Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ali so lahko Maldivi tudi ugodni?

Poslušajte zvočni odlomek

Nasveti za poceni potovanje na Maldive

Maldivi – na kaj pomislite ob tej besedi? Na turkizno morje, pregrešno drage hiške nad vodo in romantično vzdušje? To so gotovo moje asociacije z Maldivi. Vedno se mi je zdelo tako čudovito, tako romantično in tako nedosegljivo – vse dokler letos nisva šla na Maldive in videla, da je morje še bolj turkizno, kot sem si predstavljala, romantično je toliko, kot si narediš, cene pa veliko bolj ugodne, kot sem si mislila. Kako do teh ugodnih cen na Maldivih? Vam povem v nadaljevanju.

Vsebina

Kako ugodno na Maldive?

1. Letni čas

Maldivi imajo deževno in »sušno« obdobje. Idealno je potovati seveda v suhem delu leta, a kaj, ko takrat želijo na Maldive vsi in so posledično cene višje. Cene vsega – letalskih kart, nastanitev in prevozov. Deževno obdobje se začne nekje v aprilu ali maju in traja do novembra. Ampak to ne pomeni, da takrat ves čas dežuje. To je tako, da je kakšen dan deževen ali oblačen, ostalo je pa sončno. Ali pa da se enkrat na dan ulije za 15 minut, potem je pa spet sončno. Daljša obdobja dežja so redka. Midva sva potovala v juniju in v 10 dneh ni bilo niti enega, ko bi bil cel dan dež. Glede na lego Maldivov – blizu ekvatorja – pa so temperature itak celo leto okoli 25°C.

Torej, izven glavne sezone Maldivi niso pretirano deževni, enako topli, cene so nižje, turistov je manj. Zato za ugodno potovanje na Maldive priporočava, da se izognete mesecem med decembrom in marcem.

2. Lokalni otok

Vsak si verjetno predstavlja, da bo na Maldivih bival v hiški nad vodo. To je sicer sanjsko, ampak ali je res potrebno? Se lahko odpoveš temu? Če je tvoj odgovor pritrdilen, potem so lahko Maldivi zelo ugodni. Maldivi so sestavljeni iz številnih majhnih otokov. Nekateri so privatni otoki, na katerih stoji resort (s tistimi hiškami nad vodo), cene nočitve pa gredo v nebo (govorim tudi o več tisoč evrih na noč). Potem pa so tu še lokalni otoki. To so otočki, kjer živijo domačini in nekateri ponujajo nastanitev v sicer bolj preprostih, a vseeno lepih namestitvah. In to je glavni trik, kako ugodno na Maldive. Zamenjaj resort za lokalni otok! Nastanitve so bistveno cenejše, hrana je okusna, a cenejša od resortov, plaže so enako lepe kot v resortih, hkrati pa imaš še stik z domačini oz. vidiš lahko, kako lokalno prebivalstvo živi. To je tisto, kar naredi potovanje oz. dopust zanimiv.

Ugodno_potovanje_na_Maldive_-_Affordable_trip_to_the_Maldives_4.jpg

Kaj moraš vedeti o lokalnih otokih na Maldivih?

Maldivi so muslimanska država. To pomeni, da alkohol ni na voljo, da se je treba spodobno oblačiti, da je sveti in dela prosti dan petek in da se večkrat na dan sliši klic k molitvi iz minareta. Vsega tega v resortu seveda ne doživiš. Resort je prilagojen za turiste in teh pravil ni. Na lokalnem otoku pa so.

Hrana in pijača

V praksi to pomeni, da piva v restavraciji res ne boš dobil. Dobi pa se brezalkoholno pivo in brezalkoholne koktejle. Ali lahko dopust preživiš brez alkohola? Za naju to ni bila nobena težava. Pri domačinih sva kupovala sveže sadje, pila kokosovo vodo direktno iz sveže odprtega kokosa, si za malico narezala lokalno papajo, banane, pasijonke, lubenice itd. Na pivo sploh pomislila nisva ob vsem tem sadju.

Restavracij je tudi na teh lokalnih otočkih dovolj, tako da lačen ne bo nihče. Navadno ima itak nastanitev svojo restavracijo in se lahko tam dogovoriš za zajtrk in večerjo. Če ti to ne ustreza, pa se gotovo najde še kakšna restavracija, ki streže lokalno maldivsko hrano. Poskusite mas huni (tunin nadev), nama je bil odličen!

Ugodno_potovanje_na_Maldive_-_Affordable_trip_to_the_Maldives_1.jpg

Plaže

Glede na muslimanska »pravila« oblačenja na lokalnem otoku pomeni, da naokoli ne hodiš samo v kopalkah, ampak si oblečeš majico in hlače. Ženskam se ni treba zavijat v kakšne rute, samo da so ramena in kolena približno pokrita, moški pa tudi ne smejo hoditi naokoli brez majice. Spet nekaj takega, kar ni tak »bavbav« in se z lahkoto prilagodiš.

Vsak lokalni otok ima »Guest beach« oz. »Bikini beach«. To je plaža, ki je namenjena turistom in tam smo lahko v kopalkah, bikinijih in se obnašamo čisto (za nas) normalno. Ko pa plažo zapustiš, pa se spet oblečeš.

Plaža pa ... je točno taka, kot si jo sanjal. Bel pesek, palme, ležalniki, turkizno morje, korale v morju in številne živali okoli koralnega grebena. Prekrasno!

Izleti

Tako resorti kot tudi lokalni otočki ponujajo različne izlete. Recimo izlet do peščene sipine sredi morja (sandbank), izlet do večjega koralnega grebena, potapljaški izleti, iskanje mant, kitovcev, delfinov itd. In cena izletov je na lokalnih otokih skoraj polovico cenejša kot v resortih. Pa še na izlet greš z domačini in tako podpiraš lokalno gospodarstvo.

Ugodno_potovanje_na_Maldive_-_Affordable_trip_to_the_Maldives_5.jpg

Prevoz do otoka

V resorte se pogosto leti s hidroletali (to so letala, ki pristajajo na vodi), do lokalnega otoka pa greš ali z redno letalsko linijo ali pa s čolnom. Razlika v ceni je seveda ogromna. Prevoz s hidroletalom je od 250 evrov dalje (cena povratne vožnje je odvisna od oddaljenosti otoka od letališča Male), prevoz s čolnom pa ne bo več kot 50 evrov v eno smer (taka je cena, če je otok zelo oddaljen, v večini primerov pa so cene okoli 30 evrov).

Lokalni otok torej ponuja tiste prave, pristne Maldive. Tam so čudovite bele peščene plaže s palmami in turkiznim morjem, hkrati pa so cene čisto normalne (primerljive s hrvaškimi). Poleg tega sproti srečate še kakšnega domačina in vidite, kako ljudje v tej rajski državi zares živijo. Popolna kombinacija razvajanja ob morju in spoznavanja novih kultur.

Ali sem vas prepričala, da se odpravite na Maldive na lokalni otok? Midva sva bila na otočku Thoddoo in ga lahko le priporočava, saj je čudovit! Več o samem Thoddooju pa lahko prebereš na najinem blogu Lahkih nog naokrog.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava