Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje skozi delo: San Francisco

Slovensko-francoskemu paru je še enkrat uspelo! Tokrat naju je Popotniško združenje Slovenije, neprofitna mladinska organizacija in del mreže hostlov Hostelling International, sprejelo na svojo plemenito misijo – zgraditi strpnejši svet skozi potovanja mladih – v mesto San Francisco, znano po slikovitih hribih, starinskih tramvajih in seveda mostu Golden Gate Bridge.

Vsebina

Prijavila sva se na program HI Connect, ki je namenjen zaposlenim in prostovoljcem mreže HI, ki želijo izkusiti življenje in delo v hostlih v več kot 15 državah. Kot udeleženca tega programa sva bila sprejeta na dvotedensko bivanje v hostlu HI San Francisco Downtown. Ker to ni bila najina prva izkušnja s programom HI Connect, sva imela kar visoka pričakovanja. Najino prvo sodelovanje v programu je bilo v hostlu HI v New Yorku, kjer je bila misija organizacije HI več kot izpolnjena. Tako je imela ekipa San Francisca pred sabo kar zahtevno nalogo.

Hostel HI San Francisco Downtown ni edini hostel mreže HI v tem mestu ob zalivu. San Francisco se lahko pohvali še z dvema unikatnima hostloma v samem mestu in dvema, ki se nahajata na obrobju, ob tihomorski obali. Zahvaljujoč programu sva si uspela ogledati vse hostle, čeprav sva bila z najinim precej zadovoljna. Tu sva imela zasebno sobo s pogledom na ulični vrvež mestnega središča. Hostel HI Downtown ima namreč odlično lokacijo, nahaja se le ulico stran od trga Union Square in blizu nekaterih največjih mestnih znamenitosti. Poleg sobe nama je vodstvo hostla dalo tudi štipendijo – vsakemu 490 dolarjev, namenjenih za prehrano, kar nama je zelo koristilo glede na vrtoglave cene v mestu. Ker je San Francisco idealen za pešce, vozovnic za javni prevoz skoraj nisva potrebovala.

Zdaj se verjetno že sprašuješ, ali sva v okviru tega programa tudi kaj delala. Princip programa HI Connect je, da se prostovoljcem ponudijo bivanje, hrana in prevoz, ti pa morajo v zameno pomagati v hostlu, se učiti o njegovem delovanju in sprejemati novo okolje ter deliti delovne prakse svoje lastne države. Liam, prijazen in prilagodljiv vodja prodaje celotne severozahodne regije, je poskrbel za sestavo najinega delovnega urnika, ki je z raznolikimi aktivnostmi pokrival različne vidike upravljanja hostlov. Med tednom sva praviloma imela eno aktivnost na dan, ki je trajala od 2 do 5 ur, vključno z vodenimi ogledi San Francisca, med vikendom pa sva bila prosta.

Najprej sva si pod vodstvom ekipe HI ogledala vse tri hostle v San Franciscu, da bi bolje razlikovala med tipi izkušenj, ki jih vsak hostel ponuja. O tem bova pisala v naslednji številki Globetrotterja. Josh, vodja izobraževanja SZ regije, nama je razkazal hostel HI Marin Headlands, ki je sredi narodnega parka Marin Headlands. Veliko domačinov se za to lokacijo odloči, ko si želijo pobegniti iz mesta in si čez vikend nabrati energije v zelenih hribih ali na slikovitih plažah. Josh naju je peljal na pohod in nama tako pokazal tipičen potek učnega programa OHA oz. Outdoor Hostel Adventure. Ta sestoji iz vodenih aktivnosti na prostem za ljudi vseh starosti, ki slonijo na raziskovanju morskega rastlinstva in živalstva ter spoštovanju narave. O ekološkem pristopu mreže HI sva se veliko naučila tudi med obiskom kavarne Café Franco, ki je del hostla HI Fisherman’s Wharf, čigar vodstvo se močno trudi, da bi obratovanje kavarne bilo kar se da okolju prijazno.

Kot vsi hostli HI tudi Downtown Hostel daje velik poudarek aktivnostim in dogodkom, ki obogatijo izkušnjo gostov. Najina naloga je bila, da pomagava pri organizaciji nekaterih takšnih dogodkov; v prazničnem duhu sva okrasila hostel, skrbela za pijačo na božični zabavi in pomagala pri organizaciji predstave »storytelling«, kjer ljudje na odru pripovedujejo zgodbe. Ta dogodek je del partnerstva med ameriško mrežo HI in pripovedniškim društvom Beyond Borders Storytelling, ki vsak torek nastopajo v lokalnem baru – obvezen ogled za vse obiskovalce San Francisca.

Po dveh tednih učenja o mreži HI in hostlih v San Franciscu, spoznavanja zaposlenih in diskutiranja idej, sva kar dobro osvojila znanje o delovanju hostlov v tem delu ZDA. Kljub temu nama je ostalo veliko prostega časa za uresničevanje turističnih ambicij: ogled ulične umetnosti v četrti Mission District, obisk znamenitega zapora Alcatraz in merjenje vrtoglavih obalnih sekvoj. Skozi pogovore z zaposlenimi pri HI ter ostalimi domačini sva si uspela ustvariti predstavo o načinu življenja v San Franciscu ter o svobodomiselnem in sproščenem značaju tega malo manj kot milijonskega mesta.

Tudi tokrat so bili cilji programa HI Connect izpolnjeni. Izredno sva hvaležna HI USA, Popotniškemu združenju Slovenije in seveda ekipi San Francisca, da sva lahko bila del tako bogate in dragocene izkušnje.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava