Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Turčijo

Poslušajte zvočni odlomek

Katera so najboljša mesta za obisk v Turčiji?

Turčija je dežela ostankov starodavnih civilizacij in modernih velemest. Je dežela številnih obrazov prijaznih ljudi, ki te z veseljem povabijo na čaj. Turizem v Turčiji je močna gospodarska panoga, a še vedno se najdejo mesta, kjer boš edini turist. Preberi si popotniške nasvete in se hitro podaj na raziskovanje. In ne pozabi, da za vse izlete, ki jih rezerviraš na GetYourGuide kot član HI prejmeš 10-odstoten popust.

Katere so največje turistične znamenitosti Istanbula?

Istanbul se kar duši v številnih znamenitostih. Oglej si jih s pomočjo avtobusa Hop-On Hop-Off, ki ima kar 15 postaj. Pred teboj se razkriva arhitektura bizantinske in osmanske kulture, kot sta Hagija Sofija z osupljivo kupolo in mozaiki ter Modra mošeja s šestimi minareti. Zanimiva sta še raziskovanje starega mestnega obzidja in potep po bazarju začimb. Za otroke bo zanimiv ogled miniaturne Turčije v muzeju Miniatürk. Če želiš raziskovati z izkušenim lokalnim vodičem, izberi enodnevni izlet mesta, kjer ti bo vodič razkazal vse največje atrakcije Istanbula. Ogled se začne pri starem hipodromu, ki je bil nekoč športno in družbeno središče. Nato sledi ogled palače, ki je bila med 15. in 19. stoletjem dom osmanskih cesarjev, danes pa je tu čudovita zakladnica. Za konec pa je tu veliki bazar z več kot 3000 trgovinami, kjer prodajajo vse, od nakita do keramike in usnja.

Istanbul s svojo raznolikostjo ponuja ogromno kulturnega dogajanja. Posebno zanimiva je mistična kultura sufijev, ki so pisali čudovite nauke in pesmi o sprejemanju in strpnosti. Razvili so verske prakse, ki se osredotočajo na samokontrolo in meditacijo. Skrivnosti ti bodo razkrite v duhovnem potovanju skozi mistični ritual reda mevlevijev, katerih ples je del Unescove kulturne dediščine. Ta ples je potovanje skozi človekov duhovni vzpon skozi glasbo in gibe.

02_Potovanje_v_Turcijo_-_Travel_to_Turkey_-_Photo_by_Ekrulila_from_Pexels.jpg

Zvečer pa si Istanbul oglej med plovbo po Bosporski ožini. Ob prihodu te čaka koktajl dobrodošlice, nato pa potovanje do Črnega morja po meji med Evropo in Azijo. Na poti te očarajo pogledi na palačo sultanov, utrdbe gradov in številne dvorce. V podpalubju pa bodo potekali tradicionalni plesi. Preberi si še, kako je Istanbul med svojo štirimesečno izmenjavo doživela prostovoljka Maruša.

Kje prespati v Istanbulu?

V Istanbulu priporočam spanje v hostlu Sultan Hostel, ki se nahaja neposredno v središču mesta, zraven vseh znamenitosti. V hostlu se nahaja turistična agencija, ponuja pa tudi odlično hrano. Tu si preberi, kako z rezervacijo preko HI zmanjšaš svoj ogljični odtis, pripada pa ti tudi 10 odstoten popust. Vodeni ogled te popelje do vseh skrivnosti palače Dolmabahçe, največjega domovanja sultanov, kjer te čakajo zbirke lestencev.

Kako potovati iz Istanbula v Kapadokijo?

Glavno istanbulsko letališče se nahaja izven centra. Če te zanima, kako priti od letališča do centra Istanbula, ti predstavljam rešitev, in sicer zasebni prevoz, ki te varno in ugodno pripelje, kamor koli želiš. Z direktnim letom iz Istanbula letiš na letališče Kayseri, ki se nahaja eno uro iz Kapadokije.

03_Potovanje_v_Turcijo_-_Travel_to_Turkey_-_Photo_by_Taryn_Elliott_from_Pexels.jpg

Slednja je čarobna dežela z izjemno kulturno in naravno dediščino ter eden od krajev, ki jih v Turčiji preprosto moraš videti. S svojimi skalnatimi vrhovi in dolinami je pravi raj za fotografe. Voda in veter sta skozi tisočletja oblikovala nenavadno pokrajino. Še posebej znana skalna oblika so pravljični dimniki. »Najpravičnejši« pogled nanje in na številne druge skalne formacije se ponuja na poletu z balonom ob sončnem vzhodu. Svoje skrivnosti pa skrivajo tudi številne jame in kamnite cerkve.

Katera mesta še obiskati v Turčiji?

Sredozemska turška obala slovi po dolgih peščenih plažah in številnih ostankih iz starogrških in rimskih dni. Antalya je raznoliko počitniško mesto z bogato zgodovino. Razcvet je doživelo v rimskem obdobju, ko so bila tu zgrajena Hadrijanova vrata, nato pa se je oblast v mestu pogosto menjala in za seboj puščala slikovite spomenike. Oglej si mesto v sklopu celodnevnega izleta, ki se začne pri slapu Duden in pri jamah. Ogled vključuje tudi enourno vožnjo z ladjico in okusno tradicionalno turško kosilo. Zanimiva je okolica Antalye, še posebej gorovje Taurus, ki ga lahko raziščeš s štirikolesnikom. Južno od mesta se nahaja rimski teater Aspendos, naslednja velika turška znamenitost, vredna ogleda. Več kot sto kilometrov vzhodno od Antalye leži slikovito letovišče Alanya s slikovitimi plažami in prijetnim podnebjem, ki je kot nalašč za počitnice. Nekaj posebnega je ogled mesta z gusarske ladje. Na šesturni plovbi se ti ponuja obilo priložnosti za kopanje in raziskovanje jam. Tako se ti razkrijejo glavne znamenitosti mesta, kot so Rdeči stolp, stara ladjedelnica in grad. Ob obali Sredozemskega morja stojijo mogočne ruševine Efeza, starogrškega mesta, ki je svoj razcvet doživelo v rimski dobi. Tu lahko doživiš utrip zlatega obdobja rimskega cesarstva. Še posebej dobro so ohranjene Celzova knjižnica, kompleks vrstnih hišk in veliko gledališče. Za natančen ogled si vzemi vsaj pol dneva.

04_Potovanje_v_Turcijo_-_Travel_to_Turkey_-_Photo_by_Cemal_Taskiran_from_Pexels.jpg

Kaj ti ponuja obala Egejskega morja?

Ogromno znamenitosti in doživetij ti ponuja obala Egejskega morja. Na polotoku Galipoli je med prvo svetovno vojno umrlo na desettisoče vojakov in njim so posvečana številna pokopališča na valovitih gričih. Nedaleč stran so ruševine legendarnega mesta Troja in akropole Pergamona na vrhu hriba. Polotoka Datça in Bozburun v južnem delu te popeljeta nazaj k naravi. Tu so dramatične skalnate obale, slikovite vasice ter majhna in mirna letovišča.

Malo bolj stran od morja se nahaja najbolje ohranjeno osmansko mesto Safranbolu, kjer kar mrgoli prenovljenih lesenih dvorcev. Tu je še Pamukkale, kar v turščini pomeni »bombažna palača«. Voda iz vročih vrelcev tu odlaga karbonatne kamnine in tvori bela polja. Številni kanali prenašajo toplo vodo v okoliške vasi. Nedaleč stran je nekoč ležalo mesto Hierapolis, kjer še danes lahko vidimo ostanke antičnih kopališč.

05_Potovanje_v_Turcijo_-_Travel_to_Turkey_-_Photo_by_Salih_Altuntas_from_Pexels.jpg

Kje v Turčiji ni veliko turizma?

Vzhodna Turčija je polna znamenitosti. Ena največjih je gora Nemrut. Tu ogromne kamnite glave davno pozabljenih bogov strmijo z vrha sredi puščave. Glave so del nagrobne gomile, ki jo je sam zase postavil Antioh I. Najlepše je tu ob sončnem vzhodu. Mesti Gaziantep in Antakya slovita po odlični kuhinji in številnih muzejih, polnih rimskih mozaikov. Tu lahko spoznaš zgodbo turških Kurdov. Vredno ogleda je slikovito mestece Mardin in njegovih samostanov. Nate čaka še skrivnostno arheološko najdišče Göbekli Tepe, najstarejši religijski kraj na svetu. Še dlje na vzhodu ležijo obsežne in očarljive ruševine antičnega armenskega glavnega mesta Ani, ki se je nekoč imenovalo mesto tisočerih cerkev.

06_Potovanje_v_Turcijo_-_Travel_to_Turkey_-_Photo_by_Vlada_Karpovich_from_Pexels.jpg

Najboljši vodnik po Turčiji

Lonely Planet ponuja veliko izbiro vodnikov po Turčiji. Lahko si omisliš takega, ki ti ponuja popotniške nasvete za celotno državo ali pa samo za mesto Istanbul. S posebnim slovarjem se spoznaj z osnovami jezika. Članom HI ob nakupu pripada 20-odstoten popust.

Najboljše popotniško zavarovanje

Če pa te pri potovanju skrbi varnost, ti svetujem zavarovanje World Nomads. Plačaš osnovno zavarovanje, ki je odvisno od tega, kam potuješ in koliko potuješ. Zavarovanje tako krije sprejem v bolnišnico, zgodnji let proti domu, stroške, ki so nastali zaradi ukradenih potnih listov ali prtljage, in še veliko več. Člani HI imate petodstoten popust.

07_Potovanje_v_Turcijo_-_Travel_to_Turkey_-_Photo_by_Marvin_Meyer_on_Unsplash.jpg

Kakšne so zahteve za vstop v Turčijo?

V današnjih časih je dobro poznati, kakšne so v času pandemije omejitve potovanj v Turčiji. Spremljaj jih na tej povezavi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava