Trenutni potovalni trend

Ali letos načrtuješ potovanje in še ne veš točno, na kakšen način in kam potovati? Te zanima, kakšni bodo letošnji popotniški trendi, kam se bo potovalo in kakšne cilje se bo izbiralo? Naslednji članek ponuja šest potovalnih nasvetov, ki so nastali na podlagi trendov potovanja za leto 2019. Želimo te kar najbolje pripraviti na letošnjo potovalno sezono in ti pomagati, da boš imel najboljše potovalne izkušnje.

1. Naj destinacije so naj z razlogom
Veliko je mest in znamenitosti, ki jih preprosto moraš videti in ki so enostavno vredne svojega časa. Le kdo se ne želi odpraviti na znameniti Eifflov stolp v Parizu ali pa v slavni rimski Kolosej. Velikokrat te vrste odvrnejo od obiska, a zdaj se lahko temu izogneš s spletnim nakupom vstopnic. Tako ti ostane več časa, ki ga lahko izkoristiš za drugačno doživljanje mesta. Lahko se udeležiš kuharskega tečaja, kjer se naučiš kuhati kot pravi Parižan, ali pa se udeležiš ulične dejavnosti, kjer se naučiš izdelati pravi grafit. Velika antična mesta so lahko naporna, če se na ogled odpraviš peš, zato ti v Rimu svetujemo ogled s starinskimi kolesi.

2. Izkoristi svoj čas
Zastavi si cilje svojega potovanja, še preden odpotuješ, kar ti bo pomagalo, da ne boš izpustil vsega, kar te resnično zanima. V zakladnici potopisov Popotniškega združenja Slovenije najdi tistega, ki te zanima. Na spletni strani, kjer so zbrane vse ponudbe vodenih izletov in izletov po okolici, poišči nekaj, kar te zanima, saj je vedno lažje, če ti destinacijo predstavijo strokovnjaki. Nekaj časa si še vseeno prihrani za brezciljno pohajkovanje po mestu, kjer boš zagotovo odkril kaj posebnega.

3. Potovanje naj bo sprostitev
V današnjem hitrem svetu, ko so naši urniki napolnjeni z učenjem, službo in dodatnimi projekti ter ko nam zmanjkuje časa za naše najdražje, naj bo potovanje čas za sprostitev. Podaj se v sproščujočo pokrajino, kjer se bodo tvoje misli spočile med sprehodom po naravi in kjer bodo drugi poskrbeli zate. Na potovanju si zato vzemi čas za obisk term, kot so na primer terme v bližini ekvadorskega Quita, ali pa preživi počitnice na jezeru Tahoe v bližini San Francisca.

4. Družbeno zavedno potovanje
Potovanje ima veliko pozitivnih vplivov na okolje, v katerega se podajamo, a se čedalje več govori in piše o negativnih vplivih, ki ga ima turizem na lokalne skupnosti, in o nepovratnih spremembah v okolju, zato poskusi načrtovati in izvesti svojo pot tako, da bo pustila kar se da malo vpliva na okolje, v katerega potuješ. Znano je, da na svojem potovanju porabimo več surovin in več smetimo, zato pazi, da se tudi zdoma obnašaš tako kot doma. Razišči trajnostno ponudbo, ki vključuje skrb za okolje in družbo. Podaj se na primer v naravne rezervate, kot je recimo naravni rezervat na Novi Zelandiji, kjer se lahko odpraviš na nočno opazovanje kivijev in tako spoznaš to nenavadno vrsto ptice.

5. Odpotuj v preteklost
Raziskuj pokrajino in kulturo preteklosti. Odpotuj v kraje, kjer lahko na vsakem koraku občutiš preteklost, in začuti čas, ko se je še vse odvijalo počasneje. Odpotuj s parno lokomotivo po Škotskem višavju in otoku Skye, kot so potovali nekoč, ali pa razišči življenje nekoč z argentinskimi gavči.

6. Samostojno potovanje
Leta 2019 neodvisnost postaja vedno pomembnejša. Veliko je poudarjanja osebne svobode in zadovoljstva. Čedalje več nas ima prilagodljive urnike in čedalje več ljudi je samskih, zaradi česar je leto 2019 leto za samostojno potovanje. Podaj se na večdneven treking v Himalajo, kjer boš med hojo imel čas za spoznavanje samega sebe, ali pa raziskuj malo drugače in pojdi na samostojen fotografski potep po velikih mestih, kot je London, kjer boš končno imel dovolj časa, da narediš idealno fotografijo.

Prijava