Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prestolnica Doha, mesto katarskega polotoka

Poslušajte zvočni odlomek

Umetno ustvarjeni otok Katarski biser

Prestolnica Doha, arabsko Al-Dawhah, se nahaja na vzhodnem delu obale polotoka Katarja oziroma v Perzijskem zalivu na zahodnem delu azijske celine. Pet kilometrov dolgi obalni pas je z letom 1970, ko so zaliv preuredili za velike ladje, postal pomembno katarsko pristanišče. V 21. stoletju je z urbanističnim posegom na morju mesto pridobilo 400 hektarjev površin zemlje in dodatnih 32 kilometrov dolgi obalni pas na umetno ustvarjenem otoku – Katarskem biseru. Osrednji del mesta šteje 344.939 prebivalcev, medtem ko ima območje metropolitanskega dela 651.799 prebivalcev. Turistično mesto Doha približno 27.000 tujim državljanom omogoča rezidenčno domovanje v 12 okrožjih na umetno ustvarjenem otoku Katarski biser. S popotniškimi nasveti vabimo popotnike, da se nam pridružite na potovanju v katarsko prestolnico Doho.

Vsebina

Kulturne znamenitosti v Dohi

Obisk Dohe in spoznavanje kulturnih značilnosti Katarja obiskovalcem nudi vpogled v zgodovino in razvoj katarske prestolnice. S spreminjanjem geološke sestave območja Perzijskega zaliva z umetnim otokom Katarski biser, kulturno znamenitostjo katarskega urbanističnega oblikovanja, mesto razvija značilno arhitekturo zahodne Azije. Mesto od leta 1971 deluje kot prestolnica države in pridobiva na izgledu urbanističnega dela po vzoru velikih mest Združenih držav Amerike, kot tudi azijskih velikih mest in velemest v zahodnem ter vzhodnem delu Azije. Značilna islamska arhitektura, ki se povezuje z moderno arhitekturo mesta, združuje prvine tradicionalno islamskega in konceptualno modernega sloga.

Kulturni center Katara je središče umetnosti in kulture, kjer so povezane različne ustanove in objekti. Kompleks z amfiteatrom, mošejo, umetniškim centrom Katara, trgovinami, restavracijami in kavarnami predstavlja turistični center kulture in sprostitve ob čudoviti plaži na vzhodni obali. V kulturnem centru Katara so leta 2010, ko je bil center uradno odprt, priredili petdnevni dogodek Doha Tribeca Film Festival, na katerem so obiskovalci imeli možnost ogledati si arabske in tuje filmske produkcije. Vsak dan od 8. do 20. ure si lahko brezplačno ogledate razstavo v muzeju Al Thuraya Planetarium. Spoznajte Rimsko cesto in osončje neskončnega vesolja, kjer je dom planeta Zemlje.

02_Znamenitosti_Dohe_-_Attractions_of_Doha_-_Photo_by_Jaanus_Jagomagi_on_Unsplash_-_Katara_Cultural_Village.jpg

Amfiteater v kulturnem centru Katara je zasnovan v grškem slogu z vplivom sloga islamske arhitekture ter se razteza na 3275 kvadratnih metrih površine. Polkrožno zasnovani odprti amfiteater lahko v 30. vrstah sprejme do 5000 gledalcev in ponuja razgled na morje in kulturni center Katara. Pogled na areno v ozadju prikazuje umetniško skulpturo, imenovano The Force of Nature oziroma Moč narave. Sinonim za kiparsko stvaritev gledalcu ponazarja moč narave, pred katero človeštvo izgublja svoj obstoj. Umetniška skulptura The Force of Nature prikazuje poosebljeno moč narave, ki s kosom blaga zavira življenje na Zemlji z onemogočanjem razvoja človeštva.

Mošejo Katara je zasnovala turška arhitektka in notranja oblikovalka Zeynep Fadillioğlu. Večkrat nagrajena za svoje delo v notranjem oblikovanju predstavlja značilni zahodnoazijski slog islamske arhitekture s prvinami modernega sloga in tradicionalnim dekorjem arhitekture stavbe. Zunanjost mošeje Katara odseva odtenke v modri in zlati barvi perzijskih in turških emajliranih ploščic. Nastala je po navdihu palače Dolmabahçe v Istanbulu, vendar z elementoma stolpov za golobe v arhitekturi kulturnega centra Katara združuje prvine tradicionalne arhitekture z modernim slogom, ki poudarja uporabnost stavbe.

03_Znamenitosti_Dohe_-_Attractions_of_Doha_-_Photo_by_Visit_Qatar_on_Unsplash_-_Qatar_Cultural_Village.jpg

Katara Art Center (KAC) je prostor, kjer se nahajajo številne umetniške galerije, razstavni prostori in umetniška prizorišča. Na več kot tisoč kvadratnih metrih z osmimi odprtimi prostori se izvajajo različne umetniške delavnice, razstave, dražbe in predavanja. Z geslom »a place where art meets culture« oziroma »prostor, kjer se srečata umetnost in kultura« ustvarja kreativne ekosisteme, ki prehajajo meje ustaljenega in tradicionalnega v umetnosti, oblikovanju in kulturi. Umetniški inkubator skuša razvijati program z uveljavljanjem umetniške produkcije nepoznanih umetnikov, kot tudi s svetovno poznanimi blagovnimi znamkami, kot je Sotheby’s. Katara Art Center je umetniška institucija Bližnjega vzhoda.

Privlačne turistične aktivnosti na prostem

Puščava Doha popotnikom nudi različne možnosti za pustolovščine, brez katerih v prestolnici Katarja enostavno ne gre. Raziskovanje puščavskih sipin z jezdenjem na kameli, deskanjem po pesku in udarjanjem v sipine obiskovalcem puščave ponuja sprostitev od mestnega vrveža. Edinstven razgled z neskončnih sipin ob sončnem zahodu je izkušnja, ki je ne pozabiš nikoli. Obisk mest Wakra in Messaid, plaže Sealine in morja Khawr al Udayd ter vožnja na štirikolesniku po puščavskem pesku je adrenalinska dogodivščina peturnega izleta v okolici Dohe. Za vse tiste, ki bi radi izkušnjo v puščavi doživeli z vožnjo na avtobusu, je pripravljena dogodivščina z Monster avtobusom, v katerem sprejmejo dvaintrideset udeležencev izvencestne preizkušnje.

04_Znamenitosti_Dohe_-_Attractions_of_Doha_-_Photo_by_Shashi_Ghosh_on_Unsplash_-_Doha_desert.jpg

Tradicionalna tržnica Souq Waqif v Dohi je center umetniških galerij in trgovin, kjer prodajajo začimbe, zelišča, dišave in druge zanimive izdelke. Z dvournim obiskom tržnice lahko nakupite lokalne proizvode in spoznate lokalne zanimivosti v pristanišču Dhow. Križarjenje s tradicionalno barko dhow, ki so jo včasih uporabljali za ribolov, prevozno sredstvo in prevažanje tovora, obiskovalcem predstavi okolico zaliva in umetno ustvarjenega otoka Katarski biser. V večernih urah izberite možnost ogleda mesta z obiskom muzeja islamske umetnosti, tržnice Souq Waqif, Katare, Katarskega bisera ter drugih znamenitosti Dohe in si privoščite večerjo v restavraciji z lokalno pridelano hrano in jedmi.

Ljubitelji umetnosti in zgodovine si lahko ogledajo tri katarske muzeje, in sicer muzej Msheireb, muzej islamske umetnosti in arabski muzej moderne umetnosti Mathaf. Voden ogled po muzejih vključuje tudi prevoz. Vožnja z barko po predelu Qanat Quartier, Porto Arabia in Medina Centrale z okušanjem šestih različnih mednarodnih jedi s skodelico arabske kave popotnikom v štirih urah predstavi živahno okolico Katarskega bisera v multikulturnem predelu prestolnice. Lahko se odpravite po nakupih v nakupovalnem središču Villaggio Mall ali City Centre Mall, kjer se lahko sprostite v eni izmed štirinajstih kino dvoran, kegljišču, drsališču, osemintridesetih restavracijah in družinskem centru za zabavo. Preživite dan na prizoriščih, namenjenim zabavi.

05_Znamenitosti_Dohe_-_Attractions_of_Doha_-_Photo_by_Eea_Ikeda_on_Unsplash_-_Museum_of_Islamic_Art.jpg

Spoznaj Doho na svoj način

Na oddihu v katarski prestolnici vam Popotniško združenje Slovenije pomaga z različnimi ugodnostmi, ki smo jih za vas pripravili, da bi bilo potovanje načrtovano po vaših željah. S članstvom Popotniškega združenja Slovenije pridobite številne popuste, s čimer prihranite čas in denar. Ob trajnostnem načinu potovanja po Dohi z avtobusom Karwa, tramvajem Msheireb in metrojem Doha vsem popotnikom, ki bi bili radi neodvisni od ustaljenih relacij javnega potniškega prometa, svetujemo najem osebnega vozila HERTZ

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava