Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Bolgarijo na vrtečem se stolu

Potešimo popotniško krizo

Če morate svoj vsakdanjik nujno pričeti z ogromno skledo kave in če se na svojem neudobnem službenem stolu ves čas živčno vrtite (ali si vsaj želite, da bi vaš stol bil sposoben takšnih trikov), potem ne rabite zapravljati velikih vsot za to, da bi vas nek psihiater z vrtljivim stolom diagnosticiral z boleznijo nujne potrebe po potovalnem odklopu. To diagnozo lahko potrdite sami in si zanjo kar takoj predpišete zdravilo, ki vas bo popeljalo v Sofijo.

Vsebina

Ogled prestolnice in skok v bližnja večja mesta

Že to, da mesto nosi žensko ime (ki mimogrede v grščini pomeni modrost), vas lahko prepriča, da je kompleksno, nepredvidljivo, a čudovito. Na strateškem stičišču med Črnim in Jadranskim morjem povezuje zahodno Evropo s turškim mestom Istanbul, prav tako pa ni pretirano oddaljena od nekaterih drugih prestolnic, kot so Beograd, Bukarešta, Sarajevo, Skopje in Tirana (namig za dodatne pestre izlete). Vsekakor pa mesto samo ponuja obilo svoje zgodovine in sedanjosti, ki poteši še tako zahtevnega oddihovalca.

V 8. stoletju pred našim štetem naj bi že Tračani odkrili čar tam izvirajoče vroče vode in se ustalili (kdo se pa ne bi?!), ter mesto poimenovali Serdika ali Serdonpolis. V toku zgodovine je, kasneje poimenovano mesto Serdets – center, bilo dom Rimljanov, bolgarskega imperija, Otomanov, 1879 pa je postalo prestolnica novo osvobojenega bolgarskega ljudstva. Konstantinu Velikemu je bila takratna Serdika celo tako všeč, da jo je oklical za svoj Rim.

Popotniski_nasveti_za_Bolgarsko_prestolnico_Sofijo_-_Travel_tips_for_Bulgarias_capital_Sofia_-_Envato_1.jpg

Kako globoko je potrebno seči v žep

Ne glede na to, kako jo boste poimenovali vi, vas bo Sofija gotovo navdihnila. Pa tudi vaši denarnici bo prizanesla. Za nočitev v hostlu boste na noč odšteli samo 10 evrov, prav tako pa vas ne bodo oskubile niti življenjske potrebe po hrani, kavi in pivu, saj boste lahko obrok za 6 evrov poplaknili s kapučinom za 1 evro in ga okronali z domačim pivom za prav tako dober 1 evro. Ob tem boste seveda neverjetno kul, saj boste plačevali z bolgarskimi levi in s tem v svoji domišljiji že gojili misel na kariero krotilca, seveda z vrtljivim stolom.

Popotniski_nasveti_za_Bolgarsko_prestolnico_Sofijo_-_Travel_tips_for_Bulgarias_capital_Sofia_-_Envato_2.jpg

''Must see'' stvari

  • Številni sakralni objekti, med katerimi najbolj izstopata katedrala Sv. Aleksandra Nevskega ter cerkev Boyana.
  • Vitosha, gora vulkanskega izvora, ki pohodniške navdušence vabi iz mesta in poleg spokojne narave ponuja tudi osvežitev ob slapu Boyana.
  • Številni parki in vrtovi, ki krasijo mestno središče.
  • Narodni muzej zgodovine, eden največjih zgodovinskih muzejev na Balkanu.
  • Narodno gledališče Ivan Vazov.
  • Vse preostalo, kar srce poželi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava