Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Bruselj ali prestolnica stripovske kulture

Poslušajte zvočni odlomek

Odpotovanje v središče Belgije

Belgijska prestolnica Bruselj se ponaša z nešteto značilnostmi, ki jih kot prestolnica stripovske kulture popotnikom nudi. Slovi po okusni čokoladi, različnih vrstah piva in belgijskem stripu. Slednja značilnost je Bruselj postavila na sam vrh med državami Evropske unije, zato je mesto poznano tudi kot prestolnica stripa, kjer je mogoče najti avtorje klasičnega stripa, mange ali modernih knjižnih izdaj znanstvenofantastičnega in futurističnega žanra. Bruselj, ki obsega 1,7 milijona prebivalcev, postane ob Flandriji in Valoniji v letu 1989 tretja samostojna regija Belgije in prestolnica z metropolitanskim okrožjem. Današnji metropolitanski del šteje nekaj tisoč ljudi več, in sicer 2,2 milijona prebivalcev. V Bruslju govorijo nizozemski in francoski jezik, vendar manjši odstotek Belgijcev na vzhodu države se sporazumeva v nemškem jeziku. Mesto je primerljivo največjim prestolnicam sveta, kot so Tokio, New York in Pariz. Približaj se mestu Bruselj z izvirnimi popotniškimi nasveti za potovanje v središče Belgije in doživi prestolnico stripovske kulture in Evropske unije.

Vsebina

Seznam za ogled bruseljskih muzejev

Se sprašuješ, kako izkoristiti čas v Bruslju? Skupaj z nami lahko ustvariš seznam za ogled muzejev, kjer spoznaš kulturo Bruslja. Za potovanje po mestu svetujemo izbiro trajnostnega načina potovanja, ki ga lahko uresničiš s STIB kartico. Možnost STIB kartice omogoča rabo javnega potniškega prometa v vseh 19 občinah celotnega območja v mestu. S STIB kartico lahko izbereš prevoz z metrojem, avtobusom ali vlakom. Ob tem pa pridobiš dostop do 49 mestnih muzejev in turističnih znamenitosti kot tudi prenekaterih ugodnosti v restavracijah, barih in trgovinah. Na seznam za ogled muzejev uvrsti izbiro, ki smo jo zate pripravili pri Popotniškem združenju Slovenije. Sprejmi izziv ter obišči kulturni spomenik in šest mestnih muzejev, kjer boš spoznal bruseljsko kulturo:

02_Znamenitosti_Bruslja_-_Sights_of_Brussels_-_Envato.jpg

Turistična znamenitost Atomium in muzeji Design Museum Brussels, Choco Story Brussels, Magritte Museum, Autoworld Museum, Fin-de-Siècle Museum in Oldmasters Museum so kulturne znamenitosti, brez katerih enostavno ni mogoče spoznati belgijske prestolnice. Raznovrstna ponudba muzejskih zbirk v več kot 80 mestnih muzejih v Bruslju obiskovalcu predstavi naravno in kulturno dediščino belgijske zgodovine ter osvešča o kulturni raznolikosti belgijskega naroda. Sprehod po muzejskih ustanovah z ogledom muzejskih zbirk naj postane del tvojega potovanja.

Iz Grand-Place na belgijski vafelj

Centralno središče mesta je velik trg, imenovan Grand-Place, katerega izhodišče je bil manjši trg iz 11. stoletja zgrajen za časa Vojvodine Spodnje Lorene. Lower Market, kot so ga imenovali v Vojvodini Spodnje Lorene, doživi spremembo v 14. stoletju, ko mestne oblasti Bruslja na trgu zgradijo mestno hišo in ga poimenujejo Grand-Place. Sočasno je nastajala tudi velika katedrala sv. Mihaela in sv. Gudule, katere zaključna dela so bila narejena v začetku 16. stoletja. Zgodovinske stavbe na trgu, ki so zgrajene v baročnem in novogotskem slogu, si lahko ogledaš na vodenem sprehodu po mestu, na katerem spoznaš tudi znameniti simbol mesta, vodomet Manneken Pis iz leta 1619. Kulturne znamenitosti in arhitekturo Bruslja spoznaj po poteh zgornjega in spodnjega mesta.

03_Znamenitosti_Bruslja_-_Sights_of_Brussels_-_Grand-Place_-_Envato.jpg

Stripovska kultura je razširjena po celem mestu kot ulična umetnost, ki je vidna na stenah meščanskih hiš. Zidne poslikave so posvečene najljubšim stripovskim junakom, kot na primer Asterixu in Obelixu, Lucky Luku in Tintinu. Vodena tura te popelje na ogled mestnih mojstrovin in do stripovskega muzeja Comic Art Museum, kjer spoznaš zgodovino belgijskega stripa. Po ogledu razstave v muzeju stripa predlagamo, da si privoščiš belgijski pomfrit. Za posladek pa te vabimo na delavnico belgijskih vafljev, na kateri se naučiš, kako pripraviti in speči vaflje z različnimi prelivi.

Kulturni dogodki, festivali in tržnice

Prestolnica Bruselj je mesto kulture, kjer vsako leto organizirajo in gostijo približno 200 različnih kulturnih dogodkov in festivalov. Kulturno dogajanje je zanimivo za širšo množico ljudi, ki imajo radi glasbene koncerte, filmsko produkcijo, umetniške performanse, kulinarična doživetja in številne druge umetniške dogodke ali športne aktivnosti. Preko leta se zvrstijo različni kulturni dogodki, s katerimi mesto tradicionalno praznuje značilnosti prehajanja letnih časov in opredeljuje svoj nacionalni značaj identitete belgijskega naroda. Občine v Bruslju prirejajo tržnice in bolšje trge za obiskovalce enkrat letno ali vsak teden. Najbolj aktualna tržnica, ki se zgodi vsako nedeljo zjutraj v bližini Midi postaje in Midi bulvarja, je tržnica Midi. Vsako prvo nedeljo v mesecu se na bulvarju Woluwe odpre Woluwe bolšji trg, medtem ko na trgu Grand Sablon vsako soboto in nedeljo od leta 1960 priredijo tržnico s starinami. Ustanovitelj tržnice je Georges Van de Weghe.

04_Znamenitosti_Bruslja_-_Sights_of_Brussels_-_Envato.jpg

Vse dni v letu se na trgu Jeu de Balle odpre bolšja tržnica Marolles, kjer je mogoče nakupiti skoraj vse, kar bi potrebovali. Zimski čas v novembru in decembru je namenjen praznovanju in pričakovanju novega leta. Božična tržnica Plaisirs d’Hiver ponuja tržnico Saint-Catherine in veliko pokrito drsališče za otroke in odrasle. Ravno tako je mesec november in december čas, ko zimsko evforijo okrepi gledališče Ligue d’Improvisation Professionnelle Wallonie – Bruxelles, ki se ukvarja z gledališkim improviziranjem. Sezono v mesecu avgustu s štiridnevnim performansom uličnega gledališča popestri festival Théâtres Nomades, na katerem si lahko ogledaš gledališke predstave, prisluhneš pravljicam in glasbenim točkam. Karavana festivala Théâtres Nomades preoblikuje park Bruselj v umetniško vas, kjer se dogaja čisto prava gledališka igra.

Trg Place des Palais je pomembno prizorišče bruseljskega poletnega festivala, ki se nahaja med Kraljevo palačo in parkom Bruselj. Dogajanje se med drugim odvija tudi v Mont des Arts, urbanem kompleksu v središču Bruslja in koncertni dvorani La Madeleine. Bruseljski poletni festival je najpomembnejši kulturni dogodek v mesecu avgustu. Z desetdnevnim glasbenim programom se v mestu zvrsti vsebina kulturnih dogodkov, glasbenih koncertov in drugih kulturnih aktivnosti. Praznovanja bruseljske kulture se lahko udeležiš vsak tretji vikend v septembru na folklornem festivalu Folklorissimo. Kraj tradicionalno prirejenega praznovanja je trg Grand-Place in okolica znamenite skulpture iz brona – Manneken Pis. Vodomet je delo kiparja Jerôma Duquesnoya.

Zakaj naj izberem Hostel Bruegel?

Načrtuj izlet v Bruselj s praktičnimi nasveti Popotniškega združenja Slovenije, saj so predpriprave odločilne za potek potovanja, na katerem naj bodo tvoje popotniške ideje povezane s ključnimi turističnimi znamenitostmi in značilnostmi kulture v izbrani destinaciji, kamor potuješ. Pomemben del potovanja in življenja v ciljni destinaciji pa je rezervacija nastanitve, kjer si lahko privoščiš kvaliteten spanec. Za to smo poskrbeli pri Popotniškem združenju Slovenije in zate izbrali Hostel Bruegel, ki je opremljen po navdihu nizozemskega renesančnega slikarja Pietera Bruegela. Lokacija nastanitve Hostla Bruegel se nahaja v središču mesta, nedaleč stran od železniškega postajališča Brussel-Centraal. Hiter dostop do vseh turističnih znamenitosti je z izbrano nastanitvijo na voljo vsem, ki bi hoteli Bruselj doživeti s HI hostlom. Za boljše razumevanje turističnih destinacij in ponudbe na potovanju, spoznaj svetovne kulture z našimi podkasti, v katerih znani slovenski popotniki razpravljajo o aktualnih tematikah s potovanj.

05_Znamenitosti_Bruslja_-_Sights_of_Brussels_-_Envato_1.jpg

V neposredni bližini hostla spoznaj razvoj in nastanek arhitekturnega sloga art nouveau v okrožju Bailli, kjer na triurnem sprehodu obiščeš deset hiš, zgrajenih v art nouveau slogu. Nauči se, kako so arhitekti, kot je belgijski arhitekt in oblikovalec Viktor Horta, uporabljali železo, steklo, les in kamen, da bi ustvarili arhitekturni slog art nouveau. Tura po spoznavanju art nouveau se zaključi pri Horta Museum. Trgovina s čokolado The Belgian Chocolate Makers te vabi na delavnico izdelovanja čokolade. Od hostla je oddaljena le pet minut. Zavihaj rokave in izdelaj slastne izdelke iz belgijske čokolade.

Bruges in Gent

Izlet izven belgijske prestolnice v dva bližnja mesta Bruges in Gent poteka z avtobusom in vodnikom, ki predstavi ključne kulturne znamenitosti mest. Ogledaš si lahko najlepše primere kulturnih znamenitosti, kot na primer baziliko The Holy Blood iz 12. stoletja ter gentski oltar v stolnici sv. Bava, del katerega je tabelna slika bratov Huberta in Jana van Eycka – Čaščenje mističnega jagnjeta. Bruges je prepoznaven po zgodovinskem osrednjem delu središča mesta, ki je na seznamu kulturne dediščine UNESCO. Prav gotovo boš užival na sprehodu po zgodovinskem mestu, iz katerega se tvoja pot nadaljuje v Gent, do najlepših turističnih znamenitosti v mestu. Zakaj v zgodovinsko mesto Bruges, si lahko prebereš na izletu s popotniškimi nasveti novinarke Alenke.

06_Znamenitosti_Bruslja_-_Sights_of_Brussels_-Bruges_-_Envato.jpg

Ste vedeli?

  • Belgija je v svetu najbolj prepoznavna po čokoladi in pivu.
  • Belgijsko glavno mesto Bruselj je hkrati prestolnica Evropske unije in stripa.
  • Začetek sedeža Evropske unije v Bruslju beležimo 7. februarja 1992.
  • Poimenovanje značilne nacionalne bruseljske kulinarične specialitete Moules-frites, ki je sestavljena iz školjk in pomfrita, izhaja iz francoskega jezika.
  • Bruseljski vafelj je na zunaj hrustljav in mehak navznoter.
  • Zgodovina ustanovitve mesta Bruselj sega v leto 979, ko plemič Karel iz Vojvodine Spodnje Lorene počasti ime svetnice Gudule in shrani posmrtne ostanke v cerkvi sv. Gaugericusa.
  • Znamenita bronasta skulptura Manneken Pis, ki predstavlja simbol Bruslja, meri zgolj 55,5 metra v višino.
  • Park Cinquantenaire, kjer je postavljen slavolok zmage, je zgrajen v obliki pentagona ali peterokotnika.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava