Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mednarodno potovanje v Avstralijo

Poslušajte zvočni odlomek

Commonwealth of Australia

Potovanje v Avstralijo z uradnim imenom Commonwealth of Australia popotnikom daje možnost, da izkusijo počitnice, turizem in področja v Avstraliji, ki z območjem 7.741.220 kvadratnih kilometrov prikazuje življenje sodobnega človeka in domorodcev oziroma aboriginov. Glavno mesto Avstralije je Canberra. Celotna celina s svojimi 8000 otoki obsega 23.470.000 ljudi. Uradni jezik je angleščina, ob katerem trije odstotki aboriginov z več kot sto različnimi plemeni govorijo ravno toliko jezikov in narečij. Manj kot 85 odstotkov prebivalstva je Evropejcev, dvanajst odstotkov je Azijcev iz Kitajske, Indije, Filipinov in Vietnama, nekaj pa je tudi temnopoltega prebivalstva, ki je migriralo iz Južne Afrike, Mavricija, Zimbabveja in Sudana.

Avstralija sestoji iz šestih držav, treh notranjih teritorijev in sedmih čezmorskih ozemelj. Države Avstralije so Novi Južni Wales, Viktorija, Queensland, Zahodna Avstralija, Južna Avstralija in Tasmanija. Trije notranji teritoriji pa Severni teritorij, Teritorij glavnega mesta Avstralije in Teritorij Jervis Bay. Poleg sedmih čezmorskih ozemelj, to so otoki Ashmore in Cartier, Kokosovi otoki, Koralno morje, otok Heard in otočje McDonald, Norfolški otok, Božični otok in Avstralsko antarktično ozemlje, obsega tudi mikronarode, kot so Kneževina Hutt River, Neodvisna država Rainbow Creek, Cesarstvo Atlantium in drugi.

Osrednji del Avstralije je v zadnjih sto letih doživel štiri spremembe. Iz Južne Avstralije je prešel v Severni teritorij in Južno Avstralijo, nato leta 1927 v Osrednjo Avstralijo, Severni teritorij in Južni teritorij ter pozneje ponovno v Severni teritorij in Južno Avstralijo izključujoč Osrednjo Avstralijo. Leta 2013 so skupine aboriginov ustanovile svojo državo neodvisno od Avstralije, ki so jo poimenovale Republika Murrawarri, vendar je Avstralija ne priznava.

02_Photo_by_Dmitry_Osipenko_on_Unsplash_-_Potovanje_po_Avstraliji_-_Travelling_around_Australia.jpg

GET YOUR GUIDE v Avstraliji

Popotovanje po Avstraliji prinaša veliko zanimivih doživetij in spoznanj. Najlepši spomini se dogodijo z dobro organiziranimi storitvami izvajalcev, ki popotnikom nudijo storitve po meri. GET YOUR GUIDE je ena tistih platform, kjer strankam skušajo pomagati, da potovanje začinijo z izjemno ponudbo, ki obogati izkušnje z vsebino po lastni izbiri. Potujte na plažo Airlie in se prepustite vodenju do najlepših lokacij za potapljanje. Osemurni izlet vam s članstvom HI omogočamo z 10-odstotnim popustom. V Melbournu so za vas pripravljene tri najaktualnejše storitve. Ogledate si lahko Melbourne Zoo — živalski vrt v Melbournu, ki predstavlja več kot 320 živalskih vrst. Na 200 hektarih v živalskem vrtu Werribee Open Range Zoo je mogoče doživeti afriško pustolovščino in si ogledati leve, gorile, opice, povodne konje, nosoroge in druge živali, medtem ko SEA LIFE Melbourne Aquarium predstavlja nekaj več kot 10.000 živali, ki jih na vrhu 2.200.000-litrskega morskega akvarija lahko tudi hranimo. Taronga Zoo v Sydneyju vabi na ogled skoraj 4.000 živali. Med njimi najdemo tako avtohtone kot eksotične živalske vrste.

02_Photo_by_Karen_Laark_Boshoff_on_Pexels_-_Potovanje_po_Avstraliji_-_Travelling_around_Australia.jpg

S Tiqets po avstralskih državah

Inovativna platforma za izdajanje vstopnic želi popotniku kulturo približati in jo narediti dostopno vsakomur. Tiqets ponuja hitrejši dostop do največjih svetovnih atrakcij, tako da z rezervacijo ponudbe nemudoma preskočimo dolgo čakalno vrsto in vstopimo na izbrano lokacijo. Z odprtjem v letu 2014 do danes so pri Tiqets pomagali na milijone ljudem, ki so z njihovo pomočjo doživeli svojo izbiro, tudi z nakupom last-minute. Za vas smo v Avstraliji izbrali nekaj najzanimivejših znamenitosti, ki si jih lahko s Tiqets kot člani HI ogledate s 7-odstotnim popustom. Na voljo je ogled Velikega koralnega grebena s ponudbo Outer Reef Cruise in Activity Platform iz Port Douglasa s potapljanjem in tropskim kosilom. V Sydneyju je mogoče rezervirati voden ogled v Sydneyjski operi z obrokom in pijačo. Seveda ne gre zamuditi skalnega monolita Uluru, ki ga poznamo iz kamene dobe in si ga lahko ogledamo z najemom avdio naprave v sedmih jezikih. Odpravite se lahko tudi na izlet iz Melbourna po 243 kilometrov dolgi cesti Great Ocean Road z vodenim ogledom v angleškem jeziku. Za pet ur si omislite ekskurzijo od obale Gold Coast do naravnega mosta Natural Bridge v Narodnem parku Springbrook in doživite lepote slednjega.

03_Photo_by_Mudassir_Ali_on_Pexels_-_Potovanje_po_Avstraliji_-_Travelling_around_Australia.jpg

Potuj z najetim vozilom HERTZ

Najdaljša avtocesta na svetu se nahaja v Avstraliji in meri 14.500 kilometrov, kar lahko primerjamo s premerom planeta, ki znaša 12.742 kilometrov. Dolžina celotnega celine meri približno 4000 kilometrov in je primerljiva z dolžino Združenih držav Amerike ali zračno linijo od Barcelone do Moskve. Če bi hoteli obiskati vse plaže v Avstraliji, bi za to potrebovali vsak dan naslednjih trideset let.

Pri potovanju po Avstraliji nam lahko pomaga podjetje Hertz z 255 prevzemnimi mesti v državi, kjer lahko osebno cestno vozilo prevzamemo in tudi predamo. Okoljevarstvo in pozitivno delovanje na okolje pomeni potovati v večjih skupinah, saj smo le tako pozorni na ogljični odtis, s katerim ponazarjamo izpust ogljikovega dioksida v okolje. Kaj pomeni ogljična izravnava v turizmu in kako ste lahko kot posameznik pozorni na izravnavo ogljičnega odtisa, izveste na spletni strani Travel Different for Future.

04_Photo_by_Dylan_Shaw_on_Unsplash_-_Potovanje_po_Avstraliji_-_Travelling_around_Australia.jpg

Člani Popotniškega združenja Slovenije imajo pri vseh Hertzevih storitvah 10-odstoten popust. Pri tem, kaj vse Hertz omogoča pri najemu avtomobila v Sloveniji ali tujini, si lahko preberete v članku Privošči si potovanje s Hertzem. Nekaj koristnih nasvetov, kako potovati z osebnim cestnim vozilom in na kaj vse je treba biti pozoren pri potovanju po avstralskih cestah, vam sporoča naša prostovoljka z drugim delom članka o popotovanju po Avstraliji – Zahodna Avstralija – 2. del.

Alternativa najemu osebnega cestnega vozila pri podjetju Hertz je vsekakor uporaba javnega potniškega prometa. V Avstraliji so na voljo vlak, avtobus, trajekt in tramvaj. Z javnim potniškim prometom potujemo z manjšim izpustom toplogrednih plinov v okolje in s tem bolje varujemo naš planet. Izpusti ogljikovega dioksida zaradi negativnega vpliva na okolje povzročajo globalno segrevanje in spremembe v okolju. O trajnostnem turizmu in potovanju z javnim potniškim prometom vam svetujemo s člankom – Kako potovati na okolju prijazen način in se pri tem zabavati?

Avstralija in glavne značilnosti države

Preden se odpravite na potovanje v Avstralijo, se je dobro seznaniti z nekaterimi splošnimi informacijami, ki opredeljujejo celino. Pričnete lahko z razumevanjem avstralske zastave, na kateri so predstavljeni odnosi z Veliko Britanijo, saj v zgornjem levem kotu zastave vidimo britansko državno zastavo, kar nam sporoča, da je bila Avstralija včasih kolonija Velike Britanije. Velika zvezda v levem spodnjem delu simbolizira skupno blaginjo, medtem ko pet zvezd na desni strani pojmujemo kot ozvezdje Južni križ.

05_Photo_by_Vectors_Icon_on_Pexels_-_Potovanje_po_Avstraliji_-_Travelling_around_Australia.jpg

Na severu države se nahaja tropsko okolje z mokro, vlažno zemljo in deževnimi gozdovi, na vzhodu in zahodu pa subtropsko okolje z gozdovi in dežjem. Na južnem delu se nahajajo travniki in mokrišča, čisto na jugu pri Sydneyju pa se nahaja delno tropsko okolje s suhimi predeli in hladnejšim zrakom. V osrednjem delu je več puščavskih predelov, kot sta puščavi Velika Viktorijina puščava in Velika peščena puščava.

Poleg glavnega mesta Canberre je največje mesto na otoku oziroma celini Sydney. Med Melbournom in Sydneyjem teče najdaljša reka v Avstraliji – reka Murray. Med avtohtonimi vrstami ptic najdemo emuja, med sesalci kenguruja, med rastlinami, natančneje drevesi, pa zlato akacijo.

Avstralija ali uradno angleško Commonwealth of Australia s svojevrstnimi značilnostmi popotniku predstavi svet avstralskega načina življenja in prebivalca Avstralije. Za potovanje se je predhodno dobro pripraviti in na različne načine informirati, zato smo tukaj tudi mi — Popotniško združenje Slovenije, ki vam pri tem lahko pomagamo.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava