske, Germanske in Ugro-Finske kulture. Posebne naravne značilnosti in zgodovinski stiki z drugimi narodi se opazijo tudi v narodni kuhinji. Slovenija je ustvarila posebne kulinarične posebnosti, ki varujejo tradicionalen način prehrane ter dajo poseben okus Sloveniji, ki je izpostavljen vsem stranem neba.
Od konca septembra 2011 so restavracije, ki izpolnjujejo stroge kriterije, označene s posebnimi oznakami, tablami in plaketami, ki označujejo to blagovno znamko. Zadostiti morajo pogojem, ki so postavljeni za notranjo in zunanjo ureditev prostorov, ob tem pa ponujati domačo hrano, lokalne in regionalne jedi ter primerno hrano in prehrambne izdelke lokalnih pridelovalcev; kakor tudi hrano z zaščitenim izvorom, organsko hrano, primerno glasbeno podlago, način strežbe ter raznolikost sestavin, ki upravičujejo oznako Gostilna Slovenija. Projekt Gostilna Slovenija se odvija pod budnim očesom oddelka za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije.
Več informacij najdete TUKAJ.