Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Romantična Verona

Najverjetneje Verono večina pozna kot mesto nesrečne ljubezenske zgodbe med Romeom in Julijo. V resnici je Verona veliko več kot mesto Romea in Julije. Mesto ob reki Adiži na severu Italije je mesto zaljubljencev, zgodovine, kulture, mode, arhitekture in odličnega sladoleda, ki je skozi stoletja očaralo številne popotnike. Da doživite mesto v vsem njegovem italijanskem čaru, si za ogled vzemite dva ali tri dni.

Park Giardino Giusti

Svoj izlet v Verono sva začela z obiskom parka družine Giusti. Čudovit renesančni italijanski vrt iz 16. stoletja boste našli med reko Adižo in hribom. Gre za zeleno oazo sredi mesta, polno starodavnih dreves, grmovnic, cipres, kipov in labirintov. Med cipresami vodijo prijetno urejene sprehajalne poti. Po stopnicah sva se povzpela še na zgornjo ploščad, od koder je čudovit razgled nad mestom.

Grad Castel San Pietro

Na vzhodni strani Verone ob reki stoji grad Castel San Pietro iz 14. stoletja. Do vrha se lahko povzpnete z vzpenjačo, midva pa sva raje izbrala stopnice, ki vodijo tik ob antičnem gledališču, in skozi obzidje kukala v amfiteater. Z vrha je prav prijetno posedati v toplem popoldanskem soncu in opazovati zvonike, cerkvene kupole in strehe hiš pod seboj.

Izlet_v_Verono_-_Trip_to_Verona_5.JPG

Kamniti most Ponte Pietra

Čez kamniti most Ponte Pietra sva se sprehodila proti središču mesta. Most izhaja iz časov Rimskega cesarstva. Večkrat je bil rekonstruiran, v 2. svetovni vojni skorajda uničen, danes pa je obnovljen in predstavlja eno od kulturnih znamenitosti mesta.

Trg Piazza dei Signori

Najprej sva se ustavila na trgu Piazza dei Signori. Gre za pravokoten trg, ki je obkrožen z zgodovinsko in arhitekturno pomembnimi stavbami. Sprehodila sva se mimo mestne hiše, lože in vladne palače do Dantejevega kipa. S spomenikom Danteju Alighieriju se je Verona poklonila pesniku, ki je v mestu nekaj časa bival.

Izlet_v_Verono_-_Trip_to_Verona_2.JPG

Trg Piazza delle Erbe

Nato sva zavila na trg Piazza delle Erbe. To je eden najbolj slikovitih trgov v Italiji, ki ga z vseh strani obkrožajo renesančne palače in srednjeveške meščanske hiše. Na trgu stojita Markov steber z beneškim levom in vodnjak s kipom, imenovanim Madonna Verona, iz 14. stoletja. V času Rimskega cesarstva je bil tukaj mestni forum, danes pa mestna tržnica, kjer potekajo tudi božične stojnice.

Stolp Torre dei Lamberti

Če želite pogled na romantično mesto s ptičje perspektive, obiščite stolp Torre dei Lamberti. Z gradnjo so začeli že v 12. stoletju. V višino meri kar 84 metrov. Z vstopnico si lahko ogledate Galerijo moderne umetnosti (Galleria d'Arte Moderna Achille Forti) in se odpravite na panoramsko teraso zvonika, od koder se ponudi 360-stopinjski razgled na Verono. Midva sva se navzgor odpravila po stopnicah, ki so vzdolž navpičnega notranjega oboda (368 stopnic), nazaj pa sva se odpeljala z dvigalom.

Izlet_v_Verono_-_Trip_to_Verona_3.JPG

Porta Leoni

Porta Leoni so ena izmed starodavnih rimskih vrat v mesto, bolj kot vrata pa so zanimive rimske ruševine in neodkrite plasti mesta, ki so jih našli po naključju. Pot je speljana tako, da sva si lahko med sprehodom tega dela mesta ogledovala, kaj vse je še skrito spodaj.

Julijina hiša in balkon (Casa di Giulietta)

Na ulici Via Cappello 23 boste našli Julijino hišo z bronastim kipom in balkonom, pod katerim naj bi Romeo dvoril Juliji. Hiša sicer res izvira iz srednjega veka, medtem ko so balkon, ki gleda na trg, zgradili šele v 20. stoletju. Tako so v nekoč povsem nevpadljivi srednjeveški hiši ustvarili »dom« lepe Julije, atrij s kipom pa dandanes obišče prav vsak turist v mestu.

Izlet_v_Verono_-_Trip_to_Verona_9.JPG

Trg Piazza Bra in arena

Največji in najbolj znani trg je nedvomno Piazza Bra v središču Verone. Na trgu stoji arena iz 1. stoletja, ki velja za enega najbolje ohranjenih amfiteatrov iz rimskega sveta. Ob izgradnji je lahko sprejela 20.000 gledalcev in še danes v njej prirejajo opere in druge dogodke. Trg obkrožajo tudi številne restavracije in kavarne, v bližini pa so tudi vrata, ki so nekoč vodila v notranjost obzidja.

Castelvecchio

Od amfiteatra sva se odpravila proti zahodnemu delu mesta do trdnjave s palačo Castelvecchio, ki stoji na desnem bregu Adiže. V tem gradu naj bi nekaj let živel Dante in napisal tretji del Božanske komedije – Raj. Danes pa je v njem muzej z največjimi renesančnimi slikarji. Ob trdnjavi stoji ločni most Ponte Scaligero, ki velja za največji ločni most na svetu. Zanimivo je, da je vsak obok manjši oziroma nižji.

Izlet_v_Verono_-_Trip_to_Verona_11.JPG

Verona je čudovito romantično mesto, kjer boste ljubitelji zgodovine, kulture, umetnosti, arhitekture in mode zelo uživali. Vzemite si čas za raziskovanje uličic, posedite na terasah, privoščite si aperol, uživajte v italijanski kulinariki in se povzpnite na grad ali stolp ter opazujte mesto. Nama je bila Verona zelo všeč, zato jo zagotovo spet obiščeva kmalu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava