Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Popotovanje v München, metropolo Bavarske

Poslušajte zvočni odlomek

Mesto na jugu Nemčije

München je največje mesto nemške zvezne dežele Bavarske, ki se nahaja ob reki Izar na severni strani Bavarskih Alp, in je tretjo največje nemško mesto takoj za Berlinom in Hamburgom. V osrednjem delu mesta živi 1.487.708 prebivalcev. Urbani del mesta šteje 2.606.021 ljudi in z metropolitanskim delom na površini 310,71 kvadratnega kilometra vključuje 5.991.144 prebivalcev. Mesto je dobilo ime po izrazu Munichen. Pomen izraza se nanaša na besedo menihi, ki so nekdaj živeli v samostanu na področju današnjega mesta. Motiv meniha benediktinskega reda je danes upodobljen na mestnem grbu. Z aktualnimi popotniškimi nasveti za bavarsko metropolo na jugu Nemčije popotnikom svetujemo, kako preživeti čas v Münchnu in kako najbolje spoznati enajsto največje mesto v Evropski uniji, ki slovi po beli klobasi, pivu in prestah.

Pet kulturnih znamenitosti Münchna

Residenz München je palača v Münchnu, ki jo je dala zgraditi mestna občina. Palača, imenovana Neuveste, je bila zgrajena leta 1385. Vse do leta 1835, ko je kralj Ludvik I. Bavarski arhitektu Leu von Klenzeju naročil, naj zgradi festivalno dvorano in lekarniško krilo, je stavba postopoma pridobivala na celostnem izgledu. Leta 1842 je arhitektura palače bila dokončno zaključena. V njej se nahaja znamenita renesančna dvorana Antiquarium, ki je dolga 66 metrov. Dvorano je v 16. stoletju dal zgraditi Albert V. Bavarski po načrtih Jacopa Strada in Simona Zwitzla, da bi shranil svojo zbirko antičnih skulptur. Danes je v dvorani palače muzej Antiquarium soba številka 7.

Frauenkirche je katedrala iz 15. stoletja, zgrajena v gotskem slogu. Stolpa katedrale se razlikujeta v višini, in sicer je severni stolp višji za 12 centimetrov. Stolpa merita približno 98,50 metra v višino, medtem ko je ladja dolga 109 metrov, široka 40 metrov in visoka 37 metrov. Katedrala sprejme 20.000 ljudi. Značilnost katedrale so stebri, med katerimi so zgrajena okna, izdelana v tehniki vitraž. Znamenitosti, ki jih lahko vidite v katedrali, sta škofovska grobnica s spomenikom rodbine Wittelsbach in odtis stopala hudiča. Škofovska grobnica, kjer so pokopani nadškofi Münchna in Brižinja ter člani družine Wittelsbach, je oblikovana s figurami iz brona.

02_Znamenitosti_Munchna_-_Sights_of_Munich_-_Photo_by_Joseph_Sun_on_Unsplash.jpg

Neues Rathaus z urnim stolpom (Glockenspiel) je nova mestna hiša, ki popotnike vabi s privlačno turistično znamenitostjo – mestno uro. Zasnoval jo je arhitekt Georg von Hauberrisser v neogotskem slogu. Nastala je leta 1905 na trgu Marienplatz v Münchnu. Mestna ura ob 11. uri dopoldan, 12. uri in 17. uri popoldan prikazuje prizore iz zgodovine mesta, kot je na primer poroka monarha Viljema V. Bavarskega in Renate Lorenske iz leta 1568. Prikazan je tudi traditionalen ples Schäfflertanz, ki so ga praznovali izdelovalci sodov po prenehanju izbruha epidemije kuge. Ko napoči deveta ura zvečer, otroke mesta v sanje pospremi glasba Richarda Wagnerja in Johannesa Brahmsa z nočnim čuvajem.

Dvorec Nymphenburg je baročni dvorec s parkom in vrtovi, ki so nastali po vzoru vrtov francoske Versajske palače. Posestvo z dvorcem je leta 1664 dal zgraditi vladar Ferdinand Maria Bavarski kot darilo svoji ženi, ki je rodila dolgo pričakovanega sina in dediča njegovega imetja Maksimiljana II. Emanuela Bavarskega. Na 229 hektarov velikem ozemlju so združeni manjši potoki, slapovi in umetna jezera. Celotno območje dvorca Nymphenburg povezuje več manjših gradov in palač, kjer so za obiskovalce odprti različni muzeji. Razstave stalnih zbirk si lahko ogledate v muzeju Erwin von Kreibig, muzeju v nekdanji kraljevi konjušnici (Marstall), muzeju s porcelanom in naravoslovnem muzeju človek in narava.

03_Znamenitosti_Munchna_-_Sights_of_Munich_-_Photo_by_Tim_Hufner_on_Unsplash.jpg

Siegestor je slavolok s tremi oboki in kipom, ki predstavlja zavetnika države na kočiji s štirimi levi. Zgradili so ga med letoma 1843 in 1850 po načrtih arhitekta Friedricha von Gärtnerja. Ta se je pri snovanju bavarskega slavoloka zgledoval po vzoru Konstantinovega slavoloka v Rimu. Kip Bavarske iz brona je zasnoval kipar Friedrich Brugger, štiri leve pa kipar Johann von Halbig. Pročelje slavoloka krasi napis »Dem bayerischen Heere«, s čimer se naslavljata čast in hvala bavarski vojski. Slavolok Siegestor meji na ulici Ludwigstrasse in Leopoldstrasse, kjer se v bližini nahaja univerza Ludwiga Maximiliana. Spomenik zgodovinske vrednosti uporabljajo za umetniške projekte.

Tradicionalna kulinarika in popoldanski počitek

Bavarsko kuhinjo s tradicionalnimi jedmi je z raznovrstno ponudbo mogoče doživeti v restavracijah in tavernah, imenovanih Wirtshaus. Tradicionalna kulinarika, kot tudi tradicionalno pripravljene jedi, so na voljo v središču ali okolici osrednjega dela mesta. Lokalno pridelano meso, ki ga prodajajo v trgovinah in mesnicah, pripravljajo s tradicionalnimi recepti v bavarske mesne jedi, značilne za München. Način priprave mesnih jedi se povezuje s pripravo ameriške hitre hrane. Nemški pečen piščanec, dušena svinjina ali goveji, puranov in telečji zrezek ter kuhana bela klobasa so bavarske kulinarične specialitete, nad katerimi je očaran vsak uživalec mesnih jedi. Ob mesnih jedeh se prileže dobro pivo, ki je v Münchnu svojevrstna posebnost, zaradi česar vsako leto v mestu pripravijo velik pivski festival Oktoberfest, kjer prodajajo liter piva za trinajst evrov.

04_Znamenitosti_Munchna_-_Sights_of_Munich_-_Photo_from_Canva.png

Kulinarične specialitete, pripravljene iz zelišč, čokolade in suhega sadja, odlično dopolnijo pekovski izdelki, ki jih lahko poskusite v stari bavarski pivnici z restavracijo Hofbräuhaus. S suhim sadjem in pralineji pa se lahko posladkate na tržnici Viktualienmarkt in si odpočijete v pivskem vrtu tržnice v središču starega mestnega jedra. Izbor bavarskih sirov ali pripravljen sirni desert obazda s presto, levantinska solata tabule, bavarske aromatične začimbe in kozarec münchenske kombuche je doživetje kulinarike na Viktualienmarkt, ki ohrani spomin na potovanje v München. Vegetarijanska in veganska hrana sta pripravljeni za vse sladokusce svežih receptov.

Popoldanski počitek v Münchnu prinaša največji mestni park na svetu – Angleški vrt. Park se razprostira na 375 hektarih, v njem pa se lahko sprostite na travniku ali brzicah reke Eisbach. Dva kilometra dolga umetna reka teče skozi park in z umetnimi valovi privablja rečne deskarje. Ponudbo s hrano in pijačo najdete ob kitajskem stolpu, ki ga je leta 1790 postavil arhitekt Johann Baptist Lechner. Petindvajset metrov visoki stolp je razpoznavni znak parka. Kitajski stolp je osrednji prostor dogodkov in festivalov, kot so Kocherlball, japonski festival in božični sejem. Za kitajskim stolpom s kulturnimi dejavnostmi vabijo mlade v mladinski center Rumfordschlössl.

05_Znamenitosti_Munchna_-_Sights_of_Munich_-_Photo_by_Christie_Kim_on_Unsplash.jpg

Spoznavanje Münchna na svoj način

Potepanje po Münchnu na svoj način vam lahko z različnimi ugodnostmi poenostavi Popotniško združenje Slovenije s pomočjo e-revije Globetrotter in svojih novinarjev, ki raziskujejo najlepše destinacije tega sveta. Tako je tudi z Münchnom. Raziskali smo ga samo zato, da bi vas razbremenili skrbi pred potovanjem v prestolnico Bavarske. Ker vam lahko z vsemi ugodnostmi Popotniškega združenja Slovenije pri potovanju pomagamo le tako, da se pri nas včlanite, vas vljudno vabimo k naročilu članske izkaznice, s katero pridobite več kot 60.000 popustov. Tako bo spoznavanje Münchna s pomočjo Popotniškega združenja Slovenije in vseh ugodnosti, ki vam jih lahko nudi, postalo resnično popotniško raziskovanje na svoj način.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava