Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zakaj obiskati toskansko prestolnico Firence?

Poslušajte zvočni odlomek

Središče renesančne umetnosti in arhitekture

Toskanska prestolnica Firence je mesto umetnosti, arhitekture in modne industrije. Pomembno vlogo na območju današnje Evrope je kot eno vodilnih mest imelo v srednjem veku med letoma 1300 in 1500. Skoraj 250 let so Firence na evropskih tleh uspešno delovale na področju ekonomije, kulture in politike. Dandanes je mesto zanimiva turistična destinacija za popotnike, ki bi hoteli spoznati italijansko umetnost in tradicionalno italijansko kuhinjo. V osrednjem delu mesta prebiva 382.808 ljudi, dočim urbani del šteje 709.915 prebivalcev na območju 102,40 kvadratnega kilometra. Kaj vse si lahko ogledate v Firencah, mestu, kjer ima svoj začetek umetnostni slog italijanske renesanse in obdobja modernosti, tokrat izveste s spodnjimi popotniškimi nasveti.

Firence so rojstni kraj italijanske renesanse in renesančne umetnosti. Z Michelangelom, Leonardom in Rafaelom, renesančnimi umetniki, je mesto pridobilo umetniška dela, ki so postala značilna ikonična dela italijanske renesanse. Galerija Accademia hrani eno najprepoznavnejših del Michelangelovega kiparskega opusa, in sicer kiparsko delo David. Mojstrsko izdelan kip iz marmorja meri 5,17 metra v višino. Kopija umetniškega dela iz brona je predstavljena na Michelangelovem trgu v Firencah, ki ga je zasnoval arhitekt Giuseppe Poggi. Priljubljena razgledna točka popotnikov ponuja sončni zahod in panoramski razgled na mesto.

Umetniška dela italijanske renesanse si lahko ogledate v znameniti galeriji Uffizi, kjer so predstavljeni Giotto, Filippo Lippi, Piero della Francesca, Mantegna, Botticelli, Correggio, Leonardo, Michelangelo, Rafael in Caravaggio. Zgradbo Uffizi, kjer se danes nahaja galerija, je dal zgraditi toskanski nadvojvoda Cosimo I. Medičejski. Delo je zaupal arhitektu Giorgiu Vasariju, da bi združil upravne oddelke, razširjene po celotnem mestu. Vasari je ob načrtovanju stavbe Uffizi zasnoval Vasarijev koridor, s katerim je čez reko Arno povezal palačo Vecchio in galerijo Uffizi s palačo Pitti. Zaprt prehod iz leta 1565 je turistična znamenitost, ki si jo enostavno morate ogledati.

02_Znamenitosti_Firenc_-_Sights_of_Florence_-_Photo_from_Canva.png

Kako raziskati in spoznati Firence?

Prestolnico renesančne umetnosti in arhitekture je mogoče doživeti brez uporabe javnega potniškega prometa, saj je osrednji del mesta hitro dosegljiv. Popotovanje po Firencah si je mogoče popestriti z založbo Lonely Planet in literaturo o italijanski turistični destinaciji. Žepna knjiga Pocket Florence & Tuscany na 192 straneh in 11 zemljevidih predstavi, kje v mestu lahko doživite lokalno italijansko sceno, okusite vino Chianti in izkusite tradicionalno toskansko kulinariko. Bralcu razkrije kulturne znamenitosti mesta, kot so na primer katedrala Santa Maria del Fiore, trg Piazza della Signoria, bazilika Santa Maria Novella, kapela San Lorenzo, bazilika San Marco, cerkev Santa Croce, opatija San Miniato al Monte, soseska Oltrarno in številne druge turistične zanimivosti v mestu.

Pri raziskovanju mesta je lahko v veliko pomoč zemljevid založbe Lonely Planet — Florence City Map, s pomočjo katerega popotnik spozna TOP turistične znamenitosti, linije javnega potniškega prometa, sprehajalne poti ter praktične popotniške nasvete s seznamom ulic in imenikom. S florentinsko gondolo Barchetto po reki Arno spoznajte zgodovino in kulturo Firenc z lokalnim vodičem. Oglejte si čudovite mestne palače ter prisluhnite zgodbi skrivnostnega Vasarijevega koridorja, ki povezuje palače severnega in južnega brega reke Arno ter se sprostite ob kozarcu vina na tradicionalni leseni ladjici, eni od štirih ladjic tega zgodovinskega mesta.

03_Znamenitosti_Firenc_-_Sights_of_Florence_-_Photo_from_Canva.png

Sprehod po vrtovih Boboli, ki se nahajajo za palačo Pitti, obiskovalcem ponuja ogled enega prvih primerov italijanskih vrtov. Zasnovali so ga za družino Medici z umetno jamo, v kateri stene krasijo različne freske in skulpture, ki so bile oblikovane po zgledu jamskega kapnika. Na obrobju toskanske prestolnice v naseljih San Casciano in Val di Pesa turistična agencija za izlete z balonom Balloon Team Italy popotnike vabi, da si ogledajo gradove in vinograde z višine 6000 metrov. Enourna pustolovščina prinaša zračno izkušnjo nad toskansko pokrajino v balonu, ki ga usmerja vetrič z morja. V ponudbo je vključeno zavarovanje v skladu z zahtevami organizacije IACO.

Prepustite se italijanski tradicionalni kuhinji v izbrani florentinski restavraciji in preživite večer ob nastopu treh opernih pevcev ter ob izvedbi italijanskih opernih arij in znanih neapeljskih pesmi. Koncert se bo z odrskim glasbenim delom arij iz oper Puccinija, Verdija, Rossinija in drugih italijanskih skladateljev odvil v cerkvi Santo Stefano al Ponte, kjer lahko vnaprej rezervirate svoj sedež. Ustvarite svoj parfum v trgovini z namenskim laboratorijem Antica Spezieria Erboristeria San Simone, kjer pridobite znanje o izdelavi parfuma, spoznate preteklost francoske kraljice Katarine Medičejske in parfumarja Reneja le Florentina. Tečaj izdelave parfuma traja dve uri.

04_Znamenitosti_Firenc_-_Sights_of_Florence_-_Photo_by_Jackie_Jabson_on_Pexels.jpg

Zgodovinsko mesto kulturnih razsežnosti

Toskanska prestolnica je poznana po številnih umetniških delih, kot tudi značilni srednjeveški in novoveški arhitekturi. Celotno mesto je zaščiteno z Unescovo mednarodno konvencijo o kulturnih in naravnih znamenitostih. Kulturne znamenitosti so sestavni del urbanega dela mesta, ki je z bogato arhitekturo postalo svojevrsten muzej na prostem. Prebivalci Firenc so od nekdaj ustvarjali značilno kulturo, ki je bila drugačna od tistih v drugih mestih. V prvi polovici 14. stoletja so Firence postale metropola, v kateri je prebivalo 90.000 ljudi, in ob Benetkah, Milanu, Neaplju in Parizu vodilno mesto evropske celine. Mesto je v 20. stoletju doživelo razcvet turistične dejavnosti, ki danes obiskovalcem ponuja edinstveno doživetje.

Dogodki v Firencah se odvijajo skozi vse leto, zato je mesto za popotnike zanimivo v vseh letnih časih. Vrhunec počitniške sezone traja od marca do julija, ko poteka festival Maggio Musicale Florentino, glasbeni festival, ki združuje sodobno in klasično operno glasbo. Vsako leto prebivalci Firenc priredijo procesijo Infiorata, da bi 23. maja počastili smrt italijanskega pridigarja Girolama Hieronymusa Savonarole. Cvetne liste vrtnice položijo v spomin na trgu Piazza della Signoria pred palačo Vecchio, kjer je bil Savonarola tudi usmrčen. Nato se procesija nadaljuje do mosta Vecchio s poslavljanjem, ki ga simbolično predstavijo tako, da cvetne liste vrtnice odvržejo v reko Arno.

05_Znamenitosti_Firenc_-_Sights_of_Florence_-_Photo_from_Canva.png

Oddih v metropoli renesančne kulture

Potovanje v metropolo renesančne kulture razodeva svet umetnosti velikih mojstrov, ki so ustvarili kulturno dediščino Firenc in Italije. Z idejno zasnovo umetniških del, arhitekture in spomenikov sporočajo o kulturi, vrednotah in tradiciji preteklega, kot tudi sodobnega mesta in njegovih prebivalcev. O tem, kaj si ogledati v Firencah, ko se odločate za potovanje v Italijo, vam lahko svetuje Popotniško združenje Slovenije. V sklopu člankov Potovanja v lastni režiji so na voljo nasveti za potovanje v Firence, kjer pridobite ključne informacije o mestu, metropoli renesančne kulture. Potujte na želene destinacije, potujte s Popotniškim združenjem Slovenije.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava