Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gardsko jezero

Gardsko jezero je čudovito jezero ledeniškega izvora v Severni Italiji pod objemom Alp. Meji na tri pokrajine, in sicer na severu na Trentino, na zahodu na Lombardijo in na vzhodu na Veneto. Je turistično privlačno, saj ponuja ogromno različnih možnosti, tako da zagotovo vsakdo najde nekaj zase. Je super ideja za nekajdnevni izlet v kateremkoli letnem času. Ob jezeru so čudoviti večji in manjši kraji z gradovi in utrdbami tik ob vodi, simpatični srednjeveški mestni trgi, hoteli in kampi, plaže, parki in otroška igrišča, kolesarske in pohodniške poti, restavracije in sladoledarne.

Sirmione

Najjužnejša točka Gardskega jezera je očarljivo mestece Sirmione, ki leži na dolgem rtu. Vstop v mesto skozi mestno obzidje z avtomobilom ni možen. Po vstopu skozi obzidje, ki je možen le po dvižnem mostu, se nama je pogled takoj ustavil na čudovitem gradu Castello Scaligero iz 14. stoletja. Ob gradu stoji stolp, ki ponuja slikovit razgled na mesto. Odpravila sva se na raziskovanje mesteca med ozkimi uličicami mimo trgovin, restavracij in hotelov. Ob obali sva poiskala znak »Kiss … please« in se sprehodila po lepo urejeni promenadi ob obali do parka. Na severu rta, dobrega 1,5 kilometra višje, je nekdanja vila antičnega pesnika Katula, danes pa je to arheološko najdišče rimskih term, imenovano Grotte di Catullo. Sirmione je čudovito mestece, zato ga vsekakor vključite v svoje potovanje – ne bo vam žal.

Grad Padenghe

Ko sva se vozila po zahodni obali jezera, sva na hribu zagledala obzidje. Hitro sva poguglala, za kateri grad gre in kako se pride do njega. Odkrila sva, da gre za srednjeveški grad, ki znotraj svojega obzidja združuje stare kamnite hiške, v katerih še vedno živijo ljudje, nekatere pa oddajajo kot petične namestitve. Sprehodila sva se okrog obzidja, od koder sva ujela čudovit razgled na jezero.

Popotniski_nasveti_za_Gardsko_jezero_-_Travel_tips_for_Lake_Garda_7.JPG

Moniga del Garda

Pot sva nadaljevala skozi vasico Moniga del Garda, obdano z zelenim okoljem in neštetimi oljčnimi nasadi. Zagledala sva še eno obzidje in stolp ter se ustavila. Tudi tukaj sva odkrila očarljivo vasico strnjenih hišk z barvnimi fasadami znotraj grajskega obzidja. Vstop skozi obzidje je pod velikim stolpom z uro. Hiške skrbno urejajo, večina jim ima novo fasado v nežnih zemeljskih odtenkih. Kako zanimivo mora biti življenje v takšni skupnosti znotraj obzidja! Še posebej domiselna pa se nama je zdela ideja, kako so simpatično okrasili pokrove za kanalizacijo po tleh, in sicer so jih obrisali v kuščarje.

Gardone Riviera

Ko sva se vozila ob obalah jezera skozi Gardone, sva na desni strani med cipresami in drugim zelenjem zagledala čudovito vilo Alba z jonskimi stebri, čudovitimi ornamenti in grafiko ter monumentalnim stopniščem. Parkirala sva in se odpravila na ogled. Vila Alba je bila zgrajena na začetku prejšnjega stoletja, okrog nje je čudovit vrt, na drugi strani ceste pa stoji – tik ob jezeru – očarljiv stolp Torre San Marco. S ceste nisva veliko videla, ima pa stolp čudovit dostop in razgled po jezeru. Tako vila kot stolp sta bila za javnost zaprta.

Toscolano Maderno

Pot naju je peljala skozi kraj Toscolano Maderno, majhno pristaniško mesto, kjer so naju zasidrane jahte in sončno vreme prepričale, da sva naredila postanek za kavico na soncu. Pakirala sva pri cerkvici in se ob promenadi odpravila do kavarne v pristanišču.

Popotniski_nasveti_za_Gardsko_jezero_-_Travel_tips_for_Lake_Garda_3.JPG

Limone Sul Garda

Limone Sul Garda je eno lepših in večjih mestec ob Gardskem jezeru, ki se slikovito terasasto vzpenja proti goram. Na teh terasah so nekoč gojili limone. Sprehodila sva se po promenadi in med vzpenjajočimi se uličicami, polnimi trgovinic z limoninimi izdelki, salamami in olivnim oljem, obiskala muzej La Limonaia del Castel, nekdanji nasad limon in drugih citrusov. V eni od pekarnic sva si naročila pica rolice in si na klopcah pri vodnjaku naredila malico s pogledom na jezero.

Riva del Garda

Riva del Garda je najpomembnejše središče regije. Gre za sredozemsko oazo ob vznožju Dolomitov. Ker je bil čudovit sončen dan, sva se odpeljala po lepo urejenih kolesarskih progah ob promenadi ob jezeru. Ob njem je ogromno otroških igrišč, parkov, urejenih sedišč s pogledom na polno jezero kajakašev in prijetnih kotičkov za uživanje. Odpeljala sva se mimo trdnjave »La Rocca«, obdane s kanali in čolni, do glavnega trga Piazza III Novembre s čudovitimi barvnimi hiškami, palačami, hoteli in razglednim stolpom z uro Torre Apponale, nato pa med ozkimi srednjeveškimi uličicami.

Popotniski_nasveti_za_Gardsko_jezero_-_Travel_tips_for_Lake_Garda_6.JPG

Malcesine

Malcesine je mesto na severovzhodni obali Gardskega jezera. Je eno najlepših in najbolj priljubljenih mest ob jezeru. Nastalo je okrog gradu Castello Scaligero in trga Palazzo dei Capitani. Staro mestno jedro ima poseben čar zahvaljujoč majhnemu pristanišču, majhnim trgom, ozkim uličicam ter številnim trgovinicam, restavracijam in kavarnam. Prehodila sva mesto, nato pa se odpravila na kavo na sonce. Obiskala sva Palazzo dei capitani. V prazni sobi je na stropu čudovita freska, na drugi strani pa izhod na vrt oziroma na morje, kjer je kapitan priplul do svoje palače. Lahko se z žičnico odpeljete tudi do gradu.

Lazise

Tudi v Lazisu sva se ustavila. Mesto naju je očaralo, saj ima ohranjeno obzidje in grad iz 9. stoletja. Mesto se je začelo razvijati v srednjem veku in ima čudovito mestno jedro z ozkimi uličicami in slikovitimi trgi, pristanišče in carinarnico. Tik ob jezeru je čudovita Villa Bernini s stolpi. V pritličjih meščanskih stavb je veliko restavracij in trgovin, ob jezeru in pristanišču pa vodi promenada za sprehajalce.

Gardsko jezero naju je navdušilo. Vse tri dni sva spoznavala čudovita srednjeveška mesteca z urejenimi sprehajalnimi potmi, parkirišči, trgi in uličicami. V vseh krajih so tekoče govorili angleško in nemško. Ljudje so bili prijazni in ustrežljivi. Ker nisva imela velikih pričakovanj in natančnega načrta, sva si slednjega med potjo spontano krojila.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava