Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Edinburg

Poslušajte zvočni odlomek

Popotniški nasveti za škotsko prestolnico

Ponosna škotska prestolnica se ponaša z osupljivo arhitekturo, neskončnimi vijugastimi ulicami, polnimi cvetja, in z mogočnimi gradovi. Sprehodi se po mestu in pusti, da te začara s svojo mešanico tradicije in sodobnosti. Zunaj mesta pa te čaka osupljiva pokrajina, ki je ne smeš zamuditi. Preberi si članek, poln popotniških nasvetov za to enkratno mesto.

Vsebina

Kaj si ogledati v Edinburgu?

Najboljši nasveti za tvoje popotovanje po Edinburgu se skrivajo na platformah Tiqets in GetYourGuide, kjer člani HI prejmete tudi popust pri rezervacijah.

Skozi Edinburg pelje priljubljeni bus hop-on, hop-off, ki te popelje do vseh največjih znamenitosti, vrednih obiska. Primerjaj staro mestno jedro Edinburga z elegantnim gregorijanskim novim mestom s tremi glavnimi ulicami in trgi. Z ogledovanjem znamenitosti začni v starem delu mesta, kjer se nahaja slikoviti edinburški grad, poln starodavnih zgodb. Sprehodi se po Royal Mile, ki je zaporedje ulic v središču mesta. Poteka od gradu do dvorca Holyrood, kjer kraljica preživlja poletne dni. Ta grad je vreden obiska, saj imaš priložnost za raziskovanje štirinajstih sob, povezanih z žalostno zgodbo Marije Stewart. Na koncu ulice je Scotch Whisky Experience, kjer lahko poizkušaš škotski viski. Noben obisk mesta ne sme miniti brez raziskovanja katedrale Svetega Gilesa, prostora za čaščenje Boga vseh Škotov. Tu je čudovita kapelica Thistle z okrašenim stolpom. Zaporedju ulic Royal Mile sledi ulica Canongate, ki v prevodu pomeni »pešpot menihov«. O malo novejši zgodovini govori spomenik velikemu pisatelju, siru Walterju Scottu. Posebna atrakcija je opazovanje sončnega vzhoda s hriba Calton, kjer se nahaja veliko zgodovinskih spomenikov, ki so pod Unescovo zaščito. Stran od mestnega vrveža, sredi parkov in vrtov, se nahaja grad Lauriston iz šestnajstega stoletja. Povzpni se še na vzpetino Arthur's Seat, ki je pravzaprav vulkan. Od tu lahko uživaš v najlepšem razgledu na mesto in okolico.

Raziskovanje_Edinburga_-_Exploring_Edinburgh_-_Photo_by_Alex_Azabache_on_Unsplash.jpg

Kaj početi v Edinburgu?

Edinburgh je mesto z največ duhovi v Evropi. Spoznaj jih na vodenem ogledu, kjer ti tvoj strašljivi vodnik predstavi še slavne roparje in kraje zločinov. J. K. Rowling je v Edinburgu našla navdih za Harryja Potterja. Še posebej je tu dobila idejo za izgled Bradavičarke. Odpravi se na tematski izlet po mestu, kjer skozi kviz preizkusiš svoje znanje, in odkrij, v kateri dom na Bradavičarki spadaš. Slavna je pomorska zgodovina kraljeve ladje Britannia, ki je kar 40 let s kraljevo družino plula po svetovnih morjih. S pomočjo avdio vodnika razišči pet nadstropij ladje, vse od kraljičinih sob do sob osebja. Med ogledom ladje spoznaš zasebno in javno življenje širše kraljeve družine.

Raziskovanje_Edinburga_-_Exploring_Edinburgh_-_Photo_by_Cajeo_Zhang_on_Unsplash.jpg

Kaj si ogledati na Škotskem?

Celotna Škotska je polna krajev, ki jih preprosto moraš obiskati. Kar je najboljše, kar ti ponuja divja narava višavja, izveš na enodnevnem vodenem izletu. Prvi postanek je pri slavnih škotskih kravah, že pri naslednjem postanku pa spoznaš slavne škotske kite. Poseben je tudi obisk jezera Loch Ness, kjer se skriva pošast Nessie. Naslednji vodeni ogled te popelje na raziskovanje dežele škotskih junakov, kristalnih jezer in nenavadnih mest. Izlet se začne pri enem najbolj romantičnih jezer – Loch Lahmond – in nadaljuje z raziskovanjem ruševin gradu Stirling, ki ima pomembno mesto v slavni škotski kraljevi zgodovini. Zanimiva točka obiska je še Narodni park Trossachs, ki s številnimi jezeri, gorami in gozdovi velja za višavje v malem.

Raziskovanje_Edinburga_-_Exploring_Edinburgh_-_Photo_by_Bryan_Walker_on_Unsplash.jpg

Kaj narediti z odvečno prtljago?

Edinburg je res čudovito mesto in zagotovo ga nočeš preučevati, medtem ko se po mestu pomikaš s kilogrami prtljage. Zate imam rešitev. Svojo prtljago zaupaj v varstvo varuški prtljage, ki se nahaja v določenih hostlih, hotelih in restavracijah. Nanny Bag tvojo prtljago popazi samo za šest evrov na dan. Po prvem dnevu ta cena še pada, vsi člani HI pa prejmete še desetodstoten popust. Poglej si, kje se Nanny Bag nahaja v Edinburgu.

Kje prespati v Edinburgu?

V stavbi edinburške univerze se nahaja Metro Hostel, ki je odprt samo poleti. Nahaja se v bližini Royal Mile. Sobe imajo udobno pohištvo. Čudovita možnost za bivanje je še Edinburgh Central s petimi zvezdicami. Sobe so primerne za različno število ljudi, v vseh pa je na voljo kuhalnik za kavo. V hostlu sta tudi restavracija in bar. Člani HI imate desetodstoten popust.

Raziskovanje_Edinburga_-_Exploring_Edinburgh_-_Photo_by_Pascal_van_de_Vendel_on_Unsplash.jpg

Kako poslati razglednico iz Edinburga?

Najlepše razglednice so personalizirane. Pošlješ jih lahko preko portala MyPostcard. Vsi člani HI ste upravičeni do 25-odstotnega popusta. Novi uporabniki pa lahko svojo prvo razglednico pošljete brezplačno s promocijsko kodo HIGlobetrotter preko Globetrotterjevega profila.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava